Lâboratuvar ortamında bazı çocuklara şiddet içerikli bir film izlettirildikten sonra yapılan incelemede; saldırgan davranış olarak, oyuncak bebeğe vurma, bir başkasına elektrik şoku verme gibi davranışlar gözlendi.

Çocuklar, zihinsel süreçlerindeki özelliklerinden dolayı izlediklerini yetişkinler gibi algılayamıyor. İzlediklerini yetişkinlerden farklı bir şekilde algılayan ve anlamlandıran çocuk, kurmaca ve gerçek arasındaki farkı çoğu kez ayırt edemiyor. Televizyon kullanımının sebeplerine bakıldığında da, çocuklar ile yetişkinler arasında farklılıklar görülüyor. Yetişkinlerin çoğu televizyonu eğlenmek amacıyla izlerken, çocuklar ise eğlendirici buldukları televizyonu, dünyayı tanımak ve anlamak için izliyor. Söz konusu durum da çocukları televizyon karşısında korumasız bırakıyor. Psikologlar ve araştırmalar, şiddet içerikli televizyon programlarının, toplumun şiddete karşı duyarsızlaşmasına, suç oranının artmasına ve çocukların saldırgan davranış sergilemelerine yol açtığı gerçeğini ortaya koyuyor.

Sosyal Öğrenme Teorisi'ne göre bir çocuğun bir şeyi öğrenmesi için onu görmesi, model alması yeterli oluyor. Çocuk, televizyondaki karakterin davranışını gözlemlediği takdirde, benzer bir durumda, gördüğü davranışa benzer bir davranışı ortaya koyuyor. Böylece çocuk televizyonda farklı durumları izleyerek yeni öğrenmeler gerçekleştirebiliyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim görevlisi Psikolog Özgün Kızıldağ, medyanın çocuk üzerindeki etkisiyle ilgili 'Çocuk, Ergen ve Medya' adlı makalesinde farklı görüşlere yer veriyor. Araştırma sonuçlarına göre bazı televizyon programları çocuğun zihinsel ve duygusal gelişimi için faydalı olabilirken bazıları ise telafisi zor sorunlara yol açıyor. Araştırmacılar, çocukların televizyon vasıtasıyla birçok zihinsel beceriyi öğrendiklerini ve birçok kavram geliştirdiklerini ifade ediyor. Özellikle okul öncesi dönem için hazırlanmış özel programları izleyen çocukların, izlemeyen diğer çocuklara göre daha fazla sıfat, eylem ve isim bilgisine sahip olduklarını kaydeden araştırmacılar bununla birlikte, çocukların televizyon izlemesinin diğer faaliyetlerini engellediği, hareketsiz bıraktığı, diğer çocuklar ile iletişimden uzaklaştırdığı için zihinsel gelişimlerini olumsuz olarak etkilediğine dikkat çekiyor.

Yurtdışında yapılan çalışmalar çocukların günde ortalama 2,5 – 6 saat arasında televizyon izlediğini ortaya koyuyor. Bu oran, Türkiye'de ise 4 saat civarında seyrediyor.

Etkilenmelerini en aza indirmek için tavsiyeler

·          Çocuğun televizyon izleme süresi ile ilgili olarak, yaşı, yapması gereken diğer faaliyetler ve uyku ihtiyacı göz önünde bulundurularak onunla birlikte kural belirleyin.

·          Çocukların hangi televizyon programlarını ve filmlerini izledikleri hakkında bilgi sahibi olun.

·          Televizyon programlarında ve sinemalarda izledikleri şiddet hakkında onlarla konuşun.

·          Şiddet davranışlarının gerçek hayatta ne kadar acı verici olduklarını ve ne tür ciddi sorunlara yol açabileceklerini anlamalarını sağlayın.

·          Sorunların şiddet kullanmadan nasıl çözülebileceğini onlarla tartışın.

·          Şiddete karşı davranış sergiledikleri her ortamda onları destekleyip ödüllendirin.

·          Çocuğa arkadaşlarından birinin diğerine vurduğu, küfrettiği, tehdit ettiği durumlarda sakin ama kesin sözcüklerle nasıl tepki gösterebileceklerini öğretin. Şiddete karşı durmanın ve direnç göstermenin, daha fazla cesaret gerektirdiğini anlatın.

·          Anne ve baba olarak kendi tavır ve davranışlarınızla örnek olun.