Ankara Özel Samanyolu Koleji öğrencisi Emrah Turgut ve İstanbul Özel Fatih Koleji öğrencisi Mehmet Akif Çetinkaya, Uluslararası Fizik Olimpiyatı'nda Türkiye'ye ilk kez iki altın madalya kazandıran iki genç.

Bugüne kadar düzenlenen fizik olimpiyatlarında ilk madalyayı 1993 yılında Özel Yamanlar Koleji'nden Salih Adem almıştı. 12 yıl sonra gelen 2 altın, 1 gümüş ve bir bronz madalya, Türkiye'nin bu alanda kat ettiği yolun anlaşılması açısından önemli bir başarı olarak görülüyor. Emrah Turgut, 'Hedefim Nobel ödülünün ötesinde bir bilimsel çalışmaya imza atmak.' diyor.

Türk gençleri uluslararası bilim olimpiyatlarında Türkiye'nin adını duyurmaya devam ediyor. 3-11 Temmuz tarihleri arasında İspanya'da düzenlenen Uluslararası Fizik Olimpiyatları'nda Türkiye'yi Ankara Özel Samanyolu Koleji öğrencisi Emrah Turgut (altın), İstanbul Özel Fatih Koleji öğrencisi Mehmet Akif Çetinkaya (altın), Ankara Fen Lisesi öğrencisi Mehmet Doğan (Gümüş), İstanbul Özel Fatih Koleji öğrencisi Ahmet Demir (bronz) ve İzmir Fen lisesi öğrencisi Mürsel Karadaş (mansiyon) temsil etti.

Türkiye'ye altın madalyalardan birini kazandıran Fizik Olimpiyatı ?ampiyonu, Ankara Özel Samanyolu Koleji öğrencisi Emrah Turgut'un ilginç hayat hikayesi var. Emrah, şeker fabrikasında mevsimlik işçi olarak çalışan baba ile ev hanımı bir annenin çocuğu. Konya'nın Ereğli ilçesine bağlı Hacımemiş köyünde 5 sınıfın bir arada okutulduğu birleştirilmiş köy okulunda öğretmeni tarafından keşfedilmiş. Henüz ikinci sınıftayken öğretmenlerinin 'Bu çocuğa yazık etmeyin, şehir merkezinde okusun.' uyarısı üzerine Emrah, üçüncü sınıfı okumak için ilçe merkezindeki ?ehit Kamil İlköğretim Okulu'na kaydolmuş. Emrah, babası tarafından bir yıl boyunca köyden şehire motosikletle taşınmış. 5. sınıfı Barbaros, 6. sınıfı Cumhuriyet, 7. sınıfın bir bölümünü İMKB İlköğretim Okulu'nda okuyan Emrah Turgut, 7. sınıfta Özel ?ahika Koleji'ne burslu olarak girmiş. Liselere Giriş Sınavı'nda yaklaşık 600 bin öğrenci arasından 450. olunca Ankara Özel Samanyolu Koleji'nden burslu okuma teklifi alan Emrah başkente gelmiş. Samanyolu Koleji'nde eğitim başladığında 10 ayrı sınav sonucunda bilim olimpiyatlarına hazırlanan öğrenci takımına seçilen Emrah Turgut, şunları anlattı: 'Matematiğe büyük ilgim vardı; ancak öğretmenlerim fizikte daha başarılı olacağımı söyledi. Fizik takımına 6 kişi seçildik. Hem okul dersleri hem de olimpiyat takımını birlikte yürüttük ve Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) kamplarına seçildik. Geçtiğimiz yıl Güney Kore'de gerçekleşen yarışmada Türkiye adına bronz madalya almıştım. Altın aldım, çok mutluyum.'

