Uzmanlar, küçük yaşta kumbaraya para atma alışkanlığı olan çocukların büyüyünce daha tutumlu davrandıklarını belirtiyor.

Sempati Psikolojik Danışmanlık ve Hipnoterapi Merkezi Psikolog doktoru Ramazan Özarslan, ileride yetişkinlerin tutumlu olma ve kaynakları yerli yerinde kullanma alışkanlığının 6- 12 yaş arasında kazandığını söyledi. Kumbarada para biriktirme veya bir kutuda tahıl ürünleri toplamanın çocuklara küçük yaşta tutumlu olma alışkanlığı kazandıracağını belirten Özarslan, 0- 6 yaş grubu çocukların kutuya para atışlarını anne ve babasıyla yapması gerektiğini söyledi. Çocuğun kumbarasında biriken paraların ailesi tarafından kesinlikle mutfak malzemesi alımı için kullanmaması gerektiğine dikkat çeken Özarslan, böyle bir davranışın çocuklarda anne ve babalarına karşı güvensizlik oluşturduğunu söyledi.

Biriken paraların çocuğun isteği doğrultusunda alışveriş yapılmasına özen gösterilmesine vurgu yapan Özarslan, anne ve babanın haftada bir kumbarayı açarak para sayımı yaparsa minikleri sevindireceğini söyledi. Özarslan, "Kumbarada para biriktirme çocuğa özgüven duygusunu artırır. Çocuğun kendine ait parası olduğunu bilmesi ona huzur verir. Genelde 0 -6 grubu çocuklar kendilerine ait bir eşyayı kimseyle paylaşmak istemez. Bu yaştaki çocuklarda görsellik ve nesnelere dokunma önemli olduğu için kumbaraya para atma hem oyun hem de tutumlu olma alışkanlığı kazandırır. Boğazlarına kaçırmamaları için bozuk para atımları mutlaka anne ve baba eşliğinde yapılmalı" diye konuştu.

Kumbara para biriktirme ve birikeni belirli günlerde saymanın 6- 12 grubu çocukların sayısal zekasının gelişmesine önemli katkı sağlayacağını ifade eden Özarslan, çocuğun istediği eşya ve malzemelerin çocuk için çok değerli ve önemli olacağını kaydetti.