Adana'da, biri ilköğretim okulu 6. sınıf öğrencisi, diğeri 16 yaşında olan iki çocuk kendilerini tavana asarak intihar etti.

Batman'da 5. sınıf öğrencisi, Konya'da ise 17 yaşındaki bir genç de intiharı seçti. Bu olaylar, 'Çocuklara neler oluyor?' sorusunu akıllara getirdi.

Batman'da ilkokul öğrencisi Şahin ailesinin küçük kızları N. Şahin, tüm aile bireylerinin yemekte olduğu bir saatte merdiven boşluğuna bağladığı çamaşır ipiyle kendini astı. Adana'da ise Anadolu Mahallesi'nde, ailesiyle komşu ziyaretine giden ilköğretim okulu 6. sınıf öğrencisi M.Ü. (11), bir süre sonra ders çalışması gerektiğini belirterek, evine döndü. M.Ü., henüz belirlenemeyen bir nedenle kendini tavandaki vantilatöre astı.

Öte yandan yine Adana'da V.E. (16), henüz belirlenemeyen bir nedenle kendini iple odasının tavanına astı. Yetkililer, intihar olaylarıyla ilgili soruşturmayı sürdürüyor. Ayrıca, Adana ve Batman'da ilköğretim öğrencisi iki çocuğun, izledikleri televizyon dizilerinden etkilenerek intihar ettiği iddia ediliyor.

Baba M.Ş., kızının intihar etmesi için bir sebebin bulunmadığını söyleyerek "Kızımın hiçbir sorunu yoktu. Çocuklarımızın arasında en neşeli, en hareketli olanıydı. Bir sorunu olsaydı fark ederdik. Ama muhtemelen son dönemlerde televizyondaki dizilerden etkilendi.'' diyor.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır ise 14 yaşından küçük insanların intiharlarının intihar kategorisinde yer almadığını belirtiyor. Bu yaştaki çocukların kendi başlarına böyle bir kararı vermelerinin mümkün olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Sır, intiharın sebeplerinin çok iyi araştırılması gerektiğini vurguluyor.

"Çocukların intihar etmesinde karne problemi, çalışması için yapılan baskılar, tehdit edilme, izlediği dizilerden etkilenme gibi faktörler olabilir." diyen Sır, şöyle konuşuyor: "Televizyonlarda gösterilen kimi diziler de çocukların ruhsal bakımdan zarar görmesine neden oluyor. Onlar gördükleri şeyleri hayal dünyasında yaşıyor. Bir yerden bir yere atlarken ölmeyeceklerini, uçacaklarını düşünebilirler. Özellikle 'Sihirli Annem' dizisinin olumsuz olduğu, çocuklar için sakıncalı olduğu açık."

Çocuklarla, filmler hakkında konuşun

Uzmanlar, çocukların seyrettiği filmlerdeki karakterlerden etkilendiğini vurguluyor. Çocuklara, Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi, Sihirli Annem, Narnia Günlükleri gibi filmleri seyrettikten sonra bunların gerçek hayatta olmayacağının anlatılmasını isteyen Psikolojik Danışman Fatih Kalkınç, ailelerin çocuklarıyla konuşmalarını istedi.

Harry Potter filminin çocuklar tarafından ilgiyle takip edildiğini, hatta kitabının dahi ülkemizde 700 bin adet satıldığını hatırlatan Kalkınç, ailelerin bu tür filmlerin seyredilmesinden sonra çocuklarına filmin analizini yapmalarını öneriyor. Bu değerlendirme yapılmadığı için çocukların hayal dünyalarında bu tür hadiseleri gerçek sandığına değinen Kalkınç, "Çocuklarımızla bu tür filmlerden sonra konuşmalıyız. Çünkü 12 yaşına kadar çocuklarda soyut düşünce çok fazla gelişmiyor. 6-7 yaşındaki çocuklarda somut düşünce hakim oluyor, gördüğüne olduğu gibi inanıyor. 10 yaşındaki bir çocuğa 'Damlaya damlaya göl olur', atasözünü sorsanız, 'damlar damlar göl olur' der. Çocuk burada kavramı yakalayamaz. Soyut kavramı yakalayamadığı için gördüğü şekilde inanır." dedi.