Yazın ders çalışılır mı?

Bu yazımız da şu an yedinci sınıfta olup seneye sekize geçerek Liselere Giriş Sınavı'na girecek olan öğrencilerimiz ile ilgilidir.

Her öğrenci gerek sınavlarda gerekse okul derslerinde başarılı olmak ister. Hiçbir başarı tesadüf değildir. Başarıya ulaşmak için sürekli ve düzenli bir çalışma gerekir.

"Yazın da ders mi çalışılırmış?" diyenlerimizin sayısı hiç de az değil. Öyleyse neden çalışmamız gerektiği üzerinde duralım biraz.

Her şeyden öce şunu belirtelim ki; ilköğretim sonrasında yapılan sınavlara yarım milyondan fazla öğrenci katılmakta, bunların çok azı hedefine ulaşmaktadır. O hâlde bu sınavda başarılı olmak için iyi bir birikim gerekmektedir.

İlköğretim sonrasında yapılan sınavlarda ilköğretim 4,5,6,7 ve 8. sınıf konularından soru gelmektedir. Bir öğrenci, ilkokul dördüncü sınıftan itibaren az da olsa sürekli çalışırsa başarıya daha kolay ulaşacaktır.

?Benim derslerim çok iyi. Dördüncü sınıftan şu ana kadarki konuları da çok iyi biliyorum. Öyleyse benim çalışmama hiç gerek yok.? diyenleri duyar gibiyim.

Böyle söyleyenleri bir konuda uyarmak isterim: Unutmak, öğrenmenin tersidir.

Uzmanlara göre insan, öğrendiklerinin % 75'ini bir hafta içinde, % 66'sını bir gün içinde, % 54'ünü de bir saat içinde unutur.

Bir öğrencinin, başarıya ulaşmak için öğrendiklerini unutmaması gerekir. Bilgiler, ?tekrar? çalışmaları ile unutulmaktan kurtulur. Sınavda başarıya ulaşanlar, çok çalışanlar değil; ?tekrar? çalışmasını çok yapanlar olacaktır. Bu bağlamda, yazın okulda görülen derslere biraz vakit ayırmak gerekir.

Tabiî yazın ders çalışmak bize zor gelebilir. Ama bilinmelidir ki hiçbir zafere çiçekli yollardan gidilmez. Kısa bir öykü ile düşüncelerimizi açıklığa kavuşturalım.

Bir genç, babasıyla kırlarda dolaşırken kozasından çıkmaya çabalayan bir kelebek görür. Babası, hemen kelebeğin yardımına koşar ve dikkatli bir şekilde kozanın liflerini aralayarak kelebeğin kozadan zorlanmadan çıkmasını sağlar. Kelebeğin uçmasını beklerler; ancak kelebek kozadan kolaylıkla çıkmasına rağmen uçamaz. Biraz çırpınır ve yerinde kalır. Çünkü kelebek, kendini liflerden kurtarma çabası sırasında aslında kaslarını geliştirmektedir. Kendini ayakta tutacak, güçlü kılacak, uçmaya hazırlayacak hareketleri öğrenmektedir. Gencin babası; bilmeden, kelebeğin güçlenmesine engel olmuştur. Kelebek, hiçbir zaman uçamayacak ve özgürlüğü tadamayacaktır.

Yaşadığımız bazı zorlukların sonunda çok güzel mutluluklar bekler bizi aslında.

Evet, tatilimizi yapalım; ancak çalışmaya da zaman ayıralım.

Bu çalışma bizi başarıya ulaştıracaktır çünkü. Şimdi göğüs gereceğimiz küçük zorluklar; sonuçta, okulda ve sınavlarda yüzümüzü güldürecektir.

Atalarımız: "Yazın başı pişenin, kışın aşı pişer." demişler. Herkesin dinlendiği bir zamanda, sizin az da olsa çalışmanız, sizi diğerlerinden farklı hâle getirecektir.

Sınavdan sonra birileri ağlarken, siz