Aşırı anne-baba baskısının çocuklarda 'psikojenik romatizma'ya yol açabileceği belirtiliyor. Eklem ve kemik ağrıları, akla birçok hastalık getirirken ailelere genelde 'Acaba büyüme ağrısı da olabilir mi?' diye düşündürüyor.

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Burcu Sönmez, "Büyüme ağrısı, en sık 4 ile 5 yaşları arası çocuklarda, klasik olarak diz arkasındaki boşlukta ve sadece gece gözlenir. Gündüz gözlenen ağrı büyüme ağrısı değildir. Büyüme ağrısı iyi huyludur ve kendi kendine geçer. Aile içinde başka bireylerde de benzer tabloların öyküsü bulunabilir. Ağrı, masaj ve çocuğa güven verici açıklamalar yardımı ile azalır. Basit ağrı kesicilere cevap çok iyidir. Başka bir tedavi gerektirmez." diye bilgi veriyor.

Çocukların şikayetlerini yetişkinler gibi dile getiremediklerini hatırlatan Sönmez, hastalıklarının teşhisi açısından daha fazla dikkatle ele alınmaları gerektiğini kaydediyor. Uzm. Dr. Sönmez, okul veya günlük yaşam içindeki çeşitli aktivitelere ağrı sebebiyle katılmak istemeyen çocukların, şikayet olan bölgede ağrıya eşlik eden şişlik, ısı artışı, renk değişikliği yaşanabileceği bilgisini veriyor. Sönmez, bu bulguların gözlendiği çocukların hareket kısıtlılığı da varsa mutlaka bir doktor tarafından muayene edilmelerini öneriyor.

Çocukluk çağında görülen ağrıların başka sebepleri de olabileceğine temas eden Sönmez, bunların başında romatizmanın geldiğini belirtiyor. Aşırı anne-baba baskısı, cinsel tacize maruz kalma gibi sebeplerin de psikojenik romatizmaya yol açabileceğine dikkat çeken Sönmez, "Fiziksel veya laboratuvar bulguları normal olmasına rağmen yakınmaları devam eden bazı çocukların şikayetleri telkin ile kısa zamanda düzelirken, bazılarının da ruhsal sorunlarını, fiziksel şikayetleri ile gizlemeleri söz konusu olabilir. Bu durumda normal bulgulara rağmen şikayetler devam ediyor ise çocukların psikiyatrist veya psikolog tarafından da değerlendirilerek aile içi problemler veya başka ruhsal nedenler açısından ele alınması gerekir." diyor. Çocuklardaki her çeşit psikolojik stresin de "psikojenik romatizma" bulguları ortaya çıkarabileceğini dile getiren Sönmez, bu ağrıların altında yatan psikolojik faktörlerin tanınıp, düzeltilmesi lazım geldiğinin altını çiziyor. Aksi takdirde şikayetlerin tekrarlanacağını haber veren Dr. Burcu Sönmez, özellikle bu mevsimde dikkatli olunması gerektiği konusunda tüm anne ve babaları uyarıyor.

Konya Vakıf Hastanesi Psikoloğu Neslihan Bolat da psikolojik sebebe bağlı fizyolojik hastalık belirtilerinin ortaya çıkabildiğini söylüyor. Anne-babalar veya öğretmenler tarafından aşırı baskı yapılan çocukların görüşlerini dile getiremediğini anlatan Bolat, bu yüzden çocukların aşırı derecede mutsuzluk ve stes yaşadığını kaydediyor. Bolat, aşırı baskı altındaki çocuklarda eklem ağrıları ortaya çıkabildiğini vurguluyor.