YGS' de sorularla kavga etmeyin

Rehberlik uzmanı Abdulrezzak Çil'den sınava girecek öğrencilere önemli tavsiyeler: Soruları hızlı çözmem

Rehberlik uzmanı Abdulrezzak Çil'den sınava girecek öğrencilere önemli tavsiyeler: Soruları hızlı çözmem lazım psikolojisinden kurtulun. Soruları mutlaka çözeceğim diyerek takılmayın, zor soruya fazla puan vermiyorlar. Uzun metinli sorular sanıldığı gibi zor değildir, yeter ki anlayarak okuyun.

Bu yıl 1 milyon 511 bin 980 kişinin gireceği Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) geldi çattı. Sınavların bir ölüm kalım meselesi haline getirilmemesi gerektiğini vurgulayan rehberlik ve sınav hizmetleri uzmanı eğitimci sosyolog Abdulrezzak Çil, zaman baskısını öne çıkarmadan, sorularla kavga etmeden iyi bir sınav geçirilmesi konusunda taktikler verdi.

Rehberlik uzmanı Çil, sınav kitapçıkları dağıtılır dağıtılmaz sorular hakkında kanaat oluşması için kitapçığın on saniyede gözden geçirilmesi önerisinde bulunuyor. Bu yöntemin soruları çözerken rahatlık sağlayacağını belirtiyor. Hemen ardından zaman baskısından kurtulmanın önemine dikkat çeken Çil, 'Çok çok hızlı bir şekilde tüm soruları çözmem lazım' psikolojinden sıyrılarak daha sakin bir yaklaşımı tavsiye ediyor. Kısa süreli de olsa bu durumdan çabuk kurtulmak için nefes egzersizi yapılmasının uygun olacağını söylüyor.

Çok zor soruyu çözmekle aynı bölümdeki çok kolay soruyu çözmek arasında puan farkı olmadığına değinen Çil, bazı soruların geçilebileceği gerçeğine vurgu yapıyor. Çil, "Seni mutlaka çözeceğim" düşüncesiyle sorularla kavga etmemek lazım, ilk çözüldüğünde yapılamayan soruyu geçmeyi bilmek gerekir." diyor. Kontrollü saat kullanmanın öneminden bahseden rehberlik uzmanı Çil, kontrol sağlamak için çok sık saate bakılmaması gerektiğini söylüyor. Sınavda dikkat dağılmasının, zihinsel yorgunluğun normal olduğunu belirten Çil, "Dağılan dikkat kısa sürede toplanmalı. Bölümler arasında 9-10 saniye dinlenmeyle de yorgunluk giderilebilir." diyor.

Akla gelen ilk cevap genellikle doğrudur

Eğitimci sosyolog Abdulrezzak Çil, öğrencilere, soru anlaşıldıktan sonra anlamsız cevapları eleyerek doğru şıkka ulaşmayı öneriyor. Ayrıca, cevapları, cevap kâğıdına teker teker işaretlemek yerine zaman kazanmak veya biraz dinlenmek için gruplar halinde aktarmanın daha faydalı olacağını belirtiyor.

Akla gelen ilk cevabın genellikle doğru olduğuna dikkat çeken Çil, "Akla gelen ilk cevaba öncelik verin; ancak çok emin değilseniz verdiğiniz ilk cevabı değiştirin." diye konuştu.

Soru dağılımının 'çok kolay, kolay, normal, zor ve çok zor' şeklinde olduğunu söyleyen Çil, "Çok zor sorularla karşılaştığınızda sürekli onunla uğraşmayın. Çünkü tüm bölüm soruları aynı puanda. Zor soru yapınca madalya vermiyorlar." derken dört veya daha fazla aynı cevabın alt alta gelmeyeceğinin altını çizdi. "Zinciri mutlaka kırın." dedi.

Sorunun omurgasını anlayın