Aday Bilgi Formundaki bilgi alanlarının doldurulmasına ilişkin açıklamalar, sırasıyla ve aynı başlıklar kullanılarak aşağıda verilmiştir. Bu açıklamaları dikkatle okuyup anlamadan yazma işlemine geçmeyiniz. Yapacağınız yanlışlıklardan doğacak sonuçların bütün sorumluluğu size ait olacaktır. Formun doldurulması, başvuru işleminin kolay ve yanlışsız yapılmasına yardımcı olacağı için yazınızın okunaklı olması gereklidir. Form, tükenmez kalem veya dolma kalem ile doldurulacaktır (Bakınız Çizim 3. ve Çizim 4.).
1. T.C. KİMLİK NUMARASI
·         Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu alana 11 rakamdan oluşan T.C. Kimlik Numarasını yazacaklardır.
·         KKTC uyruklu, yabancı uyruklu ve uyruksuz adaylar T.C. Kimlik Numarası yerine kullanacakları 11 rakamdan oluşan tanıtım numarasını edinmek için ÖSYM internet sayfasındaki Y.U. Numarası Edin başlıklı alana kendilerinden istenen bilgileri girecekler ve böylece oluşan numarayı Aday Bilgi Formuna yazacaklardır.
2. ADI                                                              
3. SOYADI
4. BABA ADI
5. ANNE ADI
6. DOĞUM TARİHİ
7. CİNSİYETİ
8. DOĞUM YERI
 9. NÜFUSA KAYITLI OLDUĞU İL/İÇE  
10. UYRUĞU
Bu alana:
·         T.C. uyruklular, uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklular, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar vebunların kanuni mirasçıları (Pembe Kart sahipleri) ve Bulgaristan'dan göç yoluyla gelmiş Türk soylular T.C. seçeneğini işaretleyeceklerdir.
·         Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklular ile uyruğundan biri KKTC olan çift uyruklular KKTC seçeneğini işaretleyeceklerdir. (Uyruğundan biri KKTC, diğeri T.C. olanlar T.C. seçeneğini işaretleyeceklerdir.)
·         Türk soylu yabancıların Türkiye'de meslek ve sanatlarını serbestçe yapabilmelerine, kamu, özelkuruluş ve iş yerlerinde çalışabilmelerine ilişkin 2527 sayılı Kanunun kapsamında bulunanlar "2527 Sayılı Kanun Kapsamında Bulunanlar*" seçeneğini işaretleyeceklerdir.
·         Yabancı uyruklular, hiçbir devletin uyruğunda olmayanlar ve mülteciler “Yabancı Uyruklular”seçeneğini işaretleyeceklerdir.
 
11. ÖĞRENİM DURUMU VE KODU
Bu alana aşağıdaki seçeneklerden size uygun olanını ve kodunu yazınız.
2008-2009 ÖĞRETİM YILINDA BIR ORTAÖĞRETİM KURUMUNDAN MEZUN OLABİLECEK DURUMDA OLANLAR
1.    Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında okumaktayım.
2.    Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında beklemeliyim.
3.    Okul dışından ortaöğretimi bitirme sınavlarına giriyorum.
MEZUN DURUMDA OLANLAR
4.    Bir ortaöğretim kurumunu bitirdikten sonra ÖSYM’ce yerleştirilmedim ve ön kayıtla kayıt olmadım.
DIKKAT! Ortaöğretim kurumlarında okumakta iken ÖSYM'ce 2008-ÖSYS’de bir yükseköğretim programına yerleştirildiği halde o yıl mezun olamadığı için kayıt yaptıramayan adaylar, bu kılavuzun 10.11 maddesinde belirtildiği şekilde hareket etmelidirler.
5.                 Bir yükseköğretim  programına (Sınavsız Geçiş dahil)  ÖSYM'ce yerleştirildim fakat kayıt olmadım.
6.                 Bir yükseköğretim programına kayıtlıyım.
7.                 Bir yükseköğretim programını bitirdim.
8.                 Disiplin suçu dışındaki bir nedenle yükseköğretimden kaydım silindi.
9.                 Disiplin suçu nedeniyle yükseköğretimden kaydım silindi.
 
