Sınav sisteminde yapılan her değişiklik sınava hazırlanan adayların kafasını iyice karıştırıyor. Öğrenciler sınavda başarılı olmak için nasıl bir strateji belirlemeleri gerektiğine karar vermekte güçlük çekiyorlar. Yapılan tüm değişiklikleri adaylar; 'sınavı kazanmak zorlaştı mı? yoksa kolaylaştı mı?' şeklinde değerlendiriliyor. Bunun nedeni sistemin öğrenciler tarafından iyi bilinmemesinden ve üniversiteye hazırlığın sadece bilinçsizce ders çalışmaktan ibaret olarak görülmesinden kaynaklanmaktadır. Oysaki sistemin ve sınavın genel özelliklerinin adaylar tarafından bilinmesi başarılı olmalarında önemli bir etkendir.

2006 ÖSS, ne 1999–2005 yılları arasında 7 yıldır uygulanan bildiğimiz ÖSS'ye tam olarak benziyor, ne de 1999 öncesindeki ÖYS'ye... Yeni sınav içerik ve uygulanış şekli açısından ikisinin özelliklerini bir arada barındırıyor. Önceki yıllarda uygulanan 180 soruluk ÖSS'nin küçültülüp 120 soruya düşürülmesiyle ortaya çıkan birinci bölüm 'ortak alan testleri' olarak, geçmiş yıllardaki ÖYS'ye benzer 120 sorudan oluşan ikinci bölüm 'alan testleri' olarak adlandırılmaktadır. Birinci bölümde yapılan her soru bütün adaylar için puan demektir. Ancak birinci bölümdeki testlerin puan getirisi puan türüne göre değişmektedir. Bu nedenle aday Türkiye derecesi yapacak ya da ilk 5.000 giren öğrencilerin kazanabileceği bölümleri kazanamayacak durumda ise puan getirisi az olan ve zorlandığı branşa zaman ayırmak yerine puan getirisi fazla olan ve alanındaki testlere yönelmesi ve yıl boyunca çalışmalarını kendi alanındaki derslere ayırması daha doğru bir stratejidir. Bu durumu örneklendirmek gerekirse sayısal-2 puanına göre bir bölüm tercih edecek adayın sınavın ortak alan testindeki sosyal bölümün (sosyal bilimler-1) tarih, coğrafya ve felsefe branşlarına yönelik yapacağı çalışmaların puan getirisi fazla olmayacaktır. Aynı durum eşit ağırlık-2 ve sözel-2 puanına göre tercih yapacak adayların ortak alan testindeki fen bölümüne (fen bilimleri-1) fizik, kimya ve biyoloji sorularını yönelik yapacağı çalışmalar içinde geçerlidir.

Elbette ki sistemdeki bazı değişiklikler sınava hazırlanan adayların bir kısmının avantajına olurken bir kısmının da işini güçleştirmiştir. Yapılan son değişiklik özellikle lise müfredatını (özellikle lise 2 ve 3) iyi uygulayan  okullardaki adaylar için avantajlar sunuyor. Ancak bu durum diğer öğrencilerin sınavı kazanamayacağı anlamına gelmez. Sistem ne olursa olsun sistemi kendi yararına kullanmayı bilen öğrenciler başarılı olurken, sistemin inceliklerini görmezden gelen, 'bu sınav sistemiyle kazanmam imkânsız' düşüncesine kapılan öğrenciler ise başarısız olacaktır. Her aday öncelikle şunu bilmelidir ki yapılan değişiklikler tüm adayları ilgilendiriyor. Yani sınavın artıları ve eksileri herkes için geçerlidir.  Bu çerçevede adayların başarılı olmaları tercihlerine ve okuldaki alanlarına göre farklı stratejiler uygulamaları bağlıdır. Bu nedenle her puan türü için farklı yöntemler gerekmektedir.

