Türkiye'de birçok çocukta görülen parmağını emme alışkanlığı zamanla yerini tırnak yeme alışkanlığına bırakıyor. Prof. Dr. İsmail Ceylan, tırnak yeme alışkanlığını bırakmak için öncelikle bir psikoloğa giderek strese yol açan konularda tedbir alınması gerektiğini aktardı.

Türkiye'de birçok çocukta görülen parmağını emme alışkanlığı zamanla yerini tırnak yeme alışkanlığına bırakıyor. Tırnak yeme alışkanlığı hemen her yaştaki insanlarda rastlanan bir durum. İçe dönük çocuklar, sorunlarını ailesiyle paylaşamayanlar, maniküre edilmiş tırnağını beğenmeyen bayanlar ve geçim sıkıntısı nedeniyle strese giren erkekler bu stresi yenmek için tırnaklarına yöneliyor. Uzmanlar, tırnak yemenin birçok hastalığı beraberinde getirdiğine dikkat çekiyor.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Ceylan, söz konusu durumun ağız içinde ve dişler üzerinde önemli etkileri olduğunu kaydediyor. Tırnak yemeye uzun süre devam eden bireylerde dişlerin kesici kenarları dediğimiz kısımlarda, ciddi şekilde aşınmalara rastlanıldığını ifade eden Prof. Dr. Ceylan, "Onun dışında nadir de olsa dişler üzerinde uyguladığı kuvvetten dolayı diş köklerinde erimelere de sebep olabiliyor. Yenilen tırnağın diş etine temas etmesi durumunda ciddi hasarlara yol açabilir. Tırnak içindeki bakteriler de böylece diş etine aktarılmış olur. Sonuç olarak diş etlerinde iltihap oluşabilir." şeklinde konuştu. Prof. Dr. İsmail Ceylan, tırnak yeme alışkanlığını bırakmak için öncelikle bir psikoloğa giderek strese yol açan konularda tedbir alınması gerektiğini aktardı.

AÜ Diş Hekimliği Fakültesi'nden Prof. Dr. İsmail Ceylan ve ekibi ile Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'ndan Yard. Doç. Dr. Hakan Uslu, tırnak yemeyi alışkanlık haline getiren yaşları 12 ile 16 olan 25 çocuk üzerinde bir araştırma yaptı. Bu kişilerden 19'unda normal şartlarda ağızda bulunmayan mikroorganizmaların, tırnak yeme yoluyla özellikle tuvalet sonrası el yıkama alışkanlığı iyi olmayan kişilerde ağza taşındığı tespit edildi.

Araştırmada tırnak yiyen kişilerin bağırsaklarında hastalık yapan bazı bakterilerin ve parazitlerin ağza taşınarak bu yolla ağız ve bazı sistemleri ilgilendiren enfeksiyonlara yol açabileceği belirlendi.

AÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hakan Uslu, insan dışkısında var olan bakterilerin tırnak aralarına yerleşebildiğini kaydediyor. Çocuklara tuvalet eğitimi verilmesi, özellikle tuvalet sonrası el yıkama alışkanlığının kazandırılması ve yemeklerden sonra ağız bakımının öğretilmesi konusunda ailelerin bu konulara ciddiyetle yaklaşmasının gerekliliğine işaret eden Yard. Doç. Dr. Uslu, "El ve ağız sağlığına bakıldığında tırnak yeme alışkanlığından kaynaklanan problemlerde düşme olabilir." dedi. Bu bakterilerin sağlıklı bireylerin dışkısında var olan bakteriler olduğuna dikkat çeken Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bakteriler tırnak aralarına yerleşir. Bu kişiler, bakterileri tırnak yeme ve parmak emme yoluyla ağzına taşıyabilir. Ağza taşınan bu bakteriler ağız bakımı da yeterli değilse kalıcı hale gelip vücut yapılarına ulaşabilir. Bu da çok ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Bunlar arasında ağız enfeksiyonları, bağırsak enfeksiyonları, apandisitler, kalp kapakçıklarını tutan birtakım mikrobik hastalıkları sayılabilir. Söz konusu kişiler nadir de olsa tedavi edilmediği sürece bu ciddi tablolar için risk altında olacaklardır." dedi.