Hangi üniversite ve hangi bölüm için hazırlık yapacağını, her gün bu hedefe daha yaklaştığını bilmek motivasyonu artırır. Milliyet, bu yıl da üniversite yarışındaki zorlu süreçte yanınızda olacak. Üniversiteye girecek 1.5 milyon gençten beşi bir araya gelip matematik testiyle ilgili endişelerini, kafalarındaki soru işaretlerini sordular. Uğur Dershanesi’nin iki öğretmeni onlara yanıt verdi

Her işe başlarken olduğu gibi üniversiteye hazırlanmaya başlarken de önce hedef belirlemek önemli. Hangi üniversite ve hangi bölüm için hazırlık yapacağını, her gün bu hedefe daha yaklaştığını bilmek motivasyonu artırır. Başarılı olabilmek için, mutlaka açık ve net bir tanımın yapılmış olması, kişinin buna inanması ve bu hedefe yönelik yıllık, aylık ve haftalık programların düzenlenmesi ön koşuldur. Unutmamak gerekir ki, amaçlar davranışları başlatır, sonuçlar bu davranışları sürdürür.
Üniversite yolunda ilk baraj olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için artık son hazırlıklar yapılıyor. Ancak bu demek değil ki yarış tamamlanıyor. Üniversite adaylarının YGS’den birkaç gün sonra ikinci aşama sınavlarına yani Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) hazırlanmaları gerekiyor.
Milliyet her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversite yarışındaki zorlu süreçte yanınızda olacak. Bu yazı dizimizde hem YGS’nin son dönemecinde yapmanız gerekenleri bulacak hem de LYS için nasıl bir tempo izlemeniz gerektiğini okuyacaksınız.
Cem, Umut, Burçin, Sercan ve Merve, üniversite sınavının heyecanını taşıyan 1.5 milyon gençten sadece birkaçı. Endişeleri var, korkuları var. En önemlisi de sınavla ilgili kafalarında soru işaretleri...
Onlar Uğur Dershanesi’nde bir araya geldiler ve matematik testiyle ilgili akıllarındaki tüm soruları uzmanlarına yönelttiler. Kaygılarını, endişelerini dile getirdiler, hangi soruların çıkacağını öğrenmeye çalıştılar.
Geçler sordu, 25 yıllık eğitimci Uğur Dershanesi Matematik-Geometri öğretmenlerinden Nilda Kiraz ve  Fuat Çalıkoğlu cevapladı.
Bilgiden çok dikkat gerekiyor
Matematik soruları zor mu olacak?
Soruların yüzde 10’luk kısmı çok basit, yüzde 40’lık kısmı kolay. Kalan soruların yüzde 40’ı normal seviyede işlem gerektiren sorular. Yüzde 10’u da zor.
Her soru için ne kadar zamanımız var? Bu zaman işlemler için yeterli olacak mı?
Her soru için 1 dakikanız var. Sınavdaki soruların yarısı için bu süre fazlasıyla yeterli. İşlem gerektiren sorular da bir dakika içinde çözülebilecek düzeyde. Çünkü işlem gerektirir derken karmaşık değil, problem düzeyinde sorulardır.
YGS matematik için nasıl bir sınav?
Bilgiden çok dikkat ve yorum gerektiren bir sınav. LGS’ye göre daha kolay bir sınav. Öğrencinin okuduğunu anlama, dikkat ve yorumlaması ölçülecek.
Zor gelen sorular üzerinde en fazla ne kadar zaman harcamalıyız?
Zor olan yüzde 10’luk kısım soruyu bir dakikada çözemiyorsanız, yanına bir işaret koyarak geçin. Tüm sınavın sonunda süreniz kalırsa tekrar dönüp bakarsınız.
Zor olan bir soruyu çözdüğümüzde, bu sorunun getirisi daha çok mu olur?
Hayır, böyle bir şey söz konusu değil. Her soru aynı puan değerindedir. Zor veya kolay olması puan değerini değiştirmez.
n Matematikte en fazla hangi konulardan soru olur?
Sayılar ve problemler konusu çok çıkar. Bu konuya hazır olmak çok önemli. Denklem kurmaya dair mutlaka soru soruluyor. Problemler konusunda soru çözebilmek için öncelikle denklem kurmayı öğrenmeniz gerekiyor. Yani hangi problem tipinden soru gelirse gelsin denklemin bilinmesi gerekiyor. Ayrıca okuduğunuz soruyu anlayabilmeli ve yorum yapabilmelisiniz.
Bu sorular zor mudur?
Her konunun kendi içindeki sorularında zor da vardır, kolay da. Hatta bazı sorular hiç matematik bilgisi olmasa bile çözülebilir düzeyde.
Geometride üçgenlere dikkat
Geometri soruları en fazla hangi konudan çıkar?
Genel anlamda en fazla üçgenler konusundan çıkar. Öğrenci, dörtgenler konusunda ve çember konusunda bile üçgen bilgilerinden faydalanacaktır. Yani üçgenleri mutlaka öğrenmelisiniz.
Dershanelerin sınavlarıyla, üniversite sınavı örtüşür mü? Deneme sınavlarında aldığımız puanlar bizim için bir gösterge olabilir mi?
Bilgi olarak evet, örtüşüyor. Puanları da yaklaşık düşünebilirsiniz. Ancak sınav günü sağlık durumunuz, ruh haliniz, motivasyonunuz sınavdaki başarınızı etkileyen yan faktörlerdir.
YGS sadece barajı geçmek için mi var?
Hayır YGS yalnızca barajı geçmek için düzenlenen bir sınav değil. LYS’ye yüzde 40 oranında katkısı var.
Sınav yaklaştığı dönemlerde, hazırlık yapmak için okula gitmiyoruz. Bu doğru mu?
Okuldan soyutlanmış bir öğrenci sınavda başarılı olamaz. Aslında sınav ve okul müfredatı aynıdır. Okulda işlenen konularla sınavda sorulan sorular aynı, çok farkı yok.
Soru çözmeye matematikten mi geometriden mi başlamalıyız?
Hangi konuda daha iyiyseniz o konudan başlamalısınız.
Geometri ve matematik ayrı kitapçıklarla mı verilecek?
Hayır. YGS’de aynı kitapçık olacak. YGS’de 28 matematik, 12 geometri sorusu bulunuyor.
Şu an LYS’ye dönük bir çalışma yapmıyoruz. İkinci sınavdaki konular ilk sınavdan farklı mı olacak?
Öğrenciler YGS yaklaştığı için LYS yapmıyor. Matematikte bilgi ağırlıklı konular LYS’de çıkacaktır. 50 matematik, 30 geometri sorusu karşımıza gelecek. Birinci sınavda olmayan birçok matematik konusu ikinci sınavda karşımıza gelecek.

