Günümüz çocuk ve gençlerinin rağbet gösterdiği bilgisayar oyunları pek çok tehlikeyi de beraberinde getirdi.

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Alev Fatoş Parsa, bazı bilgisayar oyunlarının çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz olarak etkilediğini belirtti. Parsa; özellikle 17 yaş altı çocukların uzak durması gereken oyunları 'Doom 3, Grand Theft Auto, Half Life 2, Halo 2, Resident Evil: Outbreak, Psi Ops: The Mindgate Conspiracy, The Guy Game, Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude, Mortal Kombat Deception, Rumble Rosse' olarak sıraladı.

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Alev Fatoş Parsa; bazı bilgisayar oyunlarının; masum, yaratıcı, eşitlikçi düzende değil; aksine çıkarcı, saldırgan, şiddet dolu ve totaliter olarak yapılandırıldığına dikkat çekti. Şiddet olgusunun, henüz gerçek ve fantezi ayrımı yapamayan küçük yaştaki çocukları olumsuz etkilediğini kaydeden Parsa, "Bu durum, çocuklarda dünyanın güvensiz bir yer olduğuna ilişkin bir önerme yaratır." dedi. Teknolojik gelişmelerin, internetin yaygınlaşmasının, bilgisayarların eğitim dışında eğlence amaçlı kullanımlarının artmasının ardından; internet bağlantılarının çocukların iletişim dünyasına bireysel olarak katılmalarına imkan sağladığını vurgulayan Parsa; "Sanal gerçekliğin yaşandığı bilgisayar oyunlarındaki dijital imgeler; son 15 yılda çocuk oyunlarının doğasında bir dönüşüm yarattı." ifadesini kullandı. Çocukların oynadıkları oyunlarda, şiddet dolu, katı kurallarla sınırlandırıldığını ve bu kurallardan taviz veremez hale geldiklerini dile getiren Parsa, "Bilgisayar oyunlarındaki şiddet içeriği çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaratırken; onlarda saldırgan eğilimlerin ortaya çıkmasına neden olmakta. Bilgisayar oyunları ağırlıklı olarak görsel zekaya hitap ediyor. Bu da beynin sağ lobunun yönettiği bir alan ve beynin bu bölgesi duygusal tepkilerle yakından ilişkili. Bu bağlamda aslında şiddet oyunları çocukların beyinlerindeki öfke merkezini de tetikleyebilir." diye konuştu.

Aşırı saldırgan oyunların küçük yaşlardaki çocuklardan uzak tutulması gerektiğini söyleyen Parsa, şöyle devam etti: "Birçok bilgisayar oyununun azımsanmayacak kadar yüksek bir popülerliğe sahip olması ve bu oyunlarda sadece ateş edilmediği, aynı zamanda işkence, bombalama ve daha ağır şiddet unsurlarının belli sınırların çok üstünde olduğu açıkça görülüyor. Bilgisayar oyunlarının olumsuz taraflarının yanı sıra çocuklar üzerinde olumlu etkilerinin de olduğuna dikkat çeken Parsa; bunları uyum sağlama, zeka gelişimi, özgüven kazanma, kişisel iletişimi artırma, el ve göz koordinasyonunda gelişme, mantıklı düşünme ve stratejik plan yapma yeteneklerinde gelişme olarak açıkladı.

Çocukları oyunların olumsuz etkilerinden korumak için öneriler

Aileler, bilgisayar ve video oyunlarının çocuklar üzerinde zararlı etkileri olabileceğini göz önüne alarak onları ekran önünde asla başıboş bırakmamalı.

Oyunları mutlaka kendi gözetimlerinde oynamalarına izin vermeli ve oyunlara mutlaka sınırlama getirmeli.

Aileler, medyanın yaşamlarındaki olumlu ve olumsuz etkilerini tartışarak belirlemeli ve ona alternatifler oluşturarak çocuğa en doğrusunu sunmalı.

Çocuk odalarında asla elektronik aletlere yer verilmemeli ve herkesin evde belirlenen kurallara titizlikle uymaları sağlanmalı.