OMÜ Şehir Polikliniği'ndeki hasta eğitim seminerinde boy kısalığı ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Murat Aydın, halk arasında 'abur-cubur' diye tabir edilen yiyeceklerin çocukların boy uzunluğuna etkilerini anlattı.

Aile bireylerinin farkında olmadan çocuklarına yedirdikleri parlak ambalajlı ürünlerin çocukların boy uzunluğuna büyük etkisinin olduğunu dile getiren Aydın, "Genelde anne ve babanın boyu kısa ise çocukların da boyları genellikle kısadır. Ancak genetik özellikler kadar önemli olan diğer bir faktör beslenmedir. Sağlıklı beslenmeyen, yeterince sebze ve meyve tüketmeyen, parlak ambalajlarda satılan şeker, şekerleme, cips, çerez, meşrubat gibi boş kalorileri alan çocukların boyları kısa kalıyor. Sık hastalanan ya da süreğen hastalığı olan çocukların büyümeleri de kötü yönde etkileniyor. O nedenle abur-cubur yiyeceklerden çocukların uzak tutulmasında fayda var." dedi.

Sağlıklı çocukların boylarının düzenli şekilde arttığına işaret eden Prof. Dr. Murat Aydın, "Büyüme hormonu geceleri ve sabaha karşı salındığı için erken yatmalı ve düzenli uyumalıdır." dedi. Aydın, yaşıtlarına göre belirgin derecede boyu kısa olan, pantolon-etek boyları uzatılmadan aynı giysiyi bir yıldan uzun süre giyebilen çocukların mutlaka doktor kontrolünden geçirilip incelenmesi gerektiğinin altını çizdi.