Yolculukta meyve kahveden daha iyi uyku açıyor

Okulların kapanmasıyla tatil trafiği hareketlendi. İlk haftada yaşanan kazalarda 72 kişi hayatını kaybetti, 125 kişi de yaralandı.

Kazaların stres, yorgunluk, uykusuzluk ve dikkat dağınıklığı gibi sebeplerle meydana geldiğine dikkat çeken uzmanlar, sürücülere şu tavsiyelerde bulunuyor: "Hamur işi ve şerbetli tatlılardan uzak durun. Dolu mide istemsiz strese sebep olur. Su ve soda içerek sıvı ihtiyacınızı giderin. Elma, erik, kayısı, şeftali, kiraz tüketin. Çünkü meyve, çay ve kahveye göre 10 kat daha uyku açıcı özelliğe sahiptir."

Son dönemlerde yaşanan trafik kazalarında ön plana çıkan uyku, dikkat dağınıklığı ve kalp krizi gibi sebeplere aşırı hız da eklenince ölümlü kazalar kaçınılmaz oldu. Mevsim sıcaklıklarını da göz önünde bulunduran uzmanlar, yola çıkmadan önce yeme ve içme konusunda yol gösteriyor. "Kilo problemi olan, tansiyon, şeker gibi hastalıkları olan kişilerin yaz aylarında özelikle sıvı tüketimine dikkat etmeleri ve kan şekeri kontrolü için mutlaka bir uzmandan yardım almaları gerekir." diyen Sema Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu, özellikle yolculuk öncesinde aşırı yiyecek tüketiminden kaçınmak gerektiğini kaydediyor. Sürekli hareketsiz bir şekilde araç kullanırken midenin dolu olmasının sürücüde istemsiz bir stres oluşturacağına vurgu yapan Mutlu, "Bu nedenle midenin üçte birini yiyeceğe ayırmak yeterlidir." şeklinde konuşuyor. Yolculuk sırasından terleme ile sıvı kaybının da arttığını söyleyen beslenme uzmanı, su, soda, ayran gibi aşırı enerji içermeyen ve asitli olmayan içeceklerin tüketilmesinin, yolculuğun stresini azaltacağını belirtiyor. Mutlu, çay ve kahvenin uyarıcı etkisi olduğunu ancak meyvelerin dinçlik verme ve dikkat dağınıklığını önlemede kahve ve çaydan daha yüksek olduğunu söylüyor. "Burada sloganımız, yolda çay ve kahve içseniz de aracınıza binip yola tam çıkarken mutlaka bir elma tüketin. Bu, mevsime göre erik, şeftali, kayısı, kiraz gibi meyveler de olabilir. Çünkü meyvelerin uyarıcı etkisi kahvenin en az on katıdır. Çay, kahve özellikle çok beklemiş ve koyu demlenmiş olduğunda kafein içeriği yükselmektedir. Aşırı kafein alımı özellikle tansiyonla ilişkilendiriliyor." ifadelerini kullanıyor.