Türkiye'nin hayran kaldığı çoban Sağ kolunu 5 yaşında elektrik akımına kaptırarak İrfan Töreci bu yıl ki ÖSS'nin en çok ilgi gören kahramanlarından biri oldu. 12 kişilik ailesine katkı sağlamak için çobanlık yapan Töreci, ÖSS'de 355 puan alarak Hacettepe Tıp Fakültesi'ne girmeye hak kazdı. Kolunun yerine doktor olma hayalini koyduğunu belirten Töreci, azimle çalışmasının sonucunu sınavda aldı.

Hademe olduğu üniversiteyi kazandı UŞAK Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nde, dört yıldır hizmetli olarak çalışan 31 yaşındaki İsmail Oskay, girdiği ÖSS'de aynı fakültenin Tarih Bölümü'nü kazandı. Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nde dört yıldır hizmeti olarak çalışan, evli ve iki çocuk babası İsmail Oskay, ortaokul ve liseyi dışarından bitirdikten sonra, açık öğretim fakültesine devam ediyordu. Maddi imkansızlıklar nedeniyle okul hayatı sekteye uğrayan ve 5 yıl çobanlık yapan Oskay, ?Öncelikli hedefim üniversitede öğretim üyesi olmak? diyor.

Çay ocağından tıp fakültesine MARDİN'in Kızıltepe İlçesi'nde çaycılık yaparak 8 kişilik ailesini geçindiren 21 yaşındaki Cahit Çelik, girdiği ÖSS'de 352.570 puan alarak Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandı. Babası Adem Çelik'in köyde tarlaları sulayarak para kazanmaya çalıştığını belirten Cahit Çelik, halen çay ocağında çalıştığını belirterek, ?Çok istediğim tıp fakültesini kazandım. Ancak, ailemin ekonomik durumunun iyi olmaması nedeniyle bu idealimi gerçekleştiremeyeceğim. Çaycılık yaparak ailemin geçimini sağlıyordum. Benim okula gitmem halinde ailem de ortada kalacak, ne yapacağımı şaşırdım. Uzanacak yardım elini beklemekten başka çarem kalmadı? diye konuştu.

Tütün tarlasından ODTÜ'ye DENİZLİ'nin Buldan İlçesi'ne bağlı Kadıköy Köyü'nde dar gelirli bir çiftçi ailenin oğlu 18 yaşındaki Hüseyin Çiftçi, Yabancı Dil Sınavı (YDS) İngilizce bölümünde 388.515 puan alarak Türkiye 128'incisi oldu. Özel okullarda okuyan binlerce akranını geride bırakan Hüseyin Çiftçi, 9 yaşından beri tarlalarda tütün kırıp, dizdiğini, kış dönemlerinde ise ders çalışıp başarıyı ulaştığını söyledi. ODTÜ İngilizce öğretmenliği bölümünü kazanan Hüseyin Çiftçi, ?Hedefim, Fransızca, Japonca, Almanca ve İtalyanca'yı da üniversite yıllarımda öğrenmek. Başarı için önce hedef konulmalı sonra da çalışılmalıdır. Çoban da olsan, çiftçi de olsan, çalışırsan başarı gelir. Ben 9 yaşından beri tarlalarda çalışıyorum. Ailem dar gelirli olduğu için tarlalar da çalışmak zorundayım. Hayatımdan hiç şikayetçi olmadım. Tembel insanlar çaresizdir. Çalışıyorsan çare hep vardır. Dar gelirli bir köylü ailesinin çocuğu olmaktan da gurur duyuyorum? dedi.

