Rehberlik Sitesi: Öncelikle herkesin merak ettiği soruyla başlayalım isterseniz. Basın toplantısında dershanenin araba sözü verdiğini söylemiştiniz. Dershane bu sözünü tuttu mu?

Serhat Karahan: Evet.

Rehberlik Sitesi: Yine basın toplantısında yanlış yaptığınız Türkçe sorusunun hatalı olduğunu söylemiştiniz. Hala aynı görüşte misiniz? Ayrıca o soruyu herhangi bir Türkçe öğretmeniyle tartıştınız mı?

Serhat Karahan: Evet, ama artık bir önemi yok.

Rehberlik Sitesi: ÖSS’ye lise 1 den başlayarak çalıştığınızı belirtmiştiniz. Sınava hazırlanan adaylara Lise 1 den başlayarak yıl yıl neler yapmalarını önerirsiniz?

Serhat Karahan:

Lise 1: Daha çok okul dersleriyle ilgilenmeliler. Çünkü AOBP puanı önemli. Zaten ÖSS’ye Lise 1 konuları dâhil olduğu için aynı anda ÖSS’ye de çalışmış olurlar.

Lise 2: Not ortalamalarını yüksek tutmaya çalışsınlar. Bu yılda ÖSS’ye daha sıkı çalışmaları gerekir. Konu eksiklerini mümkün olduğu kadar kapatsınlar. Lise 3’e çalışılacak ne kadar az konu kalırsa o kadar iyi olur. Ayrıca sene sonundaki yaz tatilinde de danışmanlarının verdiği ödevleri yerine getirsinler. Ödevlerini yapanlar Lise 3’ün başında yararlarını göreceklerdir.

Lise 3: Son yıl da eksikleri kaldıysa bir an önce bitirip bol bol deneme ve soru çözmeliler. Not ortalamaları bu yıl da yüksek tutulmalı. Biyoloji bence yazın halledilmeli, Lise 3’e bırakılmamalı. Yoksa biyoloji eksiğini bitirmeniz çok zaman alır.

Rehberlik Sitesi: Son yıl, yani lise 3 ÖSS hazırlık açısından son derece önemli. Lise 3’te yıl boyunca aynı çalışma stratejilerini mi uyguladınız? Yoksa ÖSS denemeleri sonuçlarına göre strateji değiştirdiniz oldu mu?

Serhat Karahan: Çok değişik bir çalışma sistemim olmadı genelde düzenli çalışıyordum. Sınavlarım da iyi geliyordu genelde. Bu nedenle aynı stratejiyi kullandım diyebilirim.

Rehberlik Sitesi: ÖSS deneme sınavı sonuçlarını nasıl analiz etmiştiniz? Yeni hedeflerinizi nasıl belirliyordunuz? Sınav sonuçlarına göre kendinize rakip belirlediğiniz oldu mu?

Serhat Karahan: Yanlış yaptığım branşlara dikkat ediyordum. Genelde tarihten yanlışım çıktığı için tarihe çok önem verdim. Sınavlarda benim sürekli önümde olan biri yoktu bu yüzden rakip belirlemedim, alabileceğim en iyi sırayı, olursa birinciliği almaya çalıştım.

Rehberlik Sitesi: Hata yaptığınız soru tiplerinin sayılarını veya en çok hata yaptığınız konuları öğrenirken nasıl bir yol izlediniz?

Serhat Karahan: Önce o konuyu birkaç kitaptan çalışıp iyice öğrenmeye çalıştım. Daha sonra değişik soru bankalarından konuyla ilgili tüm testleri çözdüm. Sorun devam ederse de hocalarımla birebir çalışıyordum ama çoğu zaman ona gerek olmuyordu.

Rehberlik Sitesi: Program uygularken veya çalışma yöntemi izlerken danışman öğretmeninizin nasıl bir etkisi oldu?

Serhat Karahan: Belli bir programım yoktu ama belli çalışma saatlerim vardı. Danışmanım bana bitirmem gereken ödevleri veriyordu ben de belirlenen tarihe kadar onu bitirmeye çalışıyordum.

Rehberlik Sitesi: Yıl boyunca hem okul hem de ÖSS hazırlık derslerini nasıl dengelediniz?

Serhat Karahan: Pek kolay olduğunu söyleyemem. Yazılı tarihleri yaklaşınca ÖSS yerine yazılıya çalışıyordum. Çok eksiğim olmadığından birkaç günlük ara problem teşkil etmiyordu benim için.

