Alkol kullanan ve sigara içen anne-babaların çocuklarının sigara içme yüzdelerinin daha yüksek olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çenkaya, "Ailelerin sigara içme, alkol ve yatıştırıcı ilaçları alma davranışlarını yeniden gözden geçirmeleri gerekiyor." dedi.

Her ailenin bazı prensip ve standartlarla belirlenmiş davranış beklentileri vardır. Sosyal, ailevî ve dinî değerler, gençlere, alkol ve uyuşturucuya hayır demeleri için sebepler bulmalarını ve kararlılıklarını kesin bir şekilde sürdürmelerini sağlıyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülin Çenkaya, alkol kullanan ve sigara içen anne-babaların çocuklarının sigara içme yüzdelerinin daha yüksek olduğunu, bu sebeple ailelerin sigara içme, alkol ve yatıştırıcı ilaçları alma davranışlarını yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi. Aile değerlerinin çocuğa açık bir şekilde öğretebilmesi için lazım olan değerlerin açık bir şekilde belirtilip; dürüstlük, sorumluluk alma ve kendine güven unsurlarının neden önemli olduğu, bu değerlerin iyi kararlar vermede nasıl yardımcı olacağı hakkında konuşulması gerekiyor. Birçok ailenin çocuklarına önyargılı yaklaştığını hatırlatan Çenkaya, çocuklara önyargı ile yaklaşılması yerine ne yapıyoruz, nereye gidiyoruz, neden ve niçinleri bilerek yaklaşmanın daha doğru olacağını ifade etti.

Çocuklara, yaptıkları kötü bir davranışın sebebinin mutlaka açıklanması gerektiğini ve bu davranışın yaşantısında ne gibi etkilere neden olacağının güzelce izah edilmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Çenkaya, anne-babanın özellikle ergenlik döneminde çok ciddi sorumlulukları olduğunu ve bu dönemde kendilerini zor ve uzun bir sürecin beklediğini hatırlattı. Ailelerin uyuşturucu maddeye karşı tavrının, çocuğun alkol veya madde kullanıp kullanmamaya karşı belirleyeceği tutumu şekillendireceğine değinen Doç. Dr. Çenkaya, "Bu, aynı zamanda bazı zamanlarda alınan alkolü kullanmasını tamamen önleyecektir. Çocuklar bağımlılık düzeyinde, kendisine ve ailesine zarar verebilecek düzeyde alkol kullanımı ile sosyal içicilik arasındaki farkı anlayabilirler." dedi. Ailelerin alkol ve uyuşturucu maddeler hakkında bilgilenmeleri, tehlikeyi kendilerinden ve çocuklarından çok uzaklarda görmemeleri ve tehlikeden uzak kalabilmek için tedbirler geliştirmeleri gerektiğini vurgulayan Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir ise, birçok ailenin çocuğu ile alkol ve diğer maddelerin kullanımını konuşmaktan kaçındığını, bazılarının kendi çocuklarının böyle maddelerle karşılaşmayacağını düşündüğünü belirtti.

Kayseri İl Müftüsü Necmettin Nursaçan ise, her ailenin çocuğuna dini değerleri öğretmek veya öğrenmesine yardımcı olmakla görevli olduğunu vurguladı. Nursaçan, insanların gençlik döneminde yaptıkları olumsuz davranışların temelinde aile yapısı ve çocukluk döneminde gerekli eğitimi almamış olmasının yattığını dile getirdi.

Çocuk yetiştiren aileler bu tavsiyelere kulak vermeli

Asla içki içmeyin, hele bunu çocuğunuzun yanında asla yapmayın. Onun yanında ve onunla birlikte içerseniz çocuk, erişkinler için yasal ve kullanılabilir olan alkolün çocuklar için yasal olmayan bir madde olduğunu görebilir. Söz ve davranışlarınız arasındaki uyuma dikkat ediniz. Çocuğunuzun sizinle özdeşim kurduğunu unutmayınız. Çocuğunuzdan beklediğiniz davranışları sizin gösterdiğinizden emin olunuz. Sizin davranışlarınızın, sorunlarla başa çıkma yollarınızın benzerlerini çocuğunuzda görebilirsiniz. Çocuğunuzun sizin aile değerlerinizi anladığından emin olun. Aileler bazen çocuklarının nadiren veya hiç konuşmadan, gereken değerleri aldıklarını düşünürler. Bu kesinlikle doğru değildir. Çocuğunuzun hiç konuşmadan sizden olumlu etkilendiğini düşünseniz bile siz bu etkilerin kalıcılığını artırmak için onunla konuşun.