Ocak: Mütevazı davranmak ile soğuk bir kış gününde ısıtılamayan bir otelde kalmayı kabullenmenin aynı şey olmadığını; gece ikiden sonra çalışmak ya da okumak istediğinde, bilgisayarda Çin daması (Chinese checkers) gibi bir oyunu oynamanın insanın uykusunu açtığını öğrendim.

?ubat: Safranbolu'yu karlı görmek için, kar yağmadan Safranbolu'ya gitmek gerektiğini, yeni bir projeye başlatmak için sağlam bir iş modeli kadar, aşırı ölçüde duygusal davranmayan yöneticiler gerektiğini öğrendim.

Mart: İslam dininde standartları belirlenmiş yardımları yaparken cimri davranmanın iyi sonuç vermediğini ve büyük pişmanlıklar oluşturduğunu; bazen bizim anlayış gösterdiğimiz insanlara başka insanların aynı ölçüde anlayış göstermediğini ve bu durumun bir çatışmaya yol açtığını, Sıra Dışı Yaşam Becerileri isimli kitabımı, sanki ilk kitabımmış gibi raflarda görmenin keyifli olduğunu öğrendim.

Nisan: Cervantes ve Don Kişot'u birçoğumuzun hiç anlamadığını; Thomas Terrill'in 70 yaşında bile karısıyla Amerika'dan Türkiye'ye gelip ders verme / bir ülkeyi keşfetme heyecanını taşıdığını öğrendim.

Mayıs: İnsanın zekâsını ilerletebildiğini, tatil geçirmek için Kastamonu'nun harika bir yer olduğunu; Adana'da künefeci Hasan Masat'ın harika künefe yaptığını öğrendim.

Haziran: İnsanın uzun süre sevmediği işlerle uğraşmasının strese ve strese bağlı bazı hastalıklara (reflu) yol açtığını, bedenimizin hareketlerini gerektiği gibi yapmadığımızda belimizin çok kötü tutulabildiğini öğrendim.

Temmuz: İnsanın hastalıkları, biraz dikkat ederek, biraz iç motivasyonunu yüksek tutarak, biraz kendi vücuduna özen göstererek yenebildiğini öğrendim.

Ağustos: Ağrı Dağı'nın zirvesine çıkmanın önemli ölçüde uyumlu bir ekibe bağlı olduğunu, Kars'ın Anadolu'nun en ilginç şehirlerinden biri olduğunu, beş yıldızlı hizmetin kuş tüyü yastıklarda değil; ama rehberimiz Yusuf Çildan'ın anlayışında saklı olduğunu, Kars'ta butik bir otel olan Kars'ın estetik olarak harika olduğunu; ama sahiplerinin hizmetten bihaber olduklarını öğrendim.

Eylül: Başkasına yardım edenin kendine yardım ettiğini, potansiyeli olan bir insana bir, iki, üç ya da dört şans verilebileceğini; bazı büyük projelerin gerçekleşmesi için kuluçka sürelerini tamamlamaları gerektiğini; kalbimizin çarpmadığı projelere hiç başlamamız gerektiğini öğrendim.

Ekim: Betül Gültemiz'den Mecid Mecidi'nin Cennetin Çocukları'nın tüm ilköğretim öğrencilerine gösterilecek kadar harika bir film yaptığını öğrendim.

Kasım: Sıra Dışı Yaşam Becerileri'nden daha önemli bir şey yapamayacağımı düşünürken, İkinci ?ans Kişisel Değişim Programı'nın hayatımın yeni misyonu olduğunu öğrendim.

Aralık: Bazı insanları destekleyerek değil, desteklemeyerek daha çok yardım ettiğimizi; bazen en güzel hediyeleri almayarak, geleceğe ötelediğimizde onları doğru zamana sakladığımızı; İyilik ve Yardımlaşma Bayramı'nı birçoğumuzun es geçtiğini öğrendim.