Türkçe soruları ilk sınavda ağırlıklı olarak okuduğunu anlama ve yorumlamaya dayanıyor. Bilgi gerektiren sorular az olmakla beraber, uzun paragraf soruları, cümle anlam soruları adayın motivasyonunun tam olmasını, dikkatinin dağılmamasını gerektiriyor. Uğur Koleji Türkçe Bölüm Başkanı İbrahim Yıldırım, Türkçe öğretmenleri Cevdet Eyüboğlu ve Erol Çakır, öğrencilerin Türkçe testine yönelik sorularını cevapladı:
Türkçe soruları ağırlıklı olarak hangi konulardan gelecek?
Anlam bilgisi, sözcük, cümle anlamı, paragraf konusu sorulacaktır. Paragraf ve cümle anlam sorularını bol bol çözmek gerekiyor.
Anlam soruları derken?
Cümle nasıl tamamlanır, nasıl başlar gibi sorular.
Bazı sorulara baktığımda anlamsız olduğunu görüyorum. Örneğin “Yıldızları elimle tuttum” gibi. Böyle bir paragraf sorusunda yorum istendiğinde soru zaten bana yanlış geliyor.
Siz verilen paragrafın doğru veya yanlışlığını sorgulamayın. Sorunun ne istediğini anlayın. Paragrafta verilen bilgi doğru bilgidir. Bunu tartışmayacaksınız. Paragrafta ne diyorsa ona uygun yorum yapacaksınız. Paragrafta verilen bilginin doğruluğu yanlışlığı irdelenmez. Asıl olan verilen metindir.
Türkçeye çalışırken farklı yayınların testlerini mi çözmek gerekiyor?
Özellikle üniversite sınavında çıkmış soruları çözmek gerekli. Böylece ÖSYM’nin tarzını, bakış açısını yakalarsınız.
Her soruya ne kadar vakit ayırmamız gerekiyor?
Bu sizin hedefinize göre değişir. Öğrenciler alanlarına göre dakikalarını belirler.
2 seçenek arasında kaldığımızda mutlaka birisini seçmeli miyiz?
2 seçenek arasında kaldığınızda sorunun yanına bir işaret koyup orada bırakın. Çünkü kararsızsınız, demektir. 4 soru sonra tekrar o soruya geri dönün. Yine kararsızsanız hiçbirini işaretlemeyin. Ancak “Mutlaka seçmek zorundayım” diye düşünüyorsanız ilk gördüğünüz değil, ilk düşündüğünüz doğrudur.
Doğru seçeneği nasıl göreceksiniz?
İlk görmek veya düşünmek nasıl oluyor?
Örneğin ilk düşündüğünüz doğru seçenek D’dir. Ama siz ilk olarak sıralama nedeniyle A seçeneğini görürsünüz. Öte yandan ‘en’i görmek de çok önemli. Bazı sorularda bir seçenek yüzde 85 doğrudur, bir seçenek ise yüzde 100 doğrudur. Siz en doğruyu görmelisiniz.
Bazı paragraf soruları çok uzun oluyor. Okurken dahi çok zaman kaybına neden oluyor. Bu soruları hemen geçiyorum.
Sizin gibi pek çok aday uzun paragraf sorularından sıkılıyor. Ancak unutmayın uzun sorular genelde daha kolay sorulardır. Kısa sorular daha zor ve tehlikelidir.
Bir paragrafı okurken bir anda ondan kopabiliyorum. Bunun için ne yapabilirim?
Bu çok sık karşılaşılan bir durum. Özellikle şarkı sözlerinin yazıldığı paragraflarda birden bire öğrenci hayallere dalıyor. Şarkıyı söylemeye başlıyor. Örneğin içinde sevgi geçen bir satırda sevgilisini düşünmeye başlıyor. Soru kökünden uzaklaşıyor. Aklınızı tamamen paragrafa vermeniz, belli noktaları yakalamanız, yoğunlaşmanız size soruyu çözdürür. Çünkü bu tür sorularda bilgi yoktur, okuduğunu anlama vardır. Yapacağınız işe odaklanırsanız motivasyonunuzun bozulması mümkün değildir.

‘Türkçede yanlışı olmayan az’
Sayısal ağırlıklıyım. Bu nedenle Türkçe çözmem çok zor görünüyor.
Aslında ilk sınavda böyle düşünmemek gerekiyor. Çünkü sayısal öğrencisi analitik düşünür ve bu soruları çok daha kolay çözer.
Bilgiye dayalı sorular ne düzeyde?
Bilgi soruları da gelecektir. Ancak ağırlıklı olarak okuduğunu anlama ve yorumlamaya dayalı sorular olacaktır. Sorular geçen yılın seviyesinde olacaktır. Konu dağılımını da aynı bekliyoruz.
Barajı geçmek için kaç net yapmam gerekiyor?
16-20 net yapmanız yeterli olacaktır. Ancak hiçbiriniz barajı geçmeye çalışmayın. Çözebileceğiniz en üst düzeyde soru çözün. Bir doğru soru dahi binlerce adayın önüne geçmeniz anlamına gelir.
Dil bilgisi sorulacak mı?
Dil bilgisinden az sayıda da olsa soru gelecektir. Asıl eleyici sorular da bunlar olacaktır. Çünkü doğrudan bilgi gerektiren sorular olacak.
İlk soru zor veya dikkatimizi yoğunlaştıramayacak şekilde olursa ne yapmalıyız?
Soruyla inatlaşmadan başka soruya geçin. Daha sonra tekrar o soruya dönersiniz. Yine yapamıyorsanız, “40 soruda 39 doğru yaparım” diye düşünün ve moralinizi bozmayın. Türkçede yanlışı olmayan öğrenci çok azdır.

