ÖSS’ye kaçıncı sınıfta hazırlanmaya başladınız?

- Lise 2’de hazırlanmaya başladım. Lise ikinci sınıftayken İngilizce okumamı tamamlamıştım.

 

Yıl boyunca hem okul hem ÖSS hazırlık derslerini nasıl dengelediniz?

- Okul dersleri ile YDS dersleri birbirine paraleldi. Birine çalıştığım zaman diğerine de olumlu etkisi oluyordu. Yoğun biçimde çalışmak bence iyi sonuç verdi. Eğer boş zamanım olsaydı mutlaka gereksiz şeylerle doldurmuş olurdum.

 

ÖSS sonuçlarını nasıl analiz ederdiniz? Yeni hedeflerinizi nasıl belirlediniz?

- Hatalarıma bakıp, neden kaynaklanıyorsa bunu gidermeye çalışıyordum.

 

Ders çalışma programı yaparken veya çalışma stratejisi belirlerken kimlerden, nasıl bir destek aldınız?

- Günde 5-6 saat çalıştım. Akşam saat 18.00 gibi ders çalışmaya başlayıp yemek yeme saati dışında 24.00- 01.00’e kadar çalıştım. Tarih dersinde özet çıkartarak, Coğrafya dersini iyi dinleyerek, İngilizce’den konu anlatımı çalışıp bol bol soru çözerek sınava hazırlandım. Çalışırken çıkardığım notları görebileceğim yerlere asardım. Ayrıca şifreleme yöntemi kullandım ve çok faydasını gördüm. Kodlama yöntemiyle çalışmayı sınava hazırlanan arkadaşlarıma öneririm. Bu arada ÖSS ve YDS dersleri arasında bir denge kurmak önemli.

 

Özel çalışma zamanınız ve yeriniz oldu mu?

- Evet. Farklı yerlerde çalışmak dikkat dağıtıcı. Odamdaki masamda, masa lambasıyla çalıştım. Böylece dikkatimi çok rahat topluyordum.

 

Yıl içinde sizi ders çalışmaya en çok motive eden şeyler nelerdi?

- Boğaziçi düşüncesi. Boğaziçi üniversitesinde okumayı çok istiyorum. Bu düşünce bile bana yetiyordu. Ayrıca ailemle birlikte olmak beni çok rahatlatıyordu. Danışman öğretmenimle yaptığımız programlarda beni çalışmaya teşvik etti. Arkadaşlarımızla bir ekip kurduk. Birlikte çalışmak veya beraber olmamız bizi çalışmaya istekli hale getiriyordu.

 

ÖSS ve YDS’de hangi derslerden kaç soru kaçırdınız?

- YDS’de 100 sorunun hepsini doğru yanıtladım, ÖSS’de ise 3 yanlışım vardı.

 

Hangi kaynakları takip ettiniz?

- Rehber öğretmenimin önerdiği, dershanenin kütüphanesinde bulunun tüm kaynaklardan yararlandım.

 

Motivasyonunuzu kaybettiğiniz dönemler olmuştur. Bunu nasıl aştınız?

- Başlangıçta bu sorunu çokça yaşadım. Ama zamanla çalışmaya alıştım. İstediğim üniversiteyi kazanmak için ders çalışmak iyi bir şey olmalı diye düşünüp, dikkatsizlik problemini aştım.

 

Hangi derse nasıl çalıştınız?

- Ben sözel çalışmayı severim. İngilizce çalışmaktan sıkılınca sözel, sözelden sıkılınca İngilizce çözerek hiçbirini ihmal etmedim. Bu arada ders çalışma konusunda dershanedeki rehber öğretmenimden yardım aldım. Öğretmenimle konuşarak program hazırladık. Mümkün olduğunda hazırladığımız programa uydum. Ailemde çok rahatlatıcıydı. Ev benim için rahatladığım bir ortamdı.

 

Bir günlük çalışma sisteminizi anlatır mısınız?

- Rehber öğretmenim önce 3 haftalık, sonra 2 haftalık ve 1 haftalık olmak üzere ödevler verirdi. Bende bu ödevleri zamanında bitirebileceğimi hesaplıyordum. Günlük çalışmam gereken yerleri her zaman tamamlamasam da diğer günlerde telafi edip belirlenen sürede ödevimi bitiriyordum.

 

Üniversite sınavına hazırlanan adaylara ne tavsiye edersiniz?

- Bir şey yapıyorlarsa tam yapsınlar. Az çalışmasınlar, ipin ucunu kaçırmasınlar, panik yapmasınlar, çok gözlerinde büyütmesinler. Benim için hem çalışıp hem eğlendiğim bir yıldı. Onlarında öyle olabilir.