Bazı Anadolu liselerinin ise web sayfalarından aleni olarak bağış yapıldığına dair banka dekontunu da istemesi dikkat çekti. Bu durumu ihbar kabul ettiğini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Ragıp Üye, “Hemen inceleme başlatıyorum, kayıt belgeleri arasında fotokopi kağıdının, bağış dekontunun işi ne. Gereği yapılacak” dedi.

Çocukları SBS'de yaşıtlarına göre daha büyük başarı gösterip ilk tercih döneminde bir Anadolu lisesini kazanan veliler, sevinçle okullara başvurdu. Okul yöneticileri velilerin kayda gelirken yanlarında getirmeleri gereken belgeleri internet sayfalarından duyurdu. Okulların kayıt için istediği standart sınav kazandı belgesi, kimlik, ikametgah gibi belgelerin yanında posta pulu, dosya, yapıştırıcı, fotokopi kağıdı gibi malzemeleri de ‘zorunlu getirilecekler’ arasına koydukları görüldü. Kimi 5 adet 75 ya da 80 kuruşluk, kimi 15 liralık posta pulu isterken; yine 1-3 top arasında değişen fotokopi kağıdının getirilmesi zorunlu tutuldu, hatta markası bile yazıldı.

Hemen her okul mektup zarfı, şeffaf dosya, klasör ve yapıştırıcı talep ederken, taleplerin farklı miktarda olması da dikkat çekti. Bazı Anadolu liseleri daha da ileri giderek Okul Aile Birliği'nin banka hesap numarasını internetten bildirdi, bağış yapıldığına dair banka dekontu kayıt için gerekli belgeler arasında gösterildi. Bir Anadolu lisesi ise ‘zorlama yapılmayacak’ uyarılarına karşın velilere öğrenci formasını okuldan alma zorunluluğu getirdi. Okulun web sayfasından ‘Okul için özel hazırlanmış okul kıyafeti, eşofman takımı okul aile birliğinden temin edilecek’ uyarısı yapıldı, bu da ‘kayıt için zorunlu belgeler’ arasında gösterildi.

TEPKİ ÇEKTİ
Öte yandan okul kitaplarını ücretsiz dağıtan Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulları bir türlü para istemekten kurtaramadığını belirten veliler, “Kayıtta para, mezuniyette para. Çıkarken diploma parası, girerken kayıt parası isteniyor. Bu kadar öğrenciden pul toplanıyor, kime ne mektup gönderiliyor ki? Bir öğrenci için yılda 2-3 top fotokopi kağıdı mı gerekiyor, yoksa bu okulun ihtiyacı mı? Üstelik kayıt için zorunlu deniliyor. Bazı öğrenciler ilk tercihte kazandıkları okullara kayıt yaptırdı ama bu okulda kalacakları anlamına gelmiyor. İkinci tercihlerini bekliyorlar. Yani okul değişikliği söz konusu olduğunda veli aynı talepleri bir daha karşılayacak. Okullar zor durumda da veliler değil mi” diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Ragıp Üye, DHA muhabirinin tespitlerini ihbar kabul ettiğini söyledi. Üye, hemen Eğitim Öğretim Bölümünden sorumlu yardımcısını bu konuda inceleme yapmak üzere görevlendirdiğini söyledi, “Zorla bağış, forma, fotokopi kağıdı istenmez, istenemez. Posta pulu istenmesi doğal, çünkü öğrencinin devamsızlık durumu veliye ne kadar SMS, internet yoluyla bildirilse de yasal zorunluluk olarak mektup yoluyla da bildirilmek durumunda. Ancak diğerlerini kabul edemeyiz. Veliden bağış isteniyorsa o da gönüllü olmalı, zorla değil. İnceleme yapılacak, sorun düzeltilecek” dedi.