İtalyan Rahip Santaro'yu öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan O. A.'nın (16) gerçek ve sanal dünyayı ayırt edemediği yönündeki bilgiler gözleri internet oyunlarına çevirdi.

Son yıllarda özellikle gençler arasında yaygınlaşan sanal oyunlara dikkat çeken uzmanlar, 'psikolojik tehdit' uyarısında bulunuyor. İnternetten oynanan ve yazılı görüşme de yapılan 'Ogame' adlı internet oyununun üyesi olan O.A.'nın psikolojik sorunları olduğunu açıklanmış, hayal dünyasında yaşadığı bilgisi verilmişti.

Yeni geliştirilen yazılımlar sayesinde internet üzerinden yüz binlerce insanın katıldığı fantastik oyunlar, kişinin kendisine ait sanal bir dünya kurmasıyla başlıyor. Binalar, fabrikalar inşa edilen oyunlarda en önemli basamak bir ordunun kurulması oluyor. En büyük orduya sahip kullanıcıların başarılı olduğu oyunlar sanal dünyalar arasında güç mücadelesiyle devam ediyor. Uzay stratejisi simülasyonu olarak adlandırılan bu oyunların bir sonu bulunmuyor.

Psikolog Dr. Faik Özdengül, simülasyon fantastik oyunların ergenlik dönemindeki gençler üzerinde derin izler bıraktığını belirtiyor. Ailesiyle problem yaşayan gençlerin sanal dünyaya yöneldiğini söyleyen Özdengül, şiddet içeren bilgisayar oyunlarının bağımlılık yapmasının psikolojik sorunların başlangıcını oluşturduğuna işaret ediyor. Özdengül, kişinin, kendisinin kurduğu sanal dünyalarda mantık örgüsünü kaybedebileceği uyarısında bulunuyor.

Selçuk Üniversitesi Eğitim Psikolojisi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hasan Yılmaz, özellikle ergenlik döneminde yaşanan isyan ve başkaldırı durumunun şiddet içeren oyunlarla daha da körüklendiğine dikkat çekiyor. Yılmaz, şiddet içeren internet oyunlarının merhamet duygusunu körelttiğini belirterek, psikolojik sorunlar başlamadan ailelerin çocuklarıyla yakından ilgilenmesi gerektiğini dile getiriyor.

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, çocuklar ve gençler üzerinde zararları tespit edilen bilgisayar oyunlarıyla ilgili yasal yaptırımların uygulanmasında sorunlar yaşandığına vurgu yapıyor. Yan etkisi yüksek, şiddet içeren ve psikolojik sorunlara neden olabilecek oyunlara ilişkin yeterli yasal düzenlemeler olduğunu hatırlatan Menteş, bu konuda etkin denetim yapılabilmesi için yetkili kurumlar arası ciddi bir işbirliğinin sağlanması gerektiğini ifade ediyor. İnternet üzerinde, sanal dünyaların kurulduğu oyunlara yer veren yüzlerce site bulunuyor. Bu oyunların başında gelen Almanya merkezli 'Ogame' isimli oyunun 2 milyona yakın üyesi bulunuyor. Site yöneticilerinin verdiği bilgiye göre Türkiye'de 220 bin aktif kullanıcı bu oyunu oynuyor. Oyuna kayıt olmak için sadece e-posta adresi gerekiyor. Yapılan kayıt sonrası oyun içinde size bir gezegen veriliyor, bu gezegenin ismini siz belirliyorsunuz. Sahibi olduğunuz gezegende enerji santralları, robot fabrikaları, depolar, laboratuvarlar inşa ediyor, 'filo' olarak adlandırılan güçlü bir ordu kurmaya çalışıyorsunuz. Belli bir ordu gücüne ulaşınca başka gezegenlere akınlar düzenliyor, egemenliğinizi genişletiyorsunuz.

Günde 10 saatten  fazla oyun oynuyorlar

Ogame'nin Türkçe versiyonu sitede yapılan anketlerde ilginç veriler yer alıyor.

Ogame günlük hayatınızı ne derece etkiliyor?

Geceleri uyutmuyor, uykusuzum. Çoluk çocuk perişan durumdayız. (451)

Ders çalışamıyorum. İşimi yapamıyorum. (686)

Randevularımı, işlerimi ve hayatımı oyuna göre düzenliyorum. (353)

Üsttekilerin hepsi ve daha fazlası. (591)

Onun beni etkilemesine izin vermiyorum, ben onu etkiliyorum. (763)

Hiç etkilemiyor, gayet rahatım (bıraktım da). (237)

Toplam oy: 3.081

Günde kaç saat online'sınız?

1-2 saat (505)

3-6 saat (902)

6-12 saat (745)

12-18 saat (494)

18 ve üstü (601)

Toplam oy: 3.247