Dersanenin açtığı sınav hayatını değiştirdi

Özel Samanyolu Koleji'nin başarılı öğrencisi Emrah Turgut, Öğrenci Seçme Sınavı'na çok az çalışmasına rağmen sayısaldan sadece 4 yanlışının bulunduğunu ifade ediyor. Turgut, ODTÜ veya Bilkent Üniversitesi'nde fizik okumak istediğini anlatıyor. Altın madalya sahibi Emrah Turgut, 'İnsanlık için faydalı bir çalışma yaparak dünya çapında söz sahibi olacak bir projenin içinde olmak istiyorum. Türkiye'nin de bilimin yapıldığı, üretildiği bir yer olduğunu dünyaya duyurmak istiyorum.' şeklinde konuştu. Fizik'te altın madalya alan Fatih Koleji öğrencisi Mehmet Akif Çetinkaya da Hatay'ın Dörtyol ilçesindeki bir dersanenin yaptığı sınavla keşfedilmiş. Öğretmen bir baba ve ev hanımı bir annenin çocuğu olan Mehmet Akif, Liselere Giriş Sınavı'nda (LGS) başarı gösterince Fatih Koleji'nden burslu eğitim teklifi almış. Kolejde birinci sınıfta olimpiyat takımına seçilen Çetinkaya, diğer arkadaşları bırakmasına rağmen pes etmemiş ve TÜBİTAK'ın sınavlarını geçmiş. Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Mühendisliği'nde okumak istediğini ifade eden Mehmet Akif Çetinkaya'nın bundan sonraki hedefi ise eğitimini yurtdışında sürdürmek. Çetinkaya, bilim olimpiyatlarında altın madalya almalarına rağmen kamuoyunun ilgisizliğinden de yakınıyor: 'Bilim olimpiyatlarında başarılı oluyorsunuz, çalışıyorsunuz, dünya çapında bir başarıya imza atıyorsunuz; ama kimse bununla ilgilenmiyor. İspanya'da olimpiyat sınavlarına hazırlandığımız sırada bazı ülkelerin bilim olimpiyatlarını canlı yayınladıklarını gördük. Bu hassasiyeti ülkemizde ne yazık ki göremedik, hissedemedik. Bizim bilim olimpiyatlarında altın madalya aldığımızı bile çoğu kimse duymadı.'

Bronz madalyanın sahibi Mardinli bir çiftçinin oğlu

Fatih Koleji öğrencilerinden Ahmet Demir ise Mardin'in Mazıdağı ilçesi Işıkyaka köyünden çiftçi bir ailenin çocuğu. İlkokula başladığında Türkçe konuşmayı bilmeyen Ahmet Demir, Dünya Fizik Olimpiyatı'nda bronz madalyanın sahibi oldu. Diyarbakır Nükhet-Coşkun İlköğretim Okulu'nda okurken Ortadoğu Koleji'nin yaptığı sınavda birinci olarak dikkat çeken Ahmet Demir, Liselere Giriş Sınavı sonrasında burslu olarak Fatih Koleji'ne girdi. Burada iyi bir eğitimle Türkiye'nin olimpiyat takımına girmeyi başaran Ahmet, katıldığı ilk uluslararası yarışmadan madalya ile döndü. Lise 2'nci sınıf öğrencisi Ahmet Demir, gelecek yıl için de 'altın madalya sözü' verdi. Demir, 'Okulumuzun bir sloganı var: Türkiye için dünya ile yarışmak. Biz de Türkiye'nin adını dünyaya duyuracağız.' dedi.

İnsanlık için dünya çapında faydalı çalışmalar yapacağız

3-11 Temmuz tarihleri arasında İspanya'da düzenlenen Uluslararası Fizik Olimpiyatları'nda Özel Samanyolu Koleji'nden Emrah Turgut (ortada) ve Özel Fatih Koleji'nden Mehmet Akif Çetinkaya (solda) altın madalya, Fatih Koleji öğrencilerinden Ahmet Demir (sağda) bronz madalya altı. Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) sayısaldan sadece 4 yanlışının bulunduğunu ifade eden Emrah Turgut, ODTÜ veya Bilkent Üniversitesi'nde fizik okumak istediğini belirtiyor. Hedefinin, Nobel ödülünün ötesinde bir bilimsel çalışmaya imza atmak olduğunu dile getiren Turgut, insanlık için faydalı bir çalışma yapmak istediğini bildirdi. Diğer altın çocuk Mehmet Akif Çetinkaya ise, Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Mühendisliği'nde okumak istediğini ifade etti. Altın madalya alan Çetinkaya, ilgisizlikten yakınıyor.