Hızla yaygınlaşan fast food alışkanlığı, diyabet (şeker hastalığı) sorununu da beraberinde getiriyor. Hamburger, cips ve kola ile beslenen günümüzün çocuklarında en sık rastlanan sağlık sorunu obezite (aşırı şişmanlık).

Araştırmalara göre Türkiye'de her 5 çocuktan biri obez. Bu rakam her geçen gün artıyor. Obezite, daha çok yetişkinlerde görülen diyabeti de çocukluk çağına indirdi. Türk Diyabet Vakfı'nın verilerine göre ülkemizde 18 yaş altında yaklaşık 15 bin Tip1 diyabetli çocuk ve genç bulunuyor. Uzmanlar, fast food tarzı beslenme alışkanlığının bu rakamı sürekli artırdığı uyarısında bulunuyor.

Bu yıl 43. Kremlin Palace'de düzenlenen Ulusal Diyabet Kongresi'nde çocuklarda diyabet konusu ele alınıyor. Yaklaşık bin 800 uzmanın katıldığı kongrede bilim adamları, çocukları diyabetten korumak için okul kantinlerde fast food tarzı yiyeceklere izin verilmemesi çağrısında bulundu.

Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin son 20 yıl içinde çocukları ve gençleri de içine alarak hızla arttığını söyledi. Bunda obezitenin büyük payının olduğunu vurgulayan Yılmaz, kantinlerde satılan fast food tarzı yiyeceklerin çocukları obez yaptığını aktardı. Yılmaz, geçen yıl inceledikleri 100 okul kantininin tamamında hamburger, cola ve sosis satıldığını, buna karşın sadece 8'inde meyve suyu ve salata, 32'sinde de süt bulunduğunu bildirdi. Bu manzaranın çocukları obeziteye ve dolayısıyla da diyabete ittiğini hatırlatan Yılmaz, "İlkokula giden 5 milyon öğrencimizi kendi ellerimizle fast food kültürüne alıştırıyoruz. Eğer okul kantinlerinden bu tür gıdalar kaldırılmazsa obezite ve diyabetle mücadelede başarılı olamayız." dedi. Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Nafiz Bağrıaçık ise Milli Eğitim Bakanlığı'na çocukların okul karnelerine boy, kilo ve kan şekeri değerlerinin de yazılmasını önerdiklerini kaydetti. Bağrıaçık, "Bu bilgiler karnelere her yıl yenilenerek yazılabilir. Cemiyet olarak her öğrencinin takibini yapmaya hazır olduğumuzu söyledik. Ama bakanlık teklifimizi kabul etmedi." diye konuştu.