Baharın gelişi kimilerine enerji ve canlanma duygusu verirken; kimilerinde ise halsizlik, yorgunluk hissi, eklem ağrıları, uykuya eğilim, mutsuzluk, dikkat dağılımı ve sindirim sorunları gibi sıkıntılara sebep olabiliyor.

İnsan vücudundaki hormonlar üzerinde değişimlere sebep olan mevsim geçişleri, bazı kişilerde zihni ve bedeni çalkantılara yol açabiliyor. Oysa beslenme düzeninde ve bedeni aktivitelerde yapılacak bazı değişikliklerle bahar yorgunluğuna karşı koymak ve yaza sağlıklı bir başlangıç yapmak mümkün. MedicalPark Fatih Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas Can, bireylerin bahar geçişlerinde beslenme alışkanlıklarını yeniden gözden geçirmesini öneriyor.

Bahar yorgunluğu, hipertansiyon, kalp ve damar rahatsızlıkları, saç dökülmesi, mide ve sindirim sorunları, cilt kuruluğu, nefes darlığı, baş dönmesi, artan nem oranı ile birlikte vücut dengesinin bozulması, depresyon ve halsizlik gibi sorunlara yol açabiliyor. Sevil Nas Can, öğünleri hafif tutup sayısını artırmanın sindirim sisteminin zorlanmaması için çok önemli olduğunu belirtiyor. Can'a göre öğün araları 2,5-3 saat arayla olmalı, uzun süre aç kalınmamalı ve birden yemeğe yüklenilmemeli.

Günlük sıvı tüketiminin artırılması da baharda değişen hormonal ve çevresel etkilerin vücutta oluşturacağı ödemi (şişkinliği) azaltması açısından önemli. Can, günde ortalama 10–14 bardak arası su tüketilmesini öneriyor. Kola ve kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler stresi ve vücuttaki ödemi artıracağından uzak durulması gerekiyor. Onların yerine su, az tuzlu ayran, yarım yağlı süt ve taze sıkılmış meyve suları tercih edilmeli. Diyet uzmanı Can, rahat ve verimli uyku için erken yatıp erken kalkmaya dikkat çekiyor. Yatmadan önce uyumaya yardımcı, rahatlatıcı ve sindirim düzenleyici bitki çaylarının (rezene çayı-yeşil çay gibi) faydalı olacağını belirtiyor.

Hamur işleri

uykunuzu getirir!

Hafif yürüyüş ve sporlar hormonal dengeyi düzenler, metabolizmayı hızlandırır ve ödemin atılmasında faydalı olur. Bu nedenle mutlaka düzenli olarak spor yapılmalı. Günlük 30 dakika veya her gün toplam 45-50 dakikalık hafif tempolu yürüyüşleri hayatımıza mutlaka eklemeliyiz.

Ağır karbonhidratlı ve yağlı yiyecekler (hamur işleri, şerbetli tatlılar, fazla miktarda pilav, makarna, ekmek, kızartma, kavurma) uyku ve yorgunluk halini artıracağından ölçülü tüketilmeli. Bunlar yerine kepekli ve tam tahıllı yiyecekler, sütlü tatlılar, haşlama, fırınlama, ızgara tarzı yiyecekler tercih edilmelidir.