Uyuşturucu deyince ülkemizde daha çok narkotik (eroin, esrar, kokain vb.) maddeler anlaşılıyor. Ancak, bunlarla birlikte sigara, alkol, bali ve tiner gibi bağımlılık yapan bütün maddeler uyuşturucu kapsamındadır.

Dolayısıyla bu maddeler de en az narkotikler kadar ebeveynler tarafından ciddiye alınmalı ve çocukları koruma çalışmalarına küçük yaşlardan itibaren başlanmalıdır. Amerikalı Pediatrist Dr. Benjamin Spock, Türkçesi 'Hayır Demek Yetmez' adıyla yayınlanan (Optimist Yayınevi) kitaba yazdığı önsözde, uyuşturucu kullanımından korunmanın en iyi yolu olarak 'çocukların, birbirine kenetlenmiş sevgi dolu bir ailede büyümesini' gösteriyor. Çocukların bilinmeyen nedenlerle değil, tıpkı yetişkinler gibi gerginlikten kurtulmak, zevk duymak ve toplumda kabul görmek için uyuşturucuya yöneldiğine dikkat çeken Dr. Benjamin Spock, böyle ailelerde çocukları güçlendirici bazı şeylerin kendiliğinden gelişeceğini, bu sayede çocukların uyuşturucu bir maddeye ihtiyaç duymayacaklarını söylüyor.

Sevgi dolu bir aile çocuğa ne kazandırır?

Dr. Benjamin Spock'a göre, birbirine kenetlenmiş sevgi dolu bir ailenin çocuklara kazandıracağı kabiliyetler şunlar: "Çocuklarla ebeveynler arasında açık ve kolay iletişim; sadece sevgi ve çocukların başarılı olması için sağlanan imkanlardan değil, tenkit edilmekten ziyade onaylanmaktan kaynaklanan özsaygı, ebeveynlerle yapılan tartışmalarla kurallara uygun hareket ederek ve başarısız olmanın sonuçlarını görerek edinilen net ve sağduyulu düşünme yeteneği, güçlükleri analiz etme ve bunları gidermek için yapılan çalışmalar sayesinde geliştirilen problem çözme becerisi."

Ebeveynlerin sevgisinin şartsız olması gerektiğini vurgulayan Dr. Spock, "Çocuklar ne sorunları olursa olsun ebeveynlerinin fedakârlığına güvenebileceklerinden emin olmalıdır. Bu, çocukların terbiyesizliğine, yalancılığına veya istismarına boyun eğmek değil, onların idrak kabiliyetine inanmak ve onlara bir şans daha tanımak arzusudur." ifadelerini kullanıyor. Dr. Benjamin Spock'a göre, ergenlik çağındakiler ve özellikle ergenliğe yeni adım atacak olanlar, yetişkinlere kıyasla çok daha kolay ve çabuk bir şekilde uyuşturucu kullanmaya başlama eğiliminde oluyor. Müptela olmayacaklarına inanıyorlar ve ailelerinden bağımsız olmayı istiyorlar. Ailelerinin kendilerine hükmetmeye devam edeceklerinden korkuyorlar. Bu bakımdan aileler onları küçümsemekten kaçınmalı, daha yaşlı olmaları onları doğal olarak daha akıllı ve bilgili kılıyormuş gibi davranmamalı. Ebeveynler, uyuşturucu konusunu ele almaktan kaçmamalı. Aile-Sağlık

Çocuklarla nasıl konuşulmalı?

Dr. Benjamin Spock'un, sigara, alkol ve uyarıcı haplar dahil bütün uyuşturucu maddeler hakkında koruma çalışmalarına çocukların ergenlik çağına gelmeden başlanmasını öneriyor ve çocuklarla konuşmak için şu tavsiyelerde bulunuyor:

Çocuklarla iki yetişkin gibi

konuşulmalı,

Onların görüşlerine saygı göstermeli,

Onları dinlemeli, sabırsızlık göstermeden sık sık sözlerini kesmeden; fakat kafa sallayarak ne demek istediğini anlıyo-

rum gibi yorumlar yaparak dinlemeli.

Ebeveynler kendi görüşlerinden vazgeçmek veya onları saklamak zorunda değildir.

Eğer çocuklar bu görüşü kabul etmiyorsa kızmadan, bağırmadan sevgiyle

ve koruma arzusuyla bu fikirleri onlara

empoze etmeleri gerekebilir.

Ergenler o anda kabul etmeseler ve ka-

yıtsız gibi gözükseler de dostane ve saygılı

tartışmalardan genellikle etkilenirler.