- Cem, abi kafam çok karışık. Bir sürü şey yapmak istiyorum, ama kafam net değil.

- Fatih, bu konuda geçen gün bir seminere katıldım ve süper yöntemler öğrendim. Bunları seninle paylaşmamı, hedeflerin veya sorunların için birlikte uygulamamızı ister misin?

- Tabii abi. Çok iyi olur.

- Birinci yöntemin adı: 'Manşet ne?' Kendini bir gazetede düşün. Gazetede yüzlerce haber vardır, ama bir tanesi manşet olur. İnsanın yaşamında da yüzlerce olay var; ama bir tanesi belirli bir gün için öne çıkar, manşet olur. Senin bugünkü ya da bugünlerdeki manşetin ne?

- İlginç bir yöntemmiş bu. Benim için bugünün manşeti: 'Cem, organiklerin kimyasından çaktı.'

- Bu konuda konuşmak ister misin?

- Aslında hayır. Çünkü bugünün manşeti bu olsa da, benim için önemli değil bu. ?ehir dışında olduğum için sınava giremedim. Zamanında dilekçe de veremedim. Ama gelecek yıl geçerim dert değil.

- Peki, başka bir yöntem kullanmak ister misin?

- Neden olmasın?

- Bunun adına 'çark' deniyor. Bir kağıda daire çizelim. Dairenin merkezinden geçen bir çizgi ile daireyi önce ikiye bölelim ortadan. Dairenin merkezinden geçen yeni bir çizgi daha çizelim, dört eşit parça olsun. Bir çizgi daha çizersek altıya bölünür. Bir tane daha çizersek sekize bölünür. ?imdi elimizde sekiz dilimlik bir pasta oldu.

- Evet.

- Bu daireyi senin yaşamın kabul edelim. ?imdi senin yaşamında en önemli ne varsa bu dairedeki dilimlere yerleştirmek ister misin?

- Okul, aile, gelecek, para, nişanlım, iş ve arkadaşlar. Yedi tane, başka aklıma gelmiyor.

- Problem değil. Her zaman yaşamımızda sekiz önemli şey olmaz.

- Peki bunların yaşamındaki önem derecelerini puanlayacak olsaydın, hangi konuya kaç puan verirdin? 10 en yüksek puan, 1 en düşük puan.

- Okula 5 puan, aileye 5 puan. Onlar da önemli benim için ama bir problemim yok şu anda. Gelecek 10 puan, para 8 puan, nişanlım 7 puan, iş 8 puan ve arkadaşlar 6 puan.

- Peki bu konulardan hangisinde daha fazla netlik kazanmak isterdin?

- Gelecek.

- Ne kadar bir süre sonrasını dert ediyorsun? Üç-dört yıl.

- Üç-dört yıl sonra yaşamında nasıl bir tablo olsaydı, kendini mutlu hissederdin?

- Okulu bitirmiş, bir şirkette mühendis olarak çalışıyor olmak isterdim. Özellikle laboratuvarda çalışıyor olmak isterdim. İyi bir gelirim olsun isterdim. Evlilik görünüyor; ama evlenmemiş olmak daha iyi olurdu. Kendimi daha özgür görmek isterdim. Yurtdışına seyahat edebilmek, iş için ya da turistik amaçlarla. Ailemle haftada bir görüşmek isterdim.

- Peki, bu söylediklerini özet olarak bir yazmak yararlı olabilir. !.. Evet ilginç tespitler var ve eminim senin kafanda biraz daha berraklaşmıştır bir şeyler. Peki bu tabloya ulaşmak için hangi eylemleri yapmak gerekir? Bir de bu eylemleri ne zaman yapmak gerekir? Örneğin, evlenmemiş olmak, işe girmiş olmak, seyahat etmek için hangi adımları ne zaman atmak gerekiyor?