Özel yetenek sınavları, genellikle üniversite sınavını kazanamayanların son çare olarak başvurdukları bir yöntem olarak bilinir.

Ancak sanıldığının aksine bu sınavlarda başarılı olmak hiç de kolay değildir. Çünkü özel yetenek sınavlarını kazanmanın yolu, planlı çalışmaktan ve o alanda beceri sahibi olmaktan geçiyor. Birçok kişi, Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) çok iyi bir puan almasına rağmen hayalindeki mesleği yapmak için resim, müzik, grafik gibi özel yetenekle öğrenci alan fakülteleri yazıyor. Alanında otorite kabul edilen özel yetenekle öğrenci alan bir üniversiteye, her yıl 5 bin öğrenci başvuruyor. Başvuruların yoğun olduğu fakültelere girebilmek içinse uzun soluklu ve istikrarlı bir çalışma gerekiyor. Öğrencilerin aynı anda birkaç üniversiteye başvurma hakkı olmasına rağmen sınava giriş maliyetlerinin yüksek olması, kişileri kısıtlıyor. Yetenek kadar sistemli çalışmayı da gerektiren özel yetenek sınavları, iyi değerlendirildiğinde birçok öğrenciye hayalindeki mesleğin kapılarını aralıyor.

6 yıldır Güzel Sanatlar Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi için öğrenci yetiştiren resim öğretmeni Ayşen Toker, özel yetenek sınavlarının sadece ÖSS’de başarısız olan öğrencilerin tercihi olmadığını söylüyor. ÖSS taban puanı 280 olmasına rağmen özel yetenek sınavlarına giren öğrencilerin olduğunu vurgulayan Toker, öğrencinin bu sınavlarda başarılı olması için yeteneği kadar sistemli çalışmasının da büyük önem taşıdığını belirtiyor. Tek başına yeteneğin başarı için asla yeterli olmadığını aktaran resim öğretmeni, “Özel yetenek sınavlarına başvuran öğrenci sayısı her geçen yıl artıyor. Bu nedenle öğrenciler sınavlara birkaç ay kala değil daha uzun soluklu ve sistemli hazırlanmalı.” diyor. Toker, günümüzde iletişim ve görselliğin artması nedeniyle iletişim tasarımı, endüstriyel tasarım, iç mimarlık ve grafik bölümlerine olan rağbetin arttığını belirtiyor. Eğitim fakültesi için taban puan 185 iken güzel sanatlar için 160 olduğuna dikkat çeken Toker, bazı üniversitelerin ise giriş puanlarını kendilerinin belirlediğini aktarıyor. Üniversitelerin başvuru tarihleri gibi sınav aşamalarının da farklı olduğunu kaydeden Toker, “Örneğin bazı üniversiteler sınavlarını 2 aşamada yaparken, bazıları 5 kademede veya mülakatlı yapıyor.” diye konuşuyor.

Yetenekle öğrenci alan üniversitelerde okuyan öğrenciler de bu okullara girmek için yoğun bir çalışma döneminden geçtiklerini belirtiyor. Mimar Sinan Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde okuyan Ömer Faruk Atış, istediği okula girebilmek için çok çalışmış. ÖSS’nin yanı sıra özel bir kursa giderek yeteneğini geliştirmiş. Endüstriyel tasarım bölümü öğrencisi Atış, bir yıl boyunca kompozisyon, perspektif, modülasyon, anatomi, imgeye ve yaratıcılığa dayalı çalışma konularında eğitim almış. Bu eğitimlerin var olan yeteneğini geliştirerek estetik ve teknik olgunluğunu artırdığını vurgulayan Atış, özel yetenek sınavlarına hazırlanan öğrencilerin sistemli çalışması gerektiğini söylüyor. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği’nde okuyan Kemal Çağlar da özel yetenek sınavlarını kazanabilmek için öncelikle hedefin iyi belirlenmesi, daha sonra bilinçli bir hazırlık sürecinden geçilmesi gerektiğini anlatıyor. Özel yetenek sınavı başvuruları, öğrencilerin aynı yıl içinde birkaç yere müracaat edebilmesi için 15 Ağustos ile 15 Eylül arasında alınıyor. Sınavlar ise başvurudan birkaç gün sonra yapılıyor.


Yetenekle öğrenci alan bazı okullar

Mimar Sinan Üniversitesi

Marmara Üniversitesi

Anadolu Üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi

Uludağ Üniversitesi

Çukurova Üniversitesi


En çok tercih edilen bölümler

Grafik: Yayın, reklam sektörü ile grafik tasarım, illüstrasyon gibi alanlarda çalışacak kişiler yetiştirilir.

İletişim tasarımı: Kuruluşların politikaları doğrultusunda, teknolojiyi tasarımla birleştirerek etkili mesaj hazırlama ve sunma teknikleri öğretilir.

Endüstriyel tasarım: Kaşıktan arabaya her nesnenin tasarımı öğretilir.

Müzik öğretmenliği: Müzik alanında eğitim verecek kişiler yetiştirilir.

İç mimarlık: İç mekan dekorasyonu ve tasarımı öğretilir.

Moda tasarımı: Tekstilde, modayı oluşturabilecek tasarımlar öğretilir.

Fotoğraf: Reklam, moda ve medya sektöründe çalışacak kişiler yetiştirilir.

Beden eğitimi öğretmenliği: Çeşitli spor dallarında öğretmenlik yapabilecek kişiler yetiştirilir.


Kişiliğinize uygun mesleği seçin

Sınava giren öğrencinin öncelikle kendisine güveni tam olmalı.

İstediği ve sevdiği alanı kazanmak için çaba harcamalı.

Uzun soluklu ve sistemli bir çalışma süreci geçirilmeli.

Öğrenci, düzenli ders aldığı hocasının tecrübeleriyle hareket etmeli.

Sadece yeteneğin bu sınavlarda asla yeterli olmadığı bilinmeli.

Öğrenci, yeteneğinin yanı sıra kişiliğine de uygun mesleği seçmeli.

Hazırlanma sürecinde duygusal ilişkilerden uzak durulmalı.