Karadenizli bilgisayar, Marmaralı endüstri mühendisliğini tercih ediyor. Batı bölgelerinin tümünde sanat ve iletişim alanı ağırlık kazanıyor. Doğu ve Güneydoğu'da bilim adamı olmak isteyenlerin sayısı hayli fazla. Ege'de ise asker ve öğretmenlik gençlerin hayallerini süslüyor

Uğur Kariyer Merkezi'nin çalışmasına göre gençlerin meslek tercihinde pek çok kriter etkili oluyor. Örneğin bölgesel farklar gençlerin mesleki tercihlerini etkiliyor. Farklı bölgelerde farklı meslekler daha ön plana çıkıyor. İletişim ve sanatla ilgili meslekler en çok Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşmış durumda. Gazetecilik, tiyatro, sunuculuk ve reklamcılık gibi meslekler en çok Marmara Bölgesi'ndeki gençler arasında popüler. Popüler olması, bu alandaki iş imkanlarının en çok Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşmasından kaynaklanabilir.


BATILI 'İLETİŞİM' DİYOR
Uğur Kariyer Merkezi tarafından uygulanan Kariyer Eğilim Testi (KET) sonuçlarında da bu meslekleri simgeleyen girişimcilik ve yaratıcılığın ön plana çıktığı artistik kişilik özellikleri en çok Marmara ve batı bölgelerinde görülüyor. Gençlerin aslında tercih ettiği meslekler kişilik özellikleriyle de uyumlu. Ancak girişimcilik ve yaratıcılığın diğer bölgelerdeki gençler arasında çok az görülmesi gelecek yıllarda iş dünyası açısından ciddi bir sorun yaratabilir.
Bu yüzden bu iki özelliğin gelişimine yönelik çalışmaların bir an önce planlanması gerekiyor. Diğer bölgelerde sanat ve iletişime bağlı meslekler için istihdam alanı günümüzde oldukça sınırlı. Bu mesleklerin en az tercih edildiği bölgeler ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri.


MARMARA'DA FİNANSA İLGİ
Marmara bölgesinde gençler tarafından tercih edilen diğer bir meslek grubu ise finans. İşletme ve Yatırım Danışmanlığı gibi ucu açık, pek çok farklı alanda faaliyet gösteren meslek grupları esnek kariyer olanakları sunduğu için farklı iş alternatiflerinin bulunduğu Marmara Bölgesi'nde daha çok tercih ediliyor. Ayrıca bu mesleklerin de girişimci kişilik özelliğini gerektirmesi Marmara Bölgesi'nde tercih edilmesinin diğer bir nedeni. Askerlik ve öğretmenlik ise en çok Ege Bölgesi'nde bulunan gençler arasında popüler.

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ KARADENİZ'DE POPÜLER
Bİlgİsayar mühendisliği ise gerçekçi kariyer eğiliminin yoğun olarak görüldüğü Karadeniz Bölgesi'nde popüler. Sporla ilgili mesleklere ilgi de yine bu bölgede yüksek. Avukatlık gençler arasında iş garantili meslek olarak nitelendiriliyor. Doğu ve Güneydoğu'da oldukça popüler.

DOĞULU GENÇ BİLİM ADAMI OLMAK İSTİYOR
Bölgelere göre en çok tercih edilen meslekler incelendiğinde en ilginç sonuç bilim adamlığında görülüyor. En çok Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde gençler bilim adamı olmak istiyor. Aslında bu sonuç Kariyer Eğilim Testi (KET) sonuçlarının analizleri ile uyum gösteriyor. Son dönemlerde öne çıkan mühendislikler de Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde gençler tarafından çok fazla tercih edilmiyor. Bu dalların bölgelerde yeterince tanınmaması ve iş çeşitliliğinin fazla olmaması etken olabilir. Endüstri mühendisliğinin de esnek bir meslek alanı olması yine Marmara'da ilgi görmesine yol açıyor.