Rehberlik Sitesi: ÖSS’de bilmek kadar dikkatli olmak da önemli, dikkatsizlik problemi yaşadınız mı? Yaşadınızsa bu problemi nasıl çözdünüz?

Serhat Karahan: Dikkatsizlik benim en büyük problemimdi diyebilirim. Ama çözmesi çok zor bir problem. Sorularda önemli gördüğüm detayların altını çiziyordum. Sınavlarda yaptığım yanlışları inceleyip genelde neyi görmediğime bakıyordum. Sanırım rahat olmak gerekiyor dikkat sorununu azaltmak için çünkü sorum denemelerde beliriyordu, test çözerken pek karşılaşmıyordum.

Rehberlik Sitesi: Hangi kaynakları takip ettiniz?

Serhat Karahan: Genelde FEM ile Güvender Yayınlarını çözdüm. İnsanların zannettikleri kadar çok kitap bitirmedim. Zaten o kadar doküman veriyorlardı ki Pi, Final, Birey vb. kaynaklara bakmaya pek vaktim olmadı. Eğer arkadaşlarım veya öğretmenlerim başka bir kitabın mükemmel olduğunu düşünürlerse de ona da bir göz gezdiriyordum mümkün olursa da çözüyordum.

Rehberlik Sitesi: Yıl içinde sizi derse motive eden şeyler nelerdir? Motivasyonunuzu kaybettiğiniz dönemler oldu mu ve de bunu nasıl aştınız?

Serhat Karahan: Öncelikle başarıya olan inancım bana çalışmak için büyük bir güç verdi. Denemelerde kendimi liste başında görmek bana büyük bir haz veriyordu ve bu hazzı kaybetmemek için de sıkı çalışıyordum. Çevremdeki insanlar da iyi çalışıyordu bir sinerji oluşmuştu diyebilirim. Sıkıldığım zaman da bırakıp dinleniyordum. Diğer insanların da sıkı çalıştığını bilmek beni çalışmaya zorluyordu bu nedenle motivasyon engelini çabuk aşıyordum.

Rehberlik Sitesi: Hazırlanırken özel çalışma zamanınız ve yeriniz oldu mu?

Serhat Karahan: Sene başında olmadı ama daha sonra sınavlar azalınca daha rahat hazırlandım sınava. Dershanenin bize ayarladığı kamplarda da özel yerimiz vardı bu da ders çalışmayı kolaylaştırıyordu.

Rehberlik Sitesi: Sizce üniversiteye hazırlanan bir öğrenciye dershanenin katkısı nedir?

Serhat Karahan: Sınava hazırlanırken okul ÖSS’ye gerekli önemi vermiyor. Müfredatları da uygun olmadığı için dershane sınava hazırlıkta ön plana çıkıyor. Hocalarının verdiği önem, sağladığı dokümanlar, etütleri göz önüne alındığında dershane ÖSS’ye hazırlıkta anahtar rol oynar demek zor değil.

Rehberlik Sitesi: Üniversiteye hazırlanan her öğrencinin gönlünde yatan bir bölüm vardır. Siz Türkiye 1. olarak istediğiniz bölüme girmeye hak kazandınız. Şu an için kazandığınız bölümden memnun musunuz?

Serhat Karahan: Evet. Zaten uzun süredir Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliğinde okumak istiyordum. Okul da hoşuma gitti çok eğlenceli bir okul.

Rehberlik Sitesi: Önümüzdeki yıllara ilişkin planlarınızdan bahseder misiniz?

Serhat Karahan: Şu anda iyi bir İngilizce öğrenmek istiyorum öncelikli hedefim bu. Mümkün olursa da Amerika’da okumayı düşünüyorum ama zaman gösterecek.

Rehberlik Sitesi: Üniversiteyi bitirip mesleki hayata atıldığınızda Türkiye çapında mesleki başarılar elde etmeyi planlıyor musunuz?

Serhat Karahan: Tabi alanımda başarılı bir olmak isterim, bunun için de çalışırım ama bunlar planla olacak şeyler değil bence. Ben yapabileceğim şeyleri yaparım zaten iyi olursam semeresi gelecektir.

Rehberlik Sitesi: Bizlere zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak sınava hazırlanan adaylara önerileriniz nelerdir?

Serhat Karahan: ÖSS uzun bir maratondur bu nedenle çalışmalarını 3 seneye yaysınlar. Düzenli çalışmaya özen göstersinler. Konu eksiklerini tespit edip en iyi şekilde kapatmaya çalışsınlar. Şimdilik önerebileceklerim bu kadar.