12. OKUL ADI VE KODU
13. OKUL TÜRÜ VE KODU
14. ALAN ADI VE KODU
15. OKUL NUMARASI
16. BİTİRME YILI
17. NOT SİSTEMİ
2008-2009 öğretim yılında mezun olabilecek durumda olan adaylar, okul adı, okul türü, alan adı ve kodları ile okul numarası bilgilerini yazacak; bitirme yılı, not sistemi ve diploma notu alanlarını boş V bırakacaklardır. Mezun durumda olan adaylar ise bu alanların tümünü dolduracaklardır. Ayrıca mezun durumda olan adaylardan ilk defa başvuranlar veya mezuniyet bilgilerinde değişiklik bulunanlar diplomalarının onaylı bir suretini, üzerine T.C. Kimlik Numaralarını yazarak 2009-ÖSYS Aday Bilgi Formuna ekleyeceklerdir.
DİKKAT! Okulunuzun kodunu, başvuru merkezinde bulunan Ortaöğretim Kurumları Kitapçığından veya http://www.osym.gov.tradresindeki internet sitesinden bulabilirsiniz. Okul türü ve alan bilgilerinizi bu kılavuzdaki Tablo 6 ve Tablo 7den bularak ilgili bilgi alanlarına yazınız. Ortaöğretim kurumlarındaki program türleri için kullanılan alan, kol, bölüm ve dal gibi terimlerin yerine bu kılavuzda alan terimi kullanılmıştır. Bu bilgilerden hiçbirini bulamayan adaylar ilgili bilgi alanlarına Diğer yazacaklardır. Ancak, “Diğer” yazan adayların belli tür ve alanlara tanınan ayrıcalıklardan yararlanamayacaklarını unutmamaları gerekir.
19. ÖSS/YDS’YE GİRME İSTEĞİ
Çizim 5 i inceleyerek aşağıdaki seçeneklerden hangisini işaretlemeniz gerektiğini bulunuz.
·        ÖSS’ye girmek istiyorum.
·        ÖSS ve YDS’ye girmek istiyorum.
·        ÖSS ve YDS’ye girmek istemiyorum, sadece Sınavsız Geçişe başvurmak istiyorum.
20. ÖSS SI NAV MERKEZLERİ
ÖSS'nin yapılacağı sınav merkezlerinin adları ve kodları Liste 1de  (sayfa 8) yer almaktadır.
Sınav merkezlerine ilişkin isteklerinizi belirtirken en çok istediğiniz sınav merkezinin adını ve kodunu 1. Tercih başlığını taşıyan yere yazınız. İkinci tercihinizi de belirtmeyi unutmayınız. İkinci tercihin işlem görebilmesi için birinci tercihte belirtilen merkezden farklı bir merkez olması gerekmektedir.
ÖSYM gerektiğinde, listede yazılı sınav merkezlerine ek olarak yeni sınav merkezleri açabilir veya listede yazılı sınav merkezlerinden bazılarını iptal edebilir. Kapasitesi dolmuş veya iptal edilmiş sınav merkezlerini isteyen adayların bir kısmı, kapasitesi dolmamış sınav merkezlerine atanır. Böyle durumlarda sınav merkezinizi saptama yetkisi Merkezimize aittir.
Adayların sınava gireceği merkez belirlendikten sonra değişiklik yapılmaz. Bu nedenle, sınav merkezi tercihlerinizi kontrol ediniz.
DİKKAT! Liste 1’de yer alan 2009 ÖSS-YDS Sınav Merkezlerinde görüleceği gibi, büyüklüğü ve ulaşım güçlükleri nedeniyle İstanbul ili 5 sınav bölgesine ayrılmıştır. İstanbul ilinde sınava girmek isteyen aday sayısı İstanbul’daki binaların kapasitesinden çok fazla olduğu için İstanbul ilinde sınava girme tercihlerine bazı sınırlamalar getirilmiştir. İstanbul ilinde sınava girmek isteyen adayların şu kurallara uymaları gerekir:
·         Adres ili ve okul ilinin ikisi de İstanbul olan adaylar, İstanbul’daki beş bölgeden istediklerini, sınav merkezi olarak birinci ve ikinci tercihlerinde gösterebilirler.
·         Adres ili ve okul ilinden yalnız biri İstanbul olan adaylar, sınav merkezi tercihlerinden sadece birini İstanbul’daki beş bölgeden yapabilirler.
·         Adres ili ve okul ilinin ikisi de İstanbul olmayan adaylar Istan bulda sınava girme tercihi yapamazlar.
21.YDSSINAV YABANCIDİLİ
YDS 'ye girecek adaylar sınava hangi dilden gireceklerini bu alana işaretleyeceklerdir. YDS 'ye girmeyecek adaylar bu alanı boş bırakacaklardır.
22.YDSSINAV MERKEZİ
YDS'nin yapılacağı sınav merkezleri ve kodları Liste 1'de gösterilmiştir. YDS'ye girmek istediğiniz takdirde, sınava girmek istediğiniz merkezi listede (renkli yazılan sınav merkezleri) bulunuz ve bu merkezin adı ile kodunu bu alana yazınız.
23. ASKERİ OKULLARA GİRME İSTEĞİ
Bu alanı, bu kılavuzun son sayfalarındaki "Kara, Deniz ve Hava Harp Okulu'na Girmek İsteyen Kız ve Erkek Adayların Dikkatine" ile "Kara Kuvvetleri, Deniz, Hava, Jandarma, GATA Sağlık, Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu'na Girmek İsteyen Erkek Adayların Dikkatine" bölümlerini okuyarak işaretleyiniz. Bu okullara gitmek istemeyen adaylar bu alanı boş bırakacaklardır.
24.YAZIŞMA ADRESİ
26. E-POSTAADRESİ  (varsa)
27. BOY VE KİLO
28. ADAYIN İMZASI
 
 
* Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 15.12.2006 tarih ve B.30.0.A-GNS-0.00.00.04/09-4531 sayılı yazısına göre 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkındaki Kanun uyarınca, 2527 sayılı Kanun kapsamındaki çalışma izinlerinin İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı ile diğer ilgili Bakanlık ve kuruluşların görüşleri alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca verildiği, 2527 sayılı Kanun hükümleri Bakanlar Kurulunun belirlemiş olduğu usul ve esaslara göre yürütülmekte olup, bugüne kadar anılan Kanundan sadece Yunan (Batı Trakya) vatandaşları ile KKTC vatandaşlarının yararlandırıldığı, diğer Türk soylu yabancılara anılan Kanun kapsamında çalışma izni verilmediği belirtilmiştir.