Aile içi iletişimin sorunsuz olduğu ailelerde birlikte geçirilen sürelere doyum olmaz. Bu yüzden ailenizle aranızda belirgin bir problem yoksa, tatilde bunun tadını çıkarmalısınız.

Çünkü aile neşe ve huzuru içersinde yenilen yemeklerin ayrı bir lezzeti vardır. Bu huzuru yakalamak her zaman kolay değildir. Bazen basit bir olaydan çıkan anlaşmazlık yüzünden aile üyelerinin ağzının tadı bozularak ortam gerilir.

Yaz tatili anne-babalarla gençler arasında daha yakın iletişime fırsat sağladığı kadar anlaşmazlıkların da yeni boyutlar kazandığı riskli bir dönemdir. Siz de bir genç olarak bu konuda sıkıntı çekiyorsanız anne-babanızla iletişim şeklinizi gözden geçirin. Bütün bu konulardaki anlaşmazlıklarda arkadaş etkisi ve anne-baba ile iletişim şekli önemli bir yer tutuyor. Eğer belli alışkanlıklar küçük yaşta kazanılamamışsa, aile genci iyi tanıyamamışsa veya genç yaşama şekli açısından bir değişim geçiriyorsa aile ile daha çok sorunlar yaşanıyor. Sebep ne olursa olsun anne-baba ile diğer aile üyeleri arasında çıkan anlaşmazlık sonucunda ortaya çıkan stres her iki tarafta hem organik hem de psikolojik problemlere yol açabilmektedir. Anne-babanızla aranızda çıkan sorunlardan rahatsız oluyorsanız sadece onların size ulaşmasını beklemeyin, siz de onlara ulaşabilirsiniz. Bunun için dikkat edebileceğiniz bazı hususlar şunlardır:

Önce kendinize güvenin

Anne-babanızın size yönelttiği eleştiriler ve eleştiri tarzı sizin kendinizi suçlu hissetmenize ve savunmaya geçmenize yol açabilir. Önce kendinize güvenin ve suçluluk kompleksinden kurtulmaya çalışın.

Anne-babalar kendileri yeteri kadar sevgi görmemişse ya da aranızda sık sık anlaşmazlık çıkıyorsa sevgilerini yeteri kadar gösteremezler. Her zaman onlardan beklemeyip siz de onlara sevginizi gösterebilirsiniz. Anne veya babanıza alacağınız bir hediye, onlar istemeden yapacağınız bir yardım, 'size bugün nasıl yardım edebilirim' diye sorma, onları çok mutlu edecektir. Her anne-baba güzel sözler duymak ister. Onları ne kadar çok sevdiğinizi ifade edin. Ellerini sevgiyle tutma, boyunlarına sarılma aradaki mesafeyi azaltacaktır.

Anlaşmazlıkların nedenlerini görmeye çalışın. Siz ve anne-babanız farklı bakış açılarına sahip olabilirsiniz. Bu da çok normaldir. Yaşınız ve gelişme özelliklerinizin getirdiği doğal farklılıklar yanında siz ve anne-babanız çok farklı ortamlarda yetiştiniz. Siz belki arkadaşlarınızın anne-babalarının gösterdiği anlayışı, onlara sağladığı imkanları anne-babanızdan bekliyorsunuz. Onlarsa yetiştirilme tarzları ile oluşturdukları anne-babalık tutumuna göre size davranıyorlar.

Onları anlamaya çalışın

Anne-babaların gençleri anlamaya çalışmaları, tutumlarını kendi anne-babalarından gördükleri şekilde bırakmayıp çocuklarının karakterine, yapısına, yetişme tarzlarına göre gözden geçirmeleri gerekiyor. Bununla beraber gençlerin de anne-babalarını anlamaya çalışmaları ilişkilerin kalitesini artırıyor. Onların endişelerini anlamaya çalışmak çok önemli. Mesela bazı arkadaşlarınızın gece 11-12'ye kadar dışarıda olmasına bakıp aynı şekilde davranmak isteyebilirsiniz. Aileniz ise bazı endişeler taşıyor. Onlarla konuşarak nedenlerini daha iyi anlayabilirsiniz. Anne-babanızla güzel diyalog kurmak istiyorsanız iletişim kazalarını siz de önleme çabasında olabilirsiniz. Eğer birden parladılarsa kaçıp uzaklaşma yerine ortamın biraz sakinleşmesini bekleyip sonradan kendinizi ifade edebilirsiniz.

Anne-babanız sizi iyi tanımadığı için endişeleniyorlar. Anlayış farklılıklarından kaynaklanan pek çok aile içi iletişim çatışmasında iki taraf da birbirine düşüncelerini sakin bir ortamda anlattığında orta yol bulunabilmekte, karşılıklı diyalog içinde görüş farklılıklarının azaltılması ve doğru olana ulaşılması da mümkün olabilmektedir.

Tatilde yaşanabilecek anlaşmazlık sebepleri

Ortaokul veya son sınıf öğrencisi olup LGS veya ÖSS'ye girecekler için daha fazla test çözme.

Bütünlemeye kalan ya da yükseltme sınavına girecek bazı gençler için ders çalışma.

Bütün öğrenciler için; zamanı iyi kullanma ve gelecek yıla hazırlık yapıp eksikleri tamamlama.

Anne-babaya sorumluluklar konusunda yardımcı olma.

Tatili geçirme şekli, gidilecek yer, akraba ziyaretleri ve arkadaşlarla ilişkiler düzeyi.

Spor, müzik ve bilgisayar gibi ilgi alanlarına ayrılan süreler...