Bu bölümde biraz da yurtdışında yüksek lisans yapmanın avantajları ve iş ararken yaratacağı  artılardan, önceliklerden bahsetmek istedim.

Özellikle Amerika, gerek pratik eğitiminden ve başvuru imkanlarının kolaylığından, gerekse maliyetlerden dolayı cazibesini korumaya devam ediyor. Başvuru için bazı ülkeler oldukça  fazla şey talep etmekteler. Başvuru kolaylığı açısından Amerika başları çekmektedir, başvurularınızı internetten yapıp hatta bazı okullar için internetten başvuru aşamalarınızı dahi takip edebiliyorsunuz.

Başvuru için istenen belgeler ise hemen hemen her ülke için aynıdır; bir başvuru formu,  Toefl sonucunuz, not dökümünüz, diplomanız, 2 öğretmeninizden referans (Profesör olması tercih sebebi) ve bu dokümanların yeminli çevirmenlerce yapılmış çevirileri gerekmektedir. Bir de çeşitli sınavlar vardır, bu sınavlar yüksek lisans yapmak istediğiniz bölüme göre değişir. Örneğin; MBA yani  işletme  yüksek lisansı  yapacaksanız, GMAT adlı bir branş sınavından, mühendislik ve birkaç başka bölümde yüksek lisans yapacaksanız, GRE  adlı bir  branş sınavından geçmelisiniz. Sınavlardan alacağınız puanlar okula kabulünüzü etkileyen baş etkenlerdir. Yurtdışındaki okulların en iyi taraflarından birisi de başvurunuzun kabul edilme ihtimalini hesaplayabilmenizdir. Okullar, ne oranda GMAT ve Toefl sonuçları, ne oranda  ortalama istediklerini açıklarlar. Başvuran adaylar eğer kendi şartlarından çok yüksekse okula başvurmak için zaman ve para kaybetmezler. Amerika'da okullara başvurmak 25-75USD arasında değişir. Okulların ?deadline' denilen son başvuru tarihleri vardır ki çoğu okul yüksek  lisans başvurularını çok önceden almaya başlar. Öyle okullar vardır ki, ağustos ayında başlayacak yüksek lisans programları için başvuruları ekimden almaya başlar.

Yüksek lisans başvurularından istenen belgelerden biri olan SOP ( Statement of Purpose yani amaç mektubu ), okula kabulünüz için önemli bir kriterdir. İyi bir İngilizce ile yazılmış, amaçlarınızı oldukça açık ve net biçimde anlatan bir niyet mektubu, işletme mezunu olmayan   ancak işletme yüksek lisansı yapmak isteyen birinin oldukça işine yarayacaktır. Başvurularda    uluslararası öğrencilerle o ülke vatandaşları aynı prosedürlerden geçerler. Dolayısı ile yukarıda saydığım bütün doküman ve şartlar kendileri için de geçerlidir. Bu yüzden ?SOP writing for dummies' gibi bir çok kitap adı vardır, insanlara başvuruları ve SOP yazma  aşamasında yardımcı olmaktadır.

Eskiden yurtdışında yüksek lisans yapmak çok pahalı zannedilirdi. Oysa şimdilerde görülüyor ki yıllık 15.000USD' ye her şey dahil yüksek lisans yapabiliyorsunuz. Üstelik okullarda  haftada 20 saat çalışarak günlük yaşam masraflarınızı da karşılayabiliyorsunuz. Eh artık size yalnız başvurularınızı yapmak kalıyor. Bu arada başvuru işlemlerinde acentelerle yani bu işi yapan danışmanlık şirketleri ile çalışmak çok daha az zamanda daha fazla başvuru yapmanıza  daha fazla bilgi toplamanıza, başvuru da risklerinizin azalmasına neden olacaktır.

Ayla Yavuz