Çalışan annelerin en büyük sorunu güvenilir bir bakıcı bulmak. Kreş veya gündüz bakımevleri yerine evlerinde tuttukları bakıcılara çocuklarını emanet eden anneler büyük sıkıntı yaşıyor.

Özellikle 0-3 yaş arası çocukların aile sıcaklığında büyümesini isteyen ebeveynler, eğitimli bakıcı bulmakta güçlük çekiyor. Anneler, evde çocuk bakıcılığı yapanların çoğunun bu alanla direkt ilgisi olmadığını düşünüyor. Çocuk eğitimi alan hanımlar ise "Okulu çocuk bakmak için mi bitirdim?" deyip, genellikle özel veya resmî bir kurumda yardımcı personel olarak çalışmayı tercih ediyor. Beslenmesinin yanında kişisel gelişimine kadar her ihtiyacı karşılanması beklenen bakıcılar, genellikle yetersiz kalıyor. Klasik yöntemlerle karnı doyurulan çocuk istenen ilgi ve şefkati göremediği için zihni ve ruhi açlık çekiyor. Uzmanlar bu tür çocukların ise kendisi ile barışık olmayan bireyler şeklinde yetiştiğine dikkat çekiyor. Çocuklarındaki huzursuzluğu gören anneler ise işe kaygı ile gidip-geliyor. "Aklım evde kalıyor." diyen birçok anne iş veriminin düştüğünden yakınıyor. Annelerin en büyük korkusu ise çocuklarının bakıcının şiddetine maruz kalması.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Salih Zoroğlu, bakıcılık müessesinin Batı'da olduğu gibi mutlaka eğitimciler ordusuna teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Bunun için kısa kursların düzenlenmesini öneren Zoroğlu, problemli bakıcının çocuk açısından risklerine değindi. Çocuğu olan deneyimli bakıcıların yanında sorunlu olanların varlığına dikkat çeken Zoroğlu, çocuğun ahlakî, fiziki, duygusal ve cinsel yönden istismar edilebileceğini vurguluyor. Zoroğlu, ailelerin bu konularda 'uyanık' olmaları gerektiğini ifade ediyor.

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre Türkiye'de 2004 sonu itibarıyla 5 milyon 625 bin kadın çalışıyor. İstihdam edilen kadınların yüzde 67,3'ü tarım sektöründe çalışmakta, tarım sektöründe çalışan kadınların yüzde 81,9'unu ise ücretsiz aile işçileri oluşturmakta. Yapılan araştırmalarda kreş ve gündüz bakımevlerinin üst sınır ücreti, çalışan kadınların ortalama ücreti ile hemen hemen aynı (2004'te kreş ve gündüz bakımevleri için belirlenen üst sınır 635 milyon TL. SSK verilerine göre kadınların ortalama ücreti 667 milyon lira).

Özel bir dershanenin Türkçe öğretmenlerinden Leyla Arı, dört yıldır üç çocuğunu bakıcının elinde büyütmeye çalışan annelerden biri. Bakıcıda kalan çocukların evde özlemini çektikleri anne-babanın eteklerinde daha fazla dolaştığına işaret eden Arı, "Anne gitme ne olur; tepkisiyle karşılaşıyoruz. Çocuk evde bazı davranışlarla annenin dikkatini çekmek, iletişim kurmak istiyor. Örneğin ben evde iken, bakıcının elinden yemek yemek istemiyorlar. Kimi vakit televizyonu kapatıp, 'Ben buradayım.' demek istiyor." diyor. Bir sağlık kuruluşunda çalışan iki çocuk annesi hemşire ise, 'bir parçamız evde kalıyor' dediği çocuklarını düşündükçe işteki motivasyonunun düştüğünü ve duygusal çöküntü içine girdiğini dile getiriyor.

Çocuğunuza bakıcı ararken şunlara dikkat edin:

§          Bakıcıda aradığınız özellikleri önceden sıralayın ve önceliklerinizi belirleyin. (tıpatıp beklentilerinize uygun biri karşınıza çıkmayabilir)

§          Bakıcıyı mümkünse evinde ziyaret edin, kendi çocuklarıyla ilişkisini gözlemleyin.

§          Referanslarıyla ve komşularıyla görüşün, gerekli belgeleri temin edin.

§          Temiz, düzenli ve dürüst olmasına,

§          Aile yaşantısının da düzenli olmasına dikkat edin.

§          Dakik ve elinin çabuk olmasına,

§          Sevecen ve güler yüzlü olmasına,

§          Esnek ve hoşgörülü olmasına, katı-kuralcı olmamasına,

§          Yeniliğe ve değişime açık olmasına, sabit fikirli olmamasına,

§          Sorumluluk ve inisiyatif sahibi olmasına,

§          İletişim becerisinin olmasına,

§          Yaş ve kişilik olarak bakılacak çocuğun annesine benzemesine,

§          Sabırlı olmasına,

§          Eğitimli, kendini yetiştirmiş ve bilinçli olmasına,

§          Çocuğu ya da işe devamını etkileyecek önemli bir rahatsızlığının olmamasına,

§          Sigara içmemesine dikkat edin.