Ev taşımak aileler için zor ve meşakkatlidir. Ama daha zor olanı çocukların yaşadıklarıdır. Çünkü çocuklar arkadaşlarını bırakacak, yeni bir okula, yeni bir muhite alışmak zorunda kalacaktır.

Aileler, ekonomik zorluklar, tayinler, göç gibi birçok nedenden dolayı taşınabiliyor. Ancak taşınma kararı alırken aileler iyi düşünmeli! Çünkü çocuk alışagelmiş olduğu evden yeni bir eve gidecek, çocuğun odası ve evdeki eşyaların yerleri değişmiş olacak, okul çağındaki çocuklar için, arkadaşlıklar sonlanmış olacak yeni bir okula, yeni bir arkadaş grubuna dahil olmanın zorluğunu yaşayacaklar. Bütün bunlar aileler gerekli tedbiri almadığı zaman çocukta birtakım psikolojik sorunlar oluşturabilir. Tek bir taşınma bile çocuklar için oldukça zor ve stresli bir durumdur. Ayrıca sık taşınma yaşayan çocukların hiç taşınmayan çocuklara göre duygusal, davranışsal ve okul problemleri açısından risk altında olduğu bilinmelidir. Anne-babalar bu zor ve yorucu süreçte çocuklarının içinde bulunduğu yaşın gelişim özelliklerini iyi bilerek çocuğun yeni taşınan beldeye adaptasyonunu kolaylaştırmalıdır. Anaokulu ve 1., 2. sınıftaki çocukların taşınmalarında anne-babalar daha hassas olmalıdır. Çünkü bu yaşlarda çocuklar ebeveynlerinden ayrılma, kendi yaşıtlarına ve otoritelere uyum sürecindedirler. Taşınma, kendi yaşıtlarına ve otoritelere uyum sürecini olumsuz yönde etkileyerek çocuğun anne-babayla daha bağımlı ilişkiye dönmesine sebep olabilir. Tayin, göç gibi birtakım ekonomik sebeplerden dolayı taşınmanın zamanını her zaman siz belirleyemezsiniz ancak mümkünse yaz aylarında, okulların açılma sezonunda taşınma, çocuğun yeni çevreye adaptasyonu açısından daha iyi olur. Taşınma yaşayan çocukların çevreye uyum süreci 6 ile 18 ay arasında değişmektedir.

Anne-babalar çocuğa taşınmanın sebebini yaşına göre anlayacağı bir biçimde ifade ederek psikolojik olarak taşınmaya hazırlamalılar. Bunu yaparken yeni taşınılacak bölgeyi haritalarla, fotoğraflarla mümkün olduğu kadar çocuğa tanıtmakta fayda vardır. Yeni taşınılacak bölgenin göl, dağ, deniz, eğlence parkı gibi tarihi ve turistik özellikleri çocuğa anlatılmalı ve çocuğun bu durumdan mutlu olması sağlanmalıdır. Anne-babalar taşınma sürecinin stresini çocuğa yansıtırsa çocuğun yeni çevreye uyum süreci güçleşir.

Taşınma, her ne kadar çocuklar için zor, stresli bir deneyim olarak kabul edilse de ailelerin uygun yaklaşımları sonucu taşınma çocuk için kendine güvenin artırıcı ve ilişki kurma becerilerini artırıcı olumlu bir tecrübe de olabilir. Burada önemli olan ailelerin 'taşınma fikrinin çocuğuna zarar vereceği' inancından kendilerini uzak tutmalarıdır.