Hep başkalarının hareketlerinden anlamlar çıkartmaya çalışırız. Peki ya kendiniz! Nelerden ne için hoşlanıyor ne için hoşlanmıyorsunuz.? Çekingenliğiniz yüzünden kaç ortama giremediniz yada kaç ortamdan dışlandınız? Takıntılarınız yüzünden arkadaşlarınızca küçümsendiniz mi? Aynaya baktığınızda karşınızdaki kişiye ne kadar yakınsınız? Haklarınızın neler olduğunu hiç düşündünüz mü?

Sizi, yeteneklerinizi keşif turuna davet ediyoruz. Kendinizi tanıdıkça hayatınız daha da anlamlı olacak ve aşamadığınız sorunların  çözümlerinin sizde zaten var olduğunu göreceksiniz. Tüm bu çalışmaları belki de kısa zamanda tamamlamanız, yoğunluğunuz nedeniyle mümkün olmayabilir. Bu çalışmada esas olan sürekliliktir. Kendinizi kayıt etmeye başlayıp da ilk defa fark ettiğiniz özellikleriniz size süreklilik arzusu verecektir.

?imdiden kolay gelsin, başarılar...

1- Kendinizi dinleyin

Aynada gözlerinizin içine doğru bakın. Ne görüyorsunuz? Bakışlarınız, kalbinizin aynasıdır. İlk olarak bakışlardan başlayan iç yolculuğunuza,  gözlerinizi kapatıp, beyninizin çığlıklarını dinleyerek devam edin. Kendinizde yakaladığınız tüm frekansları, duyguları not edin.

2- Hedef ve amaçlarınızı tayin edin

Yola çıkacağınız zaman nereye gideceğinizi bilmiyorsanız, ayaklarınızın sizi götüreceği yere razı olmanız gerekir. Hedefini bilmeyen okun isabet etmesi ne kadar zor ve ne kadar imkânsızsa, hedefi ve amaçları olmayan kişinin de gitmesi gereken yere ulaşması o kadar zor ve imkânsızdır. Hedef ve amaçlarınızı, hayatınıza ne şekilde yön çizeceğinizi maddeler halinde listeleyin.

3- Nelerden hoşlanıp, hoşlanmadığınızı tayin edin

Genelde; Sevindiğimiz de neden sevindiğimizi, üzüldüğümüzde de neden üzüldüğümüzü düşünmeyiz. Sadece sevindiğimiz, üzüldüğümüz o an ki konu veya olayla ilgileniriz. Nelerden hoşlandığımızı veya hoşlanmadıklarımızı hiç düşünmeyiz. Defterinize hoşlandığınız ve hoşlanmadığınız şeyleri maddeler halinde yazın. Mümkünse bu maddelere " ...hoşlan-ı/mı-yorum Çünkü..." kalıbını ilave edin

4- Rahat ve rahatsız olduğunuz ortamları belirleyin

Kişi her yerde kendisini rahat hissedemez. Bazı ortamlar vardır ki insanı yay gibi gerer, bazı ortamlar ise huzur ve mutluluk verir. Elbette ortamlardaki insan faktörünü de göz ardı etmemek gerekir. Ortamdan kasıt; işyeri, ev, okul, sinema, deniz kenarı, yeşil alanlar,arkadaş grupları, davetler...gibi sosyal alanlardır. Kendinizi huzurlu, mutlu, rahat hissettiğiniz ortamlar ile sıkıntı, rahatsızlık veren ortamları nedenleri ile birlikte listeleyin.

5- "Vazgeçilmez"lerinizi fark edin

Olmazsa olmazlar, kişinin hayat felsefesini oluşturan en önemli basamaklardandır. Vazgeçilmezlerinizi, olmazsa olmazlarınızı listeleyin ve her madde de ek olarak neden vazgeçemediğinizi belirtin. Vazgeçilmezlerinizin sağlam temellere oturmasına, ön yargılardan arınmış olmasına ve hayat felsefenizle ters düşmemesine dikkat edin.

6- Çekincelerinizi tespit edin

Utangaçlık, her insanda var olan duygulardan biridir. İnsanlardaki utangaçlık özelliğinin ayıracı; kişilerde farklı oranlarda görülmesidir. Kimi insanlar, çekingenliğin dozunu ayarlayamaz. çoğu şeyden çekinir. Tabii ki bu duygunun tamamen ortadan kalkmasına uğraşmak yanlış bir davranış olur. Ama  utangaçlığı yeterli ölçüde ve yerli yerinde kullanmayı öğrenmek gerekir. Siz de - acaba konuşursam yanlış bir şey söyler miyim?.... gibi- çekincelerinizi listeler halinde not edin

7- Haklarınızın farkında olun

Haklarınızı bilmediğiniz ölçüde; rotasının koordinatlarını bilmeyen bir gemi gibi, bilinmezlere doğru yelken açabilirsiniz. Dünya haklar üzerine kurulmuştur. Her eşyanın, her insanın, her varlığın hakları vardır. Eğer haklarınızın çerçevesini çizebiliyorsanız, başkalarının hak çerçevesinin de farkında olursunuz. Böylelikle, hak çatışması, haksızlıklar ortadan kalkar ve siz de gideceğiniz limana güvenle varabilirsiniz. Haklarınızı, açıklamalarıyla listeleyin

8- Başkalarının hakkınızda ne düşündüğünü düşünmeyin

Elbette eleştirilecek ve bu eleştirileri, daha iyiye ulaşmak için birer basamak olarak kullanacaksınız. Ama çevrenizdekilerin her sözünü, her eleştirisini çok da ciddiye almamalısınız. Çevrenizdeki tüm insanlara kendinizi beğendirmeniz, hepsinin sizden hoşlanması imkânsız. Siz doğru olduğuna emin olduğunuz şeyleri yaptığınız takdirde zaten, çevrenizdeki insanlarda size inanacak ve size destek olacaktır. "Acaba gittiğim toplantıdaki insanlar benim hakkımda ne düşündü?" gibi düşüncelerinizi not edin.  

9- Kendinizi sevin

Kişinin kendisini sevebilmesi için, öncelikle kendisini çok iyi tanıması gerekir. Hatasız kul olmaz, bize düşen, hatalarımızı fark etmek ve onları iyiliğe sevk etmektir. Hatalarımızdan dolayı kendimizi sevmez isek, sevmediğimiz birisine yardımcı olmak da istemeyeceğizdir. Orhan Gencebay'ın dediği gibi "Hatasız kul olmaz, hatamla sev beni..." En sevdiğiniz yönlerinizi ve nedenlerini listeleyin.

10- Günlük tutun

İşte size, sizi anlatan bir kitap... Bundan sonra yapacağınız en önemli şey, oluşturduğunuz bu kitabın,  yeni ciltlerini ve yenilenmiş-geliştirilmiş baskılarını yazmak olacaktır. Günlük tutmak size, kendinizi daha yakından tanıma ve kontrol altına alma şansını verecektir. Ayrıca, daha düzenli ve anlamlı bir hayata da başlangıç olacaktır...

Sonuç

İnsanoğlu, sürekli bir değişim ve etkileşim süreci içerisindedir. Kişinin "Ben beni tanıdım" demesi, aslında daha kendisini tanıyamadığının en belirgin göstergesidir. Bu nedenle, her an kendimizi dinlemeli, iç seslerimize kulak vermeli ve bu sesleri anlamlandırmalıyız. Böylelikle hayatta önümüze çıkabilecek en önemli engel olan kendimizi aşabiliriz...