Ülkemizin kalkınması, insanlarımızın refah seviyesinin artması ve AB'ye giriş sürecinde dünya ile rekabet edebilecek konuma gelebilmek, hiç kuşkusuz ki gelişmiş bir ekonomi ile mümkün. Gelişmiş bir ekonomiye sahip olabilmenin temel taşları ise eğitim ve üretimden geçiyor. Eğitimin olmadığı bir yerde üretim, üretimin olmadığı bir yerde ise istihdam, refah ve huzur olmaz. Buradan yola çıkarak ülkemizdeki meslek yüksekokullarının bu anlamda yaptığı katkılar oldukça fazla. Çeşitli alanlarda kaliteli ve ülke ihtiyaçları doğrultusunda ana eleman yetiştirilmek üzere planlanan meslek yüksekokulları günümüzde maalesef bu işlevini tam olarak yerine getiremiyor. Oysa ki; mesleğinde uzman, teknolojiye hâkim, sektör ihtiyaçları doğrultusunda ve sektörle iç içe bir eğitim alarak yetiştirilmesi gereken bu elemanlar, hiç şüphe yok ki ülkemiz kalkınmasında itici güç olacak. Bu açıdan bakıldığında MYO'ların önemi daha çok anlaşılıyor.

Neler yapılmalı?
Mesleki ve teknik eğitimin yürütüldüğü meslek yüksekokullarını kalkınmanın itici gücü olması sebebiyle, cazip hale getirilmeliyiz. Daha başarılı ve zeki öğrencilerin de bu okulları tercih etmesini sağlamalıyız. Ayrıca; sık sık dile getirilen ancak bir türlü tam anlamıyla işlerlik kazandırılamayan üniversite sanayi işbirliği yönünde de ciddi adımlar bir an önce atılmalı. Böylece sektörün ihtiyaçları daha iyi anlaşılacak, yeni programların hangi alanlarda açılması gerektiğine de ışık tutacak. Eğitimin uygulamaya dönük olarak yapılması oldukça önemli. Teorik olarak verilmesi gereken dersler programlara göre yeniden şekillendirilmeli. Sosyoloji, Psikoloji, Temel Hukuk, Girişimcilik gibi toplumsal anlamda kişiye katkı sağlayacak derslerin de eklenmesi gerekiyor. Sektörün önde gelenleri, üniversiteler, meslek odaları bir araya gelerek, dünyadaki değişim ve gelişmeleri de dikkate almalı. Meslek yüksekokullarının nasıl yapılandırılması gerektiği konusunda yapacakları çalışmayı Yükseköğretim Kurulu'yla paylaşmalılar.

Tercih edebilirsiniz
YGS'den ilgili puan türünden 140 ile 179 arasında alanlar, 2 yıllık MYO'ları tercih edebilecek. Özellikle vakıf meslek yüksekokullarını inceleyin. Çünkü bu okullar günümüzün şartlarına uygun açıldı. Mezun olduğunuzda iş bulma şansınız çok yüksek. Ayrıca dikey geçiş sınavıyla 2+2 okuyarak lisans diploması alabilirsiniz. Bir meslek yüksekokulunu tercih etmeden önce; ücretini, eğitim dilini, yerleşke yaşamını, burslarını, uluslararası bağlantılarını ve sektörle olan ilişkilerini iyi araştırın. Meslek liseliler alanlarınıza sınavsız geçiş yapabileceğinizi unutmayın. Ben olsam bu yıl, aldığım YGS puanımı değerlendiririm. Önümüzdeki yıl bu puanı arar mısınız, bilemem. Gelin bu yılki yeni sistem şansınızı iyi kullanın.

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: Said Gürsoy
Kaynak: Sabah