Kullandığınız ilaçları çocukların ulaşamayacağı yerlere koyun. Küçük çocukların her şeyi ağızlarına götürebileceklerini unutmayın.

Keşfetmeye ve öğrenmeye açık olan 5 yaş altı çocuklarda ilaç zehirlenmeleri daha sıklıkla görülüyor. Kimi zaman şekere benzeyen haplar kimi zaman da açıkta bırakılan çamaşır suları çocukları tehdit ediyor. 

 

Bu yaştaki çocukların dünyayı ağızlarıyla tanımaya çalıştığını anlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanı Doktor Duygu Gür, "İlaçlar kolaylıkla ulaşılabilecek yerlere bırakılmamalı ve çocuğun yanında kullanılmamalı.'' uyarısında bulunuyor. Bu konuda doktorlar, çocuklarda nedeni açıklanamayan şuur değişiklikleri, bulantı, koma, kusma, bağırsak hareketlerinde artış ya da azalma gibi şikâyetler varsa hemen sağlık kuruluşuna başvurulmasını tavsiye ediyor.

 

Çocukların bu yaşta her yeni güne öğrenme isteği ile başladığını anlatan İstanbul Hizmet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Duygu Gür, "Her yeni nesne çocuklar için mükemmel bir öğrenme kaynağıdır. Özellikle 5 yaş altı çocuklar keşfetmeye, öğrenmeye açık, meraklı grubu oluşturur. Bu yaş grubu dünyayı daha çok ağızlarıyla tanımaya çalıştıklarından zehirlenme vakaları bu dönemde daha çok yaşanır.'' dedi. Çocukların gördükleri, beğendikleri ve ilgilerini çeken her şeyi ağızlarına götürdüğünü anlatan Gür, ilaçlar ortada ya da kolay ulaşılabilir yerlerde bırakıldığında zehirlenmelerin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Uzmanlar, çocukların ilaç zehirlenmeleri yaşamaması için birtakım önlemlerin alınması gerektiğini aktarıyor. Özellikle çocukların yanında ilaç kullanılmaması ve bu tip maddelerin çocuklardan uzak tutulması, en önemli tedbirlerden. Ayrıca, çocuklar kısa süreliğine de olsa bu tip ortamlarda yalnız bırakılmamalı, ilaç dolapları yüksek yerlerde bulunmalı ve ilaçlar sıklıkla kontrol edilmeli.

 

Doktorlar bu tedbirlerin sadece ilaçlar için değil deterjanlar, çamaşır suları, böcek öldürücüler, bakım ürünleri, kozmetikler, gazyağı, benzin, cila, tiner ve bazı ev bitkileri için de geçerli olduğunu belirtiyor.

 

Çocuklarda en sık multivitamin, demir, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanılıyor. Multivitamin ve demir ilaçları doktorun tavsiye ettiği dozda verilmeli, hemen sonrasında ortadan kaldırılmalıdır. İlaç verilmesi gerektiğinde bunun doğru ilaç olduğunu, son kullanma tarihinin geçmediği ve yeterli dozda verildiğinden emin olunmalı. Konunun uzmanları uygun dozda kullanılmadığında her ilacın bir "zehir" olduğunun unutulmaması gerektiğini hatırlatıyor.

 

Zehirlenen çocuğa ne yapılmalı?

 

Bu şekilde zehirlenen çocukların yaşadığı fiziksel değişimler konusunda aileler yapılacaklar konusunda uyarılıyor. Özellikle çocuklarda sebebi açıklanamayan şuur değişiklikleri, bulanıklık, koma, kusma, bağırsak hareketlerinde artış ya da azalma, aşırı terleme, üşüme, kalp atışlarında hızlanma, yavaşlama, gözbebeklerinde büyüme ya da küçülme, hızlı nefes alıp verme ve ağızda kötü koku durumlarında zehirlenmelerden şüphe edilmeli. Aile bu durumlarda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalı. Ayrıca bir yaşından küçük çocuklar, şuur bulanıklığı olanlar, gazyağı, tiner, benzin ya da alkol, asit gibi yakıcı madde içenler asla kusturulmamalı.