Bir balıkçı canlı balıkların depolandığı su tankına canavar balığı koyar. Bu balık, bulunduğu yerdeki diğer balıkları yeme özelliğiyle tanınır.

Normal şartlarda su tankına konulan balıklar ertesi güne ölürken, canavar balığının konulduğu su tankındaki balıklar yaşar. Çünkü, canavar balığının su tankında dolaşması diğer balıkların yaşama dirençlerini artırmıştır. Bu örnekte de olduğu gibi hayatta bazı olumsuzluklar ilk bakışta kötü gibi gözükse de sonuçları güzellikler doğurabilir. Kaygı da normal düzeyde olduğu sürece pek çok artıya ulaşma vesilesi olabilir. Peki nedir bu kaygı dediğimiz şey? Kaygı, stresli durumlarda ortaya çıkan hayatımızın ayrılmaz ve çok doğal bir parçasıdır. Bu yüzden ?hayatımda hiç kaygılanmadım' diyen kişi ya yalan söylüyordur ya da kaygı kavramının ne olduğunu bilmiyor demektir.

Büyük sınavlara sayılı günlerin kaldığı şu dönemde söz konusu olan en büyük kaygı tabii ki sınav kaygısı. Eğer girdiğiniz deneme sınavlarında eski performansınızı gösteremiyor ve kalem tutamaz hale geliyorsanız, bunun yanında aşırı terleme ve titremeler, sürekli gergin ve sinirli günler yaşıyorsanız bunun adı sınav kaygısıdır, başarısızlık ve beceriksizlik değil. Sınav kaygısı, normal düzeyde olduğunda motivasyonu artırmada faydalı olur. Peki, ne zaman tehlike arz eder? Bilinçaltınıza sürekli ?ya başaramazsam' endişesini empoze ederseniz kendinizi başarıdan çok başarısızlığa hazırlıklı hale getirirsiniz. Öyle ki bünyeniz de buna eşlik eder ve stres hormonlarınız fazla salgılanmaya başlar. Bu da öğrenme ve algılama problemleri yaşamanıza neden olur. Bu tip bir sınav kaygısının nedenlerine gelince; bizim ya da çevremizin beklenti düzeyinin yüksek olması, mükemmelliyetçi bir kişiliğe sahip olmamız, düzensiz bir çalışma alışkanlığımızın olması ya da çalışmak gibi bir alışkanlığımızın hiç olmaması, zamanı nasıl kullanacağımızı bilemememiz gibi şeyler, aşırı ve tehlikeli sınav kaygısının esas nedenleridir.

Sınav kaygısının olumlu yanlarından faydalanıp, olumsuzluklarını bertaraf etmek için neler yapılabilir? Sınavlara düzenli ve istikrarlı çalışmanız sizin için en iyi kaygısavar olacaktır. Bunun yanında, sınav birinci hedefiniz olmalı; fakat tek hedefiniz değil. Sınava tabi tutulanın kişiliğiniz değil, bilginiz olduğunu sakın unutmayın. Bu nedenle, sakın ?başarısız olursam aptal ve beceriksiz biri olduğum ortaya çıkacak, herkes hakkımda kötü düşünecek' gibi çarpık düşüncelere izin vermeyin. Zamanı etkin kullanabilme yöntemlerini öğrenin ve denemelerinizde uygulamaya çalışın. Son günlerinizde ders çalışmaya aşırı yüklenmek yerine daha normal tempoda çalışın ve sizi rahatlatan faaliyetlere yer vermeyi ihmal etmeyin. Özellikle suyla ve toprakla haşır neşir olabileceğiniz ortamlarda bulunmak faydalı olacaktır. Sevdiğiniz ve yanında bulunduğunuzda rahatladığınız kişilerle vakit geçirin. Uyku ve yeme düzeninize dikkat edin.