Organizmanın  ruhsal  ve de fizyolojik olarak zorlanması sonucu  ortaya çıkan  davranışsal  rahatsızlığın adıdır  stres .Stresle başa çıkmaksa  bu yaşanılan duygu ve durumların ne zaman ve hangi koşullarda hangi nedenlerle  ortaya çıktığını anlamakla mümkündür .

Öyleyse insanın ,kendisini tanıması ve bilmesi bu durum için altın anahtardır diyebiliriz.Nelerin hayatımızda  önemli olduğunu, nelerin hangi durumlarda yapılması gerektiğini bilirsek, olayları biz yönlendirir karşımıza çıkan engelleri bilinçli bir biçimde aşabiliriz ve stresimizi kontrol altına almamız bir o kadar kolay olur.

Stresle başa çıkma yolları    

Pozitif  düşünce, 

Düzenli ve dengeli beslenme

İlgi ve yetenekler doğrultusunda kendine zaman ayırma

Kontrollü dinlenme

Etkin  zaman yönetimi

Gevşeme teknikleriyle yapılan çalışmalar

Stresle başa çıkmanın en önemli yolu pozitif olmaktan geçer .Öncelikle göremediğimiz ve bilemediğimiz ancak stres yaratan sorunu ortaya çıkarmalıyız. Bunun için kendimiz ve çevremizin daha iyi farkında olmalı, objektif olarak gözlemlemeliyiz. Stresi bizim dışımızdaki etkenlerin değil, kendimizin yarattığının farkında olmalıyız. Stres yaratan olaylara bu gözle yaklaşmalı, her zaman farklı bir çözümün bulunduğunu bilmeliyiz. Sadece işe ve sorumluluklara değil, kendimize de vakit ayırmalı,sorunlardan çıkış için pozitif düşünüp, bizim gibi düşünen insanlarla birlikte olmaya özen göstermeliyiz.”


KORKU İLE STRESİ KARIŞTIRMAYIN

Korku ile stres birbirinden farklıdır ancak çoğu kişi bunu birbirine karıştırır Korkunun belli ve gözle görünen bir sebebi vardır. Mesela odada cam kabın içindeki bir yılanı gördüğümüzde korku duyarız. Stres ise bilinemeyene karşı verilen korku tepkisidir. Eğer yılanı orada göremeyip, kaçtığını öğrenirsek, hissettiğimiz korku değil strestir.”

Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de her 100 kişiden 6’sında “anksiyete” denilen kronik stres hastalığı olduğu uzmanlarca belirlenmiştir.