Çocukların yeni tatlar denemesini ve uygun davranışlarını övmeyi alışkanlık haline getirin. 

Özellikle yemek sofrasına oturabilmeye başladığı andan itibaren çocukların sofrada ailesiyle birlikte olması öneriliyor. Yemeğin hazırlanmasından pişirilip sofraya getirilmesine kadar her aşamasında bulunması özgüveninin de artmasını sağlıyor. 

Çocuğun ailesiyle birlikte yemeği hazırlamasının, sofraya oturmasının çocuğun katılımcı bir birey olmasında etkili olduğunu belirten Acıbadem Hastanesi Bursa Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, bu davranış kalıbının aynı zamanda çocuğun beslenme alışkanlıkları üzerinde de olumlu etkilerinin olacağını söylüyor. Bu noktada ailelere çok iş düştüğünün altını çizen Dr. Öztürk, "Sağlıklı beslenme alışkanlığı bir eğitim süreci ve erken çocukluk döneminde başlıyor ve bu dönemde elde edilen alışkanlıklar geleceğe taşınıyor. Bu nedenle, yetişkinin sağlıklı beslenme konusunda yeterli eğitimi alması ve çocuklarına aktarması gerekiyor." dedi. Çocukların sebze ve meyve yemesi gerektiğinin hep söylendiğine dikkat çeken Öztürk; ama ailelerin onları fast food restoranlarına götürdüklerinde o çocukların sebze yemesinin nasıl beklenebileceğini soruyor. Öztürk, aynı şekilde asitli içeceklerin zararlı olduğunu söylediklerini; ama çocuğun, dolabı açtığında birkaç litre asitli içeceği karşısında görebildiğini söylüyor.

Anne sütü yeterliyse 6. aya kadar ek gıda vermeyin

Anne sütü yeterliyse 6. aya kadar ek gıda verilmemesi gerekiyor. Anne sütü yeterli değilse ya da yoksa 4. aydan sonra hekim önerisi doğrultusunda ek gıdalara başlanabilir. Ek gıdalara başlarken, tüm ek gıdalar aynı anda kullanılmamalı, tek tek verilmeli. Önce meyve suyu azar azar artırılarak 1. gün 2 tatlı kaşığı 2 öğün, 2. gün 2 çorba kaşığı, 3. gün yarım kahve fincanı, 4. gün tam kahve fincanı miktarında çay kaşığı ile bebeğe verilmelidir. 5. gün aynı tarzda diğer ek gıdaya geçilmelidir. 6. aydan sonra püre kahvaltı, 7. ayda tavuk, balık, et verilebilir. 9. aydan sonra aile ile birlikte masadaki gıdalardan alabilir. İlk 1 yaşta inek sütü, yumurta akı, bal, şeker, tuz, çay, katı yağlar, çerez, sakatat önerilmiyor.

Dikkat edilmesi gereken noktalar

Çocukların alışveriş, pişirme ve masa başındaki işlere aktif olarak katılmasını sağlayın.

Öğün saatlerinin düzenli olmasına özen gösterin.

Besin değeri yüksek, basit öğünlerin hazırlanmasına özen gösterin.

Çocuklara küçük porsiyonlarda yemek sunup tekrar istemesine izin verin.

Tatlılar, besleyici değeri yüksek besinler tüketilinceye kadar sofraya getirilmemeli, ancak ödül olarak da sunulmamalı.

Çocuğun masada rahat oturduğundan emin olun.

Anne ve baba olarak olabildiğince sık, masaya birlikte oturmaya özen gösterin.

Okulöncesi eğitim döneminde, öğünlerin yağ, tuz, enerjiden zenginolmasına ve sentetik katkı maddeleri içermemesine dikkat edin.