2001 ÖSS’de ÖSS-SAY puan türünde Türkiye 3.’sü oldum, yerleştirmedeki derecem ise 23. Boğaziçi üniversitesi elektronik mühendisliği bölümünü tercih ettim. 

Sınava hazırlanırken dershanedeki danışman öğretmenimin tavsiye ettiği programı uyguladım. Özel derece grubunun uyguladığı bu program klasik üniversite hazırlık programlarından farklıydı. Normalde öğrenciler konu konu çalışırlar; mesela bir hafta içinde fizikten x konusu, matematikten y konusu, biyolojiden z konusu- FEM1 sınıfı olarak bizim çalışma yöntemimiz ise önce matematiği sonra fizik/kimya/biyoloji yi , -branş branş- çalışıp bitirmek, ardından da tarih-coğrafya çalışmak şeklinde oldu. (Okuldan iyi bir temelle gelmediyseniz bunları yaparken zorlanacaksınız çünkü dershanede konuları derinlemesine öğrenemezsiniz. AOÖBP nin de ne kadar önemli olduğunu söylememe gerek yok herhalde) Sene içinde bunları tamamladığım için son 3-4 haftaya yapacak bir şey kalmadı, bol bol deneme sınavı çözdüm; bildiğiniz gibi ÖSS özelleşme gerektiren bir sınav, 180 dakikada 180 soruyu cevaplayabilmek için neyle karşılaşacağınızı önceden bilmeniz gerekiyor. Bu süre zarfında dershanede güzel bir grubumuz olması çok yararlı oldu tabi ki.

Hemen arkadaşlara şunu hatırlatmak isterim: önemli olan kaç sat çalıştığınız değil ne kadar verimli ve etkili çalışabildiğinizdir. Bunun içinde planlı olmak şart. Ben şahsen çok planlı çalışamadım ama hep planlı çalışmanın gerekliliğine inandım, bu da yardımcı oldu tabi.

Okul günleri OSS ye hazırlanmak için 3-5 saat ayırdım, hiç çalışmadığım günler olduğu gibi yarıyıl tatilinde her gün düzenli olarak 9 saat çalıştığım da oldu. Benim tavsiyem kendinizi bu gün şunu, şu gün bunu çalışacağım diye sınırlandırmayın, içinizden ne yapmak geliyorsa onunla ilgilenin (belli sınırlar dahilinde)

Günde 24 saat çalışamayacağımıza göre sosyal faaliyetlere zaman ayırmak zaman kaybı değil. Bu sene ben de sinema, piknik, gezi, basketbol, bilgisayar/internet* gibi aktivitelerde bolca bulundum, ama sonuncusuna  dikkat edin ! Bu tarz faaliyetleri de amacınız doğrultusunda,  konsantrasyonunuzu fazla dağıtmayacak şekilde yerine getirmeniz gerekiyor. Sınava hazırlanırken ailem bana güzel bir çalışma ortamı sağladı ve destek oldu, sonucu öğrenince en çok onlar sevindi, aileme çok teşekkür ediyorum.

Eğitim sistemimiz hakkında söylenecek çok şey var aslında... Değişmesi gereken çok şey var ama bunlar birden olmaz; o yüzden arkadaşlara tavsiyem kötü sistem içindeki parlak çocuklar olmaya çalışın. Sınava hazırlanma işinden zevk almaya çalışın, heyecan duyun; heyecanla yapılmayan işler başarılamaz. Hedeflerinizi netleştirin (başkasına anlatmanıza gerek yok), ne için çalıştığınızın bilincinde olmanız motive olmanızı kolaylaştırır.

Son olarak, iyi bildiğiniz konuları tekrar tekrar çalışmak yerine eksik olduğunuz alanlara yönelin-bu sınavı, iyi olduğu branşları başarmanın yanı sıra eksiklerini de kapabilenler kazanıyor. Ayrıca ülkemizin içinde bulunduğu kötü durum sizi ümitsizliğe düşürmesin, ben milletimizin iç dinamiklerinin çok kuvvetli olduğuna inanıyorum- bizim gibi gençlerin çabalarıyla çok iyi yerlere geleceğiz. Herkese başarılar...