 

 

Kuralları kavra, bol bol örnek soru çöz
Son sınıf düzeyindeyseniz okulda öğretmeninizin anlattığı konuları dinleyerek öğrenmede ele alınan konulara dikkat ederek izlemeye çalışın. Matematikte sözel anlatım azdır. 5-10 dakika içinde bir kural verilir ve o kuralla ilgili örnek sorular çözülür.
Matematik dersi genellikle öğretmen desteğinin en çok gerekli olduğu derslerden biridir. Verilen kuralı kavramadan soruları çözmek pek mümkün değil. Önce kural öğrenilmeli, örnek sorular çözülmeli, kitaptan soru çözülerek hazırlık yapılıyorsa çözümlü sorular incelenmeli.
Daha sonra bu konudan bol pratik yapılmalı, verilen değerler değiştirilerek yeni sorular üretilmeli.
Matematik dersi bol miktarda pratik yapmakla halledilebilecek bir ders olduğundan her konu için bahsettiğimiz bu hazırlıklar yapılmalı.
Sorular çözülürken “Ben bu soruyu biliyorum. Bunu bilmiyorum, üstesinden gelemem” diye geçiştirilmemeli, bütün soru tipleri tek tek incelenmeli. Deneme sınavları ile sık sık durumunuzu gözden geçirmeli, yetersiz olduğunuz konularda eksiklerinizi tamamlamalısınız.
Geometri dersi yorum ve bakış açısı gerektirdiğinden, pratik arttıkça şekillerden hayal edebilmeniz ve çözüm yolları üretmeniz kolaylaşacaktır.
Matematik dersi devamlı tekrar isteyen bir derstir. Bu nedenle konular fazla birikmeden zamanında günlük tekrarlar yapmalısınız.