Görme özürlü genç Boğaziçi'nde ÖSS'de ilk görme özürlü Türkiye 24'üncüsü olan Uğur Yuvarlak, Boğaziçi Üniversitesi'ni kazandı. Ailesinin yaşadığı maddi sıkıntıya rağmen özel üniversitelerin 50 bin YTL ödül ve her ay iki bin YTL burs teklifini reddeden Uğur Yuvarlak, "Bir görme engellinin de eğitim hayatında başarılı olabileceğini kanıtladım" diyor. Balat'ta dünyaya gelen Uğur Yuvarlak'ın gözleri, beş yaşında retina yırtılması nedeniyle görmez oldu. Altı yaşındayken mahallenin çocuklarına İstiklal Marşı'nı ezberleten Uğur'u annesi okula yazdırmaya karar verdiğinde bazı yakınları, "Başarılı olamaz, en iyisi Kuran kursuna gönderin" dedi. Fakat ilkokul mezunu anne baba çevresini dinlemeyerek Uğur'u ilköğretim okuluna yazdırdı. Derslerini Braille alfabesiyle yazılan kitaplardan takip eden Yuvarlak, okulunu birincilikle bitirdi. Sınavla kazandığı Vefa Lisesi'nde okurken, yazılı dosyaları sese çeviren bir programla bilgisayar üzerinde çalışmaya başlayan Uğur Yuvarlak, kardeşi Onur'un ve bilgisayarın yardımıyla sınavlara hazırlanmaya başladı. Boğaziçi Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitirdikten sonra yüksek lisans ve doktora yapmak istediğini belirten Uğur Yuvarlak, "Ben bilim öğrenip, bilim öğretmek istiyorum. Türkiye'de ya da yurtdışında akademisyen olacağım" dedi.

Komada hukuk fakültesini kazandı Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) Erzincan üçüncüsü olan ve yerleştirmede de tek tercihi olan Erzincan Hukuk Fakültesi'ne yerleşen Fulya Yamaç(18), bundan habersiz yaklaşık 65 gündür yoğun bakım ünitesinde. Erzincanlı Yalvaç ailesinin 2 çocuğundan birisi olan Fulya Yalvaç, 15 Haziran'da ÖSS'ye girdi. Sınav sonrası, sınavın beklediği gibi geçmediği düşüncesi ile biraz da üzüntülü olan genç kızı, babası gezmeye götürdü. Baba Sebahattin, anne Hülya, çocuklar Fulya ve Samet ile birlikte babalarının bağevine giden Yalvaç ailesi, dönüş yolunda araçlarının şarampole yuvarlanması sonucu kaza geçirdi. Kazada 16 yaşındaki Samet olay yerinde, baba Sebahattin Yalvaç ise 17 günlük hayat mücadelesinin ardından hastanede hayatını kaybetti.

Mahkum Adalet Yüksek Okulu'nu kazandı Çocuk yaşında baba katili oldu, cezaevinde uzun yıllar hastalıkla mücadale etti. Görme duyusunu tamamen kaybetmek üzereyken, hayata tutunup liseyi dışarıdan bitirdi. Şimdi ise üniversite okumaya hazırlanıyor. Gaziantep'te Yavuzeli Açık cezaevinde cinayet suçundan 17,5 yıla hükümlü bir genç, ÖSS sınavında Ankara Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulunu kazandı. Edinilen bilgiye göre, görme engelli olan hükümlü Sadık Zeki Özay, lise diplomasını hapishanede alarak ÖSS sınavına girdi. Sözel'de 310 puan alan Sadık Zeki Özay, başarı göstererek Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine bağlı Adalet Meslek Yüksekokulunu kazandı. Gaziantep'te 5,5 yıl önce babasını öldürerek Gaziantep E Tipi cezaevine giren Özay, büyük bir azim örneği göstererek ortaokul mezunu olarak girdiği hapishanede önce lise diploması aldı. Bu yıl ÖSS'ye giren Özay hedeflediği puanı elde etti. Sadık Zeki Özay, cinayetten 17.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak hapisteyken Özay'ın cezası, hafifletici nedenlerden dolayı 7 yıla düşürüldü. Ortaokul mezunu olarak cezaevine girdiğini belirten Özay, burada geçirdiği rahatsızlığın ardından görme problemi ile karşılaştı. Yüzde 80 oranında görme bozukluğu bulunan Özay, sözelde 310, eşit ağırlıkta 307, sayısal türde 300 puan aldı. Özay, ''Sınav sonucunu öğrendiğimde büyük mutluluk duydum. Okulumu bitirerek adalet dağıtan bir kurumda çalışmak istiyorum'' dedi.