 

Soruyu anlamak % 80 çözmektir
Nermin Konak (Final Dergisi Dershanesi Türkçe Bölüm Başkanı)

Türkçe dersinde paragraf sorularının önemi büyüktür. Paragraf ve anlama dayalı sorular daha çok olacaktır. Paragraflar, bize bir şeyler söylemeye çalışan yazarların sözleridir. Günlük yaşamda arkadaşlarımızı, annemizi, babamızı nasıl kolay ve rahat anlayabiliyorsak bize bir şeyler söyleyen bu yazarları da anlayabiliriz.
“Bu bir sorudur, ben bunu anlayamam” gibi düşünceler içine girmeyin. Biraz dikkatli okursanız çok kolay anlayabilirsiniz. Hatırlayın, günlük konuşmalarımızda bazen söylenenin altında yatan söylenmeyeni de anlamıyor muyuz? Her sözün bir başı bir sonu yok mudur günlük konuşmalarımızda da?  Örneğin fıkraları düşünün. Hiç fıkranın anlatımına sonucundan başlar mısınız?
Soruyu doğru okuyup anlamak soruyu yüzde 80 çözmek demektir. Soru köklerine dikkat edin, sorunun ne demek istediği iyi anlayın. Soruda ne aranacağı iyi bilinmeli.
Numaralandırılmış paragraf sorularında istenen düşüncenin hangi numaradan başladığına dikkat edilmeli. Sınava kadar herkesin kendine özgü bir sınav taktiği geliştirmiş olması gerekir. Yeni bir yöntem asla denemeyin. Daha önce girilen deneme sınavlarından farklı bir yol izlemeyin. Emin olmadığınız sorularda oyalanmadan diğer soruya geçin.
Sınavda, anlama dayalı sorular, dil bilgisi soruları, dil ve anlatım soruları gelecek. Sadece bilgiye dayalı değil öğrencinin kavrama gücünü gösterebileceği sorular da olacak. Soru türlerinde sözcük yapısı ve cümle yapısının ayrı şeyler olduğunu bilmeli “tür ve işlev” dendiğinde neyi aramak gerektiği bilinmeli. Anlam sorularında da soru köklerine dikkat etmeli.
Sınavda herkesin yaptığını yaparsanız herkesle bir olursunuz. Fark yaratmak istiyorsanız, sizin durumunuzda olan adayların çözebileceği soruları çözmenin yanı sıra onların çözemeyeceği soruları da çözün. Örneğin TM öğrencileri fen testine pek sıcak bakmaz. Siz TM öğrencisi olarak fen çözebiliyorsanız ya da fen öğrencisi olarak sosyal çözebiliyorsanız fark yaratırsınız.

 

TÜRKÇEYE NASIL ÇALIŞILIR?
Kitap okuyun

Türkçe dersi, öğrenciler tarafından öğretmen desteğine az ihtiyaç duyulan bir ders olarak biliniyor. Hâlbuki yorum gerektiren bir ders olmasından dolayı bakış açınızın yönlendirilmesinde öğretmen desteğine ihtiyaç bulunuyor. Türkçe, soru yapmanın kolay olduğu bir ders. Türkçe dersinde dil bilgisi, edebiyat bilgilerinin ölçülmesi yanı sıra daha çok kavrama gücü, ilişki kurma yeteneği gerektirdiğinden sadece bilgi yeterli değil. Türkçe dersinde başarılı olmanın en iyi yolu, bol miktarda roman, hikâye vb. kitap okumaktır. Bu sayede hem kelime hazneniz genişleyecek hem de yorum yeteneğiniz gelişecektir. Bu arada dil bilgisi kurallarını da öğrenmeyi ihmal etmemelisiniz.

 

Merakla beklenen puanlar
Geçen yıl yapılan ÖSS ile ÖSYS arasında sistem farkı bulunuyor. Bu fark nedeniyle 2009 taban puanları bizlere fikir vermiyor. ÖSYM, geçen yılın puanlarını bu yıla dönüştürme formülünü açıkladı. Uğur Dershanesi uzman kadrosu da sizler için bazı fakültelerin 2009 taban puanlarını 2010’a dönüştürdü. Aşağıda tıp fakültelerinden bir kısmının 2009 taban puanlarını ve 2010 dönüştürülmüş taban puanlarını görebilirsiniz.