Anne ve babaların en sık şikâyet ettiği konuların başında çocuklarının iştahsızlığı geliyor. Genellikle aileler çocuklarını akranlarına göre daha zayıf buluyor ve kendi yeme alışkanlıklarıyla kıyaslıyor.

Uzmanlar ise yemek porsiyonlarının anneye göre değil, çocuğa göre ayarlanması gerektiğini söylüyor. Aksi halde çocuk ne kadar yerse yesin annesinin gözünde iştahsız olarak değerlendiriliyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Gülsen Meral, anne ve babaların iştahsız diye tanımladığı çocukların büyüme eğrisine bakılarak karar verilmesi gerektiğini belirtiyor. Meral, "Genellikle aileler çocukları normal gelişim gösterseler de yetersiz kilo aldığını düşünerek iştahsız olarak tanımlıyor. Maalesef bu çok yanlış; çünkü anne ve babalar çocuklarını kendi yeme alışkanlıklarıyla karşılaştırıyor." diye konuştu. Toplu çocuğun sağlıklı olduğu kanaatinin de yanlış olduğunu vurgulayan Meral, önemli olanın yeterli ve düzenli bir beslenme şekli olduğunu ifade ediyor. Bebeklerin 0-3 yaş arasındaki beslenmesinin önemine temas eden Meral, bu dönemin çocuğun zihinsel gelişiminde belirleyici olduğunu aktarıyor. Büyüme ve gelişmenin en hızlı izlendiği dönemin bu yaşlar olduğunu söyleyen Doktor Gülsen Meral, bu sebeple çocuklara bu yıllarda sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması gerektiğini belirtiyor.

Bu dönemlerde kazanılan yemek yeme tarzı, çocuğun ileriki yaşlarda beslenme alışkanlığını belirlediği için büyük önem taşıyor. Bu münasebetle çocuğun yemek saatlerinin aynı zamanlarda ve düzenli olması gerekiyor. "Çocuğun ne kadar yediği kontrol altında tutularak takip edilmeli." diyen Doktor Gülsen Meral, şu hususlara temas ediyor: "Çocuk doymadığı halde yemeyi reddediyorsa beslenmeye ara verilmeli ve tekrar deneyerek tam doyması sağlanmalıdır. Yemekler mümkün olduğunca çocuklara değişik tat, kıvam ve renkte verilmelidir. Çocukla birlikte yemek yenmeli; ancak kendi kendine beslenmesine izin verilmeli. Yemek yerken acele edilmeli; fakat bu süre asla yarım saati de geçmemelidir."

İştahı olmayan çocuklara uygulanabilecek stratejiler

Yemekten 1 saat önce ve yemek sırasında sıvı alımları azaltılmalı.

Günlük süt tüketimi 2 su bardağını aşmamalı. Farklı besinler sunulmalı. Yemek saatlerinin çocuğun gününün hoş bir bölümünde olmasına özen gösterilmeli.

Reddedilen besin yerine yeni yiyecek denenmeli.

Çocuğa ödül olarak asla şeker ve tatlı verilmemeli. Yiyecekler çocukların yiyebileceği ve ilgilenebileceği şekilde hazırlanmalı.