 

Bu sorulara hazırlıklı olun
Ertuğrul Çelik (Fen Bilimleri Dershanesi Matematik Bölüm Başkanı)

Sayılar: Doğal ve tam sayılarda işlemler. Taban aritmetiği, bölme ve bölünebilme. Asal sayılar ve asal çarpanlara ayırma. En büyük ortak bölen, en küçük ortak kat. Rasyonel sayılarda işlemler (kesirli ve ondalık sayılarda) basit eşitsizlikler sıralama ve mutlak değer. Üslü sayılar, köklü sayılar ve bunlara ait işlem, denklem ve eşitsizlikler.
Oran-orantı: Aritmatik ve geometrik ortalamalar. Doğru orantı, ters orantı problemleri.
Denklem ve problemler: Birinci dereceden bir veya daha fazla bilinmeyenli denklem ve denklem sistemleri. Sayı ve dört işlem problemleri. Yaş, işçi, havuz, yol, hareket, yüzde hesaplar içeren, karışım, kar, zarar problemleri. Tablo, grafik ve şema kullanılan problemler.
-  Çarpanlara ayırma ve özdeşlikler
-  Sayma yöntemleri ve olasılık
-  Kümeler
-  Bağlantı-fonksiyon

 

Problemleri şekle aktarmak
Muhammet Hoşdil (Final Dergisi Dershanesi Matematik Bölüm Başkanı)

Bu yıl soru sayısı az da olsa artırıldı. Ancak soru sayısının farklı olması içeriğinin farklı olacağı anlamına gelmez. Sorular geçmiş yıllarda sorulan soruların benzerlerinden oluşacak. Bundan önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da ağırlıklı olarak 9. sınıf ve az da olsa 10. sınıf müfredatından oluşacak. Sorular yoğun olarak sayılar ve problemler konularından oluşacak. Sayılar konusu basit olmakla birlikte adayların en çok hata yaptığı konulardan biri. Örneğin, “Buna göre aşağıdakilerden hangisi “daima doğrudur”  veya “en çok kaçtır” şeklindeki soru kökleriyle biten sorularda daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Problem konusundaki soruları ise çok dikkatli okuyup gerekiyorsa problemde verilen bilgileri şekil üzerine aktarmak gerekir. Örneğin; “A ve B noktalarından saatteki hızları sırasıyla 50 km ve 80 km olan iki araç...” şeklindeki bir soruda  bir doğru çizip A ve B noktalarını belirleyip soruyu çözmeye çalışmak daha iyi olacak. YGS kesinlikle kolay soruların ağırlıkta olduğu bir sınav. Ancak her sınavda olduğu gibi bu sınavda da birkaç tane belirleyici soru olacak. Sınav, yapısı gereği 10 ayrı kitapçık türünden oluşacak. Bu nedenle bazı kitapçık türlerinde zor sorular ilk birkaç soruya denk gelebilir. Bu durumda panik yapmadan, moralimizi bozmadan diğer sorulara bir göz atmak diğer sayfalarda çok basit olan ve  işlem yapmadan bile çözebileceğimiz soruları görmemizi sağlar. Örneğin; “5 - ( -2 + 3 )  işleminin sonucu kaçtır?” sorusu 2006 ÖSS’de Matematik-1 testindeki sorulardan biridir.

 

Sınava günler kala geometri
İsmail Bozkurt (Final Dergisi Dershanesi- Geometri Bölüm Başkanı)

-  Sınava birkaç gün kaldığında geometrideki formüllere göz gezdirin. Özellikle unutacağınızı düşündüğünüz formüllere bakın. Ayrıca çok kısa bir konu tekrarı iyi olacaktır.
-  YGS sınavında geometriden 12 soru geleceğini tahmin ediyoruz. Gelen soruların muhtemelen 3’ü çember ve daire, 3’ü çokgenler ve dörtgenler, 3’ü üçgenler, 2’si analitik geometri ve biri katı cisimlerden gelecektir.
-  Sınavda geometri sorularını çözerken özellikle soru iyi okunmalı, sorudaki veriler şekil üzerine taşınmalı.
-  Geometri soruları geçen yıllara paralel olacaktır. Şekil ağırlıklı ve temel bilgiye dayalı sorular çıkacaktır. Sözel ağırlıklı soru tarzlarında veriye uygun şekil çizilmeli ve bilgiler adım adım şekil üzerine taşınmalı.
-  Geometri dersinde başarılı olup diğer adayların önüne geçebilmeniz için fazla soru çözmeniz gerekiyor. Şekil ve veri arasındaki ilişkiyi kurabilme yeteneğini sorularla geliştirmelisiniz. 
-  Sınav esnasında dikkatiniz dağıldığında rahat çözebileceği bir teste geçmeniz yararlı olacaktır. Hâlâ dikkat dağınıklı yaşıyorsanız derin nefes alın ve gözlerinizi bir dakika dinlendirerek teste devam edin.