Biliyorsunuz çocukların oruç tutması farz değil. Bahsimiz onlara oruç ibadetini kavratabilmek ve sevdirmek.

Hiç şüphe yok, bu konuda farklı yaş gruplarındaki çocuklar için değişik izahlar ve uygulamalar gereklidir.

Normal bir aile ortamında anne-babaların çocuklarını ibadetlere özendirici tutum ve davranışları kolayca bulabileceklerini varsayarak, birkaç noktayı hatırlatmakla yetinelim.

Müjdeleyin, korkutmayın!

Çocuklara yanlış veya istenmeyen şeyler yaptıklarında, çoğunlukla yaptıklarının günah olduğu ve Allah tarafından cezalandırılacakları söylenir. Oysa ki, günahla korkuturken çok dikkatli ve titiz olmak gerekir. Sık sık bu yola baş vurulduğunda, çocuğun zihninde insana hayatı zehir eden bir din imajı canlanır. Unutmayın çocuk, Allah katında davranışlarından sorumlu değildir ki!

Geleceğin büyüğü?

Yaşı ve bünyesi uygun bir çocuk oruç tutmak istediğinde, ibadetinin geçerli olmayacağı, boşu boşuna aç kalmaması söylenirse çocuğun şevki kırılır. Allah'ın, onu muhatap kabul etmediğini, hiçe saydığını düşünebilir.

Büyükler, oruç tutan çocuklarla onur duymalı, onları her fırsatta ödüllendirmelidir. Oruç ibadetinin özünü kavrayan çocuklar, bayramın manevî hazzını daha çok tadarlar.

Tam gün tuttuğunuz orucu yüklüce bir harçlıkla satın alan ya da ?Sen alışmak için öğlene kadar çocuk orucu tutabilirsin? diyen büyükannelerinizi hatırlayın?

Çocuk ?Niçin oruç tutmalıyım?? diye sorduğunda?

Ona oruç ibadetinin kazandırdığı irade, sabır, akılda tutma, nefs hâkimiyeti, öz denetim, paylaşma, sahip olunanların değerini anlama, şükretme gibi önemli özellikleri izah etmeye çalışın. Bunun yanında dinin sadece bir kültür ve bilgi değil, aynı zamanda yaşama biçimi olduğunu hayatınızla gösterin.

Çocuklarımıza Ramazan ayında, pek çok yönden diğer zamanlardan daha iyimser ve şefkatli bir ortam sunmak için çabalamalıyız. Bu rahmet ayında, asla açlık başımıza vurmuşçasına asabî, telâşlı, hoşgörüsüz davranmamamız gerekir. Aksi durumda ibadetlerin insan üzerinde uyandırdığı ulvî hisleri, güzel duygu ve düşünceleri onlara kabul ettirmekte zorlanırız.

İftar dâvetleri

Çocuklara sevdikleri yemekleri hazırlayın ve paylaşmayı öğretin.

Dost ve akrabalarla paylaşılan bir iftar sofrası bayram havası estirecektir.

Hangi yaşta oruç?

Okul öncesi yaşlardaki çocuklara oruç tutturmak uygun değildir. Sahura kaldırılabilir, 2-3 saatlik veya yarım günlük denemeler yaptırılarak tam gün tutmuşçasına sevindirilebilir. 7-10 yaşlarındaki çocukların sağlık durumları müsaitse, hiç olmazsa hafta sonları veya bir-kaç gün oruç tutturulabilir. 10-13 yaşlarında ise, oruç ibadeti daha ciddî takip edilmelidir. Çünkü bu yaşlar ergenliğin yani ibadet sorumluluğunun başlangıcıdır.

Namazı ve camiyi sevdirin?

Çocuğun oruç ile birlikte namaza alıştırılması da, üzerinde durulması gereken önemli bir noktadır. Beş vakit namaz kılmasalar da, çocukların babayla birlikte teravih namazına gitmesi teşvik edilebilir. Çocuklara cami sevdirilmeli, yer darlığı veya gürültü sebebiyle asla dışarı çıkmaya zorlanmamalıdır. Çocukların cemaati rahatsız eden davranışları olabilir. Yetişkinler yine sabırlı, hoşgörülü davranmalı, çocukları şefkatle aralarına alarak grup psikolojisi içinde şımarmalarına engel olmaya çalışmalıdır.