Yurtdışında Üniversite Nasıl Okunur?

Biliyorum sonuçlar açıklanınca inanılmaz bir stres içine girdiniz. Puanlar belli oldu, herkesin  tek düşüncesi  var;  istediğim bölüme  giremedim,  eyvah ben hayatım buyunca bu meslekte  mi  çalışacağım, yada   ben kazanamadım  oysa arkadaşlarım  şu, bu bölüme girdi v.s.  Üzülmeye  ne hacet, yurtdışında okuma  alternatifiniz var.

İngiltere'den  bahsedelim biraz.    İngilizceniz  yoksa  1  yıl hazırlık sonrasında  üniversitenize giriyorsunuz. Ortada kalma  riskiniz  de yok, nasıl olsa bir okula  mutlaka gireceksiniz. Bu  üniversiteler  devlet üniversitesi  yani  Türkiye'ye döndüğünüzde   diploma denkliğinizle ilgili sorun olmuyor. Ayrıca  erkek öğrenciler için  okulların YÖK tarafından   tanınmasından dolayı askerlik  problemi de  ortaya çıkmıyor.  Fiyatlara  gelince; hazırlık  okulları yıllık  7.000  sterlin  civarında  9 aylık  okul fiyatına konaklama ve yarım pansiyon da  yemek dahil.   Üniversitelere ise yıllık  6.000- 10.000 sterlin arasında  değişiyor. Konaklama  ücretleri yıllık  kaldığınız bölgeye göre  2.500 ? 4.000 arasında değişen fiyatlarda, tabi bir de   harcayana bağlı.

Amerika içinse alternatif çok,   yıllık 15.000  USD'ye  konaklama  + yemek +  ders bedeli dahil  okuyabiliyorsunuz.  Üstelik bu üniversitelerden bir tanesi  ABD'nin en iyi  40. devlet üniversitesi olan  Murray State.   Bazı okullar var ki okuduğunuz bölüme  göre  masrafınız yıllık  45.000 USD'ye varıyor. Giriş şartlarına  gelince; iyi derecede  İngilizce bilginiz yoksa  hazırlık okumalısınız. Bazı üniversitelerin hazırlık programları var. Olmayanların da anlaşmalı oldukları dil okulları mutlaka bulunuyor. Dilediğiniz  yerde  dilediğiniz  anda başlayabileceğiniz  yüzlerce alternatifiniz oluşuyor. Birde ortalamanız iyi bir etken.  Ancak her okulun belli kriterleri  var. Kimisi geçer notu kabul ederken kimi sadece okul birincilerini alıyor  ama mutlaka bir  okul bulunuyor size. Amerika ?da,   İngiltere'de de olduğu  gibi   haftada  20 saat  kampus içerisinde çalışarak  cep harçlığınızı da  çıkarıp ailenize  destek olabilirsiniz.   Aşk  hikayesi  filmini  seyredenler bilir.  Harvard öğrencisi zengin  çocukla kütüphanede çalışan burslu okuyan kızın hikayesini. 

Diğer ülkelere gelince,  Malta son   yılların  popüler  ülkesi olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca Malta'da üniversite  okumak ta diğer ülkelere  göre daha ekonomik.   Yıllık  10.000  USD'den başlayan fiyatlar  Malta'nın cazibesini daha  da arttırıyor. Üstelik  AB  üyesi  bir ülkede ve İngilizce    okuyorsunuz.  Malta'da   iki dil  konuşuluyor.  İngilizce  ve Matlaca  dilleri hakim.  Üniversite'de ise yalnız İngilizce eğitim   veriliyor.

Yurtdışında okumak  yalnız ÖSS kazanamayanların  düşünecekleri bir  alternatif tabi ki değil.  Mezun olduktan sonra    daha iyi şartlarda çalışmak isteyen herkesin   atabileceği bir adım.

Şimdi harekete geçme  zamanı. Kazanamayanlar üzülmesin, her şeyin nasılsa  çözümü  var, hatta  daha iyisi, yalnız biraz  araştırmayla  neler  elde  ediyor insan.

Sevgiyle  kalın

 

Ayla Yavuz