Çocukların biyolojik, psikolojik, zihinsel ve sosyal açıdan gelişmesinin ve olgunlaşmasının yaşandığı ergenlik dönemi aileleri yakından ilgilendiriyor.

Çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemindeki bireylerin değişimi, çevreden gelen davranışların farklılaşmasını da beraberinde getiriyor. Birey olma çabası içine giren çocuklar, anne babayı reddediyor. Çocuklarının bu değişimine tepkisel yaklaşan anne babalar ise, problemli yetişkinlerin ortaya çıkmasında başrolü üstleniyor.

Korumaları altında yetişen çocuklarının özgürleşme çabalarını gören ebeveynler panikliyor, bununla birlikte yanlış davranışlar içerisine giriyor. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız psikolog Bedia Kızılkaya, çocuğun yakın çevresini tanımanın da büyük önem taşıdığını vurguluyor. Yanlış arkadaşlar edinen çocuklara söylemek yerine bunun yanlışlığını anlamasını beklemenin doğru olacağını dile getiren psikolog, ailelerin evlatlarıyla her şeyi paylaşmasını öneriyor. İyi bir yetişkin olma yolunda ilerleyen çocukların en zor döneminin ergenlik dönemi olduğunu ifade eden Kızılkaya, ?Tüm aile üyeleri için geçerli özgürlükler ve kurallar olmalı.? diyor.

Hane halkı için alınan kurallara anne babaların uymaması çocukların bocalamasına sebep oluyor. Bunun için ergenin sahip olduğu özgüvenin, bu dönemde çok önemli olduğunu belirten Kızılkaya aile içinde kurallar alınırken, mutlaka çocukların fikrinin de alınması gerektiğini kaydediyor. Bu tutumun aileyle çocuk arasındaki mesafeyi azaltacağını ifade eden Kızılkaya, dönemin sorunsuz atlatılabilmesine büyük fayda sağlayacağını vurguluyor.

Ergenlik döneminde çatışma yaşamayan çocuğun olmadığını ve değişimler ve asiliklerle dolu bu süreci her insanın yaşadığına dikkat çeken Psikolog, ?Ergenlik dönemini sakin geçiren çocuklar da çatışma yaşıyor. Aileler, çocuğumuz problemsiz deyip geçmesin. Ergenlik dönemindeki tüm çocuklar az çok bocalamalar yaşıyor. Bu dönemde içe kapanıklık değil, çelişkileri dışa vurmak daha iyi.? şeklinde konuşuyor.

Ergen çocuğun gelişim özellikleri:

Koruma altında geçen bir çocukluktan sonra özgürleşen bir çocukta, birtakım kaygı ve korkular baş gösterir.

Duygular çok değişken, inişli ve çıkışlıdır.

Aşırı alıngan, sinirlidir, ani tepkiler verebilir.

Gürültülü müzik dinlenilir.

Süse ve giyime aşırı önem verilir.