?anlıurfalı Fırat Güder, hemşerisi İbrahim Tatlıses'in, "Oxford vardı da biz mi okumadık" sözüne nazire yaparcasına Cambridge'i kazandı; ama parası yok.

Liseyi kazandığı bursla ABD'de okuyan Fırat Güder, yıllığı 23 bin pound olan okul ücretini bulabilirse dünyanın en prestijli üniversitelerinden birinde 'nanoteknoloji' üzerine öğrenim görecek.

Dünyanın en köklü ve tanınmış üniversitelerinden Cambridge'e kabul edilen ?anlıurfalı Fırat Güder (22), buruk bir sevinç yaşıyor. Hemşerisi İbrahim Tatlıses'in, "Oxford vardı da biz mi okumadık" sözüne nazire yaparcasına, dünyanın en prestijli üniversitelerinden birine kabul edilmeyi başaran Güder, yıllık 23 bin pound olan okul ücretini bulamayınca kayıt yaptıramadı.

Güder'in başarı öyküsü, ?anlıurfa Anadolu Lisesi'nde ikinci sınıfı bitirdikten sonra ICEP Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı'nın Kültürel Değişim Programı'na başvurmasıyla başladı. Güder, 35 öğrencinin kabul edildiği program kapsamında, 2001 yılında ABD'ye giderek lise eğitimi için Rock Lake High School'a kayıt yaptırdı.

Başvuruya olumlu yanıt

Buradaki başarısı nedeniyle bir sınıf atlatılan Güder, 4'üncü sınıf eğitimi aldı. Bir yıl sonra okulundan mezun olan Güder, Kanada'da bulunan University Of New Brunswich'te eğitimine devam etti. Üniversitenin bursu ve ailesinin desteğiyle bilgisayar mühendisliği bölümünde okuyan Güder, Aralık 2005'te nanoteknoloji alanında eğitim görmek için Cambridge Üniversitesi'ne başvurdu.

Güder, hazırladığı tezlerini, öğretmenlerinin referanslarını ve üzerinde çalışmak istediği nanoteknoloji ile ilgili projelerini sunduğu Cambridge'e 2006 yılında kabul edildi ve ekim ayına kadar kayıt yaptırması istendi. Ancak, 23 bin pound tutan üniversitenin yıllık eğitim ücretini ödeyemeyen Güder, burs başvurularının da kabul edilmemesi üzerine, kaydını bir yıl erteletmek zorunda kaldı.

Emekli baba Zülküf Güder, "Oğlum Cambridge'e kabul edilince hem aile hem de ?anlıurfalı olarak çok sevindik ve gurur duyduk. Ama okul ücretini karşılayamadığımız için gönderemedik" diye konuştu. Emekli öğretmen olan anne Nebibe Güder de oğlu gibi yeteneklere sahip çıkılmasını istedi.

?ANLIURFALI FIRAT GÜDER'İN BURUK SEVİNCİ

"Hayalim Cambridge'de eğitimimi tamamlayıp ülkeme yararlı olmaktı" diyen Güder, şunları söyledi: "Yakın gelecekte insan hayatına yön verecek olan nanoteknolojisi üzerinde çalışıyorum. Maalesef sınırlı sayıda insanın kabul edildiği Cambridge'e kayıt yaptıramıyorum."