Çıraklık Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı Rehberlik Araştırma Daire Başkanlığı tarafından 9 pilot ilde başlatılan Baba Destek Programı (BADEP) hayata geçirildi. 13 hafta sürecek olan kursa yoğun ilgi var.

Güneydoğulu babalar, çocuklarını daha iyi yetiştirebilmek için 'Babalar Okulu'na gidiyor. Sağlıklı aileler kurmak adına 9 pilot ilde başlayan Baba Destek Programı (BADEP)'na yoğun ilgi gösteren Gaziantepli veliler, kurs boyunca sağlıklı aile reisliğini öğrenecek.

13 hafta boyunca, devam edecek derslerde 'babalığın incelikleri'ne dair bilgilendirilecek 20 baba, kurs bitiminde diplomalı baba olacak. Kursiyer babalar, derslerde edindikleri bilgileri pratiğe döküyor. Seminerin 5 hafta önce başladığını söyleyen kursiyer babalar, bu faaliyetin kendileri için dönüm noktası olduğunu belirtiyor. Çıraklık Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı Rehberlik Araştırma Daire Başkanlığı tarafından 9 pilot ilde başlatılan Baba Destek Programı (BADEP) hayata geçirildi. Pilot illerden biri de Gaziantep. 5 hafta önce merkez Şahinbey Belediyesi Halk Eğitim Merkezi bünyesindeki 60. Mahalle Evi'nde verilmeye başlanan derslere 20'nin üzerinde baba katılıyor. Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV)'nın desteğiyle sürdürülen eğitim programında, babalığa dair önemli bilgiler veriliyor. 13 hafta sürecek seminer boyunca babalara, aile tutumları, davranış biçimleri, beden dili, olumlu disiplin yöntemleri, çocuğun gelişiminde oyunun önemi, çocuğun zihinsel ve bedensel gelişimini etkileyen faktörler gibi aile fertleri arasında sağlıklı ilişkinin kurulmasına yönelik konular anlatılacak.

Proje öncesi, İzmir Akçakoca'da gönüllü sınıf ve rehber öğretmenlerin yer aldığı, bir haftalık eğitim gören kurs öğretmeni Hasan Çalışkan, yaklaşık bir buçuk aydır verdiği deslerde, farklı mesleklerden 20 kişiye 'ideal babanın' özelliklerini anlatıyor. Çocuğun zihinsel ve bedensel gelişiminde, kişiliğinin şekillenmesinde baba rolünün önemine vurgu yapan Çalışkan, babalarından gerekli ilgiyi gören, her türlü konuda onlardan destek alan çocukların, başarılı ve sosyal kişiler olduklarını söylüyor. Eğitimin ilk 5 haftasında kursa katılan ebeveynlerin, çocuklarıyla ilişkilerinde güzel gelişmeler yaşandığını aktaran Çalışkan, "Kurs başlamadan önce öğrencilerimden, dersler bitene kadar devam edeceklerine dair söz aldım. Başlangıçtan beri babalarımıza çocuklarının yetişkin insanlar olmadıklarını söylüyorum. Çocukların, yetişkinlere göre çok hassas ve kırılgan olduklarını, bu sebeple ilişkilerde şiddetten kaçınılması gerektiğini söylüyorum." ifadelerini kullanıyor.

Şimdiye kadar babaların, aile fertlerince, sadece para kazanan, fiziksel olarak aileyi korumakla görevli bireyler olarak görüldüğü yorumunu yapan Çalışkan, ''Bugüne kadar çocukla daha çok anne ilgileniyordu. Bu tutum artık değişiyor. Kurs bitiminde babalarımıza babalık rolünün gereklerini öğrenmiş bir şekilde diplomalarını vereceğiz." diyerek kursun amacını özetliyor. Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'nde memur olarak çalışan Ersoy Balaban, kursa arkadaş tavsiyesi üzerine geldiğini söylüyor. "Arkadaşım böyle bir kursun varlığından bahsedince, içimde bir merak uyandı." sözleriyle kursa duyduğu ilgiyi dile getiren Ersoy, "2 çocuğum var. Kurs başlayalı henüz 5 hafta olmasına rağmen evlatlarımla olan ilişkilerimde güzel gelişmeler oldu. Çocuklarım benimle her şeylerini paylaşmaya başladı." diyor.

Kursa katılan Hasan Günok, babası tarafından dövülerek büyütülmüş. Babasının uyguladığı şiddet sebebiyle sinirli ve yıkıcı bir tutuma sahip olduğunu belirten Günok, "Babamız bizi en ufak bir hatamızda döverdi. Ekonomik sebeplerden ötürü çocuklarımın her isteğine olumlu cevap veremediğim için bende babam gibi davranarak çocuklarımı döverdim." diyerek kurs öncesi durumunu özetliyor. Kursla birlikte davranışlarında büyük değişiklikler olduğunu aktaran Günok, çocuklarını dövmediğini onlarla konuşmayı tercih ettiğini söylüyor. Yaşadığı değişim sebebiyle kursu düzenleyenlere teşekkür eden Günok, "Aldığım dersler sonrası çocuklarıma şefkatle yaklaşmıyorum. Onlarla konuşuyor, onları sarıp sarmalıyor, başlarını okşuyorum. İlişkilerimiz de son derece iyileşti. Eskiden eve girdiğimde Azrail'in geldiğini düşünen evlatlarım, şimdi bir sevgi çemberi oluşturarak işimin stres ve yorgunluğunu gidermeye çalışıyorlar." sözleriyle değişime dikkat çekiyor.