 

Üniversite Sınavına Sayısal Puan Türünden Hazırlanan Adaylar:

Test Adı           Toplam Puandaki Ağırlığı:

Türkçe                          % 13

Sosyal Bilimler-1           % 9

Fen Bilimleri-1               % 16

Fen Bilimleri-2               % 16

Matematik-1                  % 23

Matematik-2                  % 23

Bu tablo incelendiğinde sınava sayısal puandan hazırlanan aday için en önemli testlerin Matematik-1/2 ve Fen Bilimleri-1/2 olduğu görülmektedir. Bu nedenle sayısaldan hazırlanan aday sınavda başarılı olmak ve yüksek puan almak istiyorsa bu derslere ağırlık vermelidir. Daha sonra Türkçe dersine ağırlık vermeli ve bu derste başarısını artırmaya yönelik çalışmalar yapmalıdır. Sosyal Bilimler-1 testine gelince adayları iki grupta ele almak gerekir. Eğer aday Türkiye sıralamasında ilk 5.000 içinde yer alacak bölümleri hedefliyor ve bunlardan birisini kazanabilecek düzeydeyse Sosyal Bilimler-1 testine yönelik çalışmalar yapması gerekir. Aksi takdirde hedefine ulaşması çok zor. Ancak adayın bu düzeyde bir başarısı yoksa Sosyal Bilimler-1 testine yönelik çalışma yapmasının büyük bir artısı yoktur. Bunun yerine Fen ve Matematik testlerine yönelerek daha fazla doğru soru yapmaya yönelik çalışmalar yapmak daha çok avantaj sağlar. Bütün bunlarla birlikte sayısalcı adaylar deneme sınavlarında ve gerçek ÖSS'de Fen, Matematik ve Türkçe testlerini bitirdikten sonra zamanları kalırsa Sosyal Bilimler-1 testinden de soru çözebilir. Az da olsa bu teste doğru çözülen soruların puan getirisi vardır. Ancak yanlış yapılan soruların adayı puan kaybına uğratılacağa unutulmamalıdır.

 

Üniversite Sınavına Sözel Puan Türünden Hazırlanan Adaylar:

Test Adı           Toplam Puandaki Ağırlığı:

Türkçe                          % 22

Edebiyat-Sosyal             % 22

Sosyal Bilimler-1           % 16

Sosyal Bilimler-2           % 16

Fen Bilimleri-1               % 9

Matematik-1                  % 15

Bu tablo incelendiğinde sınava sözel puandan hazırlanan aday için en önemli testlerin Türkçe ve Edebiyat-Sosyal olduğu görülmektedir. Bu nedenle sözelden hazırlanan aday sınavda başarılı olmak ve yüksek puan almak istiyorsa bu derslere ağırlık vermelidir. Daha sonra Sosyal Bilimler-1/2 ve Matematik-1 testlerine ağırlık vermeli ve bu testlerde başarısını artırmaya yönelik çalışmalar yapmalıdır. Fen Bilimleri-1 testine gelince adayları iki grupta ele almak gerekir. Eğer aday Türkiye sıralamasında ilk 2.000 içinde yer alacak bölümleri hedefliyor ve bunlardan birisini kazanabilecek düzeydeyse Fen Bilimleri-1 testine yönelik çalışmalar yapması gerekir. Aksi takdirde hedefine ulaşması çok zor. Ancak adayın bu düzeyde bir başarısı yoksa Fen Bilimleri-1 testine yönelik çalışma yapmasının büyük bir artısı yoktur. Bunun yerine Türkçe, Edebiyat-Sosyal ve Sosyal Bilimler-1/2 testlerine yönelerek daha fazla doğru soru yapmaya yönelik çalışmalar yapmak daha çok avantaj sağlar. Bütün bunlarla birlikte sözelci adaylar deneme sınavlarında ve gerçek ÖSS'de Türkçe, Edebiyat-Sosyal, Sosyal Bilimler-1/2 ve Matematik-1 testlerini bitirdikten sonra zamanları kalırsa Fen Bilimleri-1 testinden de soru çözebilir. Az da olsa bu teste doğru çözülen soruların puan getirisi vardır. Ancak yanlış yapılan soruların adayı puan kaybına uğratılacağa unutulmamalıdır.

Sözelden sınava hazırlanan adayların özellikle Matematik-1 testine gereken önemi vermeleri gerekir. Önceki sınav sisteminde Matematik testinden 10 neti geçmeyen bir adayın sözel lisans bölümleri kazanması çok güçtü. Yeni sınav sisteminde de sözelci adaylar için Matematik-1 testi belirleyici olmaya devam edecektir. Bu nedenle sözelci adaylar Matematik-1 dersini öğrenmeye yönelik çalışmalar yapmaları yararlı olacaktır.

Üniversite Sınavına Eşit Ağırlık Puan Türünden Hazırlanan Adaylar:

Test Adı           Toplam Puandaki Ağırlığı:

Türkçe                          % 18

Edebiyat-Sosyal             % 18

Sosyal Bilimler-1           % 15

Fen Bilimleri-1               % 9

Matematik-1                  % 20

Matematik-2                  % 20

Bu tablo incelendiğinde sınava eşit ağırlık puanından hazırlanan aday için en önemli testlerin Matematik-1/2, Türkçe ve Edebiyat-Sosyal olduğu görülmektedir. Bu nedenle eşit ağırlıktan hazırlanan aday sınavda başarılı olmak ve yüksek puan almak istiyorsa bu derslere ağırlık vermelidir. Daha sonra Sosyal Bilimler-1 testine ağırlık vermeli ve bu testte başarısını artırmaya yönelik çalışmalar yapmalıdır. Fen Bilimleri-1 testine gelince adayları iki grupta ele almak gerekir. Eğer aday Türkiye sıralamasında ilk 4.000 içinde yer alacak bölümleri hedefliyor ve bunlardan birisini kazanabilecek düzeydeyse Fen Bilimleri-1 testine yönelik çalışmalar yapması gerekir. Aksi takdirde hedefine ulaşması çok zor. Ancak adayın bu düzeyde bir başarısı yoksa Fen Bilimleri-1 testine yönelik çalışma yapmasının büyük bir artısı yoktur. Bunun yerine Matemetik-1/2, Türkçe, Edebiyat-Sosyal ve Sosyal Bilimler-1 testlerine yönelerek daha fazla doğru soru yapmaya yönelik çalışmalar yapmak daha çok avantaj sağlar. Bütün bunlarla birlikte eşit ağırlıktan sınava hazırlanan adaylar deneme sınavlarında ve gerçek ÖSS'de Matematik-1/3, Türkçe, Edebiyat-Sosyal ve Sosyal Bilimler-1 testlerini bitirdikten sonra zamanları kalırsa Fen Bilimleri-1 testinden de soru çözebilir. Az da olsa bu teste doğru çözülen soruların puan getirisi vardır. Ancak yanlış yapılan soruların adayı puan kaybına uğratılacağa unutulmamalıdır.

Eşit Ağırlıktan sınava hazırlanan adaylar Fen Bilimleri-1 testinden soru çözmek ve başarılı olmak istiyorlarsa öncelikle Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinden öğrenebilecekleri konuları tespit etmeleri ve bunlara yönelik çalışmalar yapmaları yararlı olur. Özellikle bu derslere ilişkin soru çözerken soruların özelliğinin okuduğunu anlama, temel kavram ve ilkelerle düşünme, zihinsel becerileri ölmeye yönelik olmasına dikkat etmeliler. Yani sorular önceki ÖSS sistemindeki gibi olmalıdır.

 

Sınava hazırlanan tüm adaylara başarılar diler yukarıda bahsettiğimiz önerileri dikkate almalarını temenni ederim.