ÖSS'ye girişe az bir süre kaldı. Sadece gençler değil aileler de oldukça heyecanlılar. Başarı için bir miktar kaygı gerekse de aşırı kaygı başarıyı olumsuz ölçüde etkiliyor.

Gençlerin birçoğu elde edecekleri sonuçtan çok ailelerini hayal kırıklığına uğratacakları için kaygı duyuyor. Eğer sınav öncesi ailece aşırı heyecanlı olduğunuzu düşünüyorsanız heyecanınızı yatıştıracak bazı çalışmalar yapabilirsiniz. Sınav öncesi ailede aşırı bir hareketlilik misafirlerin, ziyaretlerin vb. çok olduğunu düşünüyorsanız bunu biraz azaltın. Bütün ailenin stresten daha uzak bir hale gelmesini sağlayın ki evdeki gergin ortam sınava girecek gencin kaygı düzeyini yükseltmesin. Eğer sınava girecek olan sizseniz bunu ailenizden isteyebilirsiniz.

Gencin durumu hakkında ailesine yeterli bilgi vermesi pek çok açıdan yararlıdır. Eğer gencin durumu iyi ise aile de genç de bu konuşma ile endişe edecek bir durum olmadığını görerek rahatlar. Gencin de ailesinin de olumsuz bir durumu düşünmekten çok diğer adaylara göre kazanma ihtimalini yükselten avantajlı durumlarını düşünmeleri kaygılarını azaltacaktır. Gencin insanlara aşırı önem vermesi sebebiyle başarmayı başkaları için de istemesi kaygısını artırır. Bunun yanlışlığı gençle konuşularak anlatılabilir.

Sınav sonucu, gencin bilgisini ve sınav esnasındaki performansını ölçer. Genç ne kadar bilgili olsa da sınav esnasında bazı sorunlar yaşarsa bu bilgisini gösteremez. Sonuç gencin kişiliğini kesinlikle göstermez. Gencin de ailesinin de bunu bilerek sonuç olumsuz olsa da başkalarına karşı rahatsız olmamaya kendilerini hazırlamaları gerekir. Bu, sınav öncesi kaygıyı azaltır ve başarıyı yükseltir. Eğer gencin önemli bir sağlık sorunu varsa tedavi sınav sonrasına bırakılmamalıdır. Sağlık sorunları kaygı düzeyini artırabilir ve başarıyı olumsuz şekilde etkileyebilir.

Sınav öncesi gencin kendisini rahatlatması, gevşemeye çalışması derin nefes çalışmaları yapması diyafram nefesi alması yararlıdır. Sindirim sisteminde heyecana bağlı bir sorun varsa bir dahiliye uzmanı ile görüşülmelidir. Sınav öncesi alınacak bazı ilaçlar sindirimi düzenleyebilir. Sınav heyecanıyla iştahın kesilip düzenli yemek yenmemesi sindirim sistemini olumsuz etkiler. En iştahsız kişi bile hoşlanacağı bazı şeyleri yiyebilir. Bunların sağlıklı olmasına ve düzenli aralıklarla yenmesine önem verilmelidir.

Son günlerde ne yapmalı?

Her gün yeterli sıvı alınmalı.

Aşırı heyecan sonucu kalp atış sayısının normalden fazla olunca uzmana danışılmalı.

Gevşetici ve rahatlatıcı etkiye sahip bazı bitkisel çaylar alınabilir.

Çay, kahve, kola, asitli içecekler ve çikolata aşırı tüketilmemeli.

Sınavdan önceki günler 10-11 civarında yatakta olmak kesintisiz bir uyku için çok önemlidir. Sabah erken kalkmak ve kahvaltı da ihmal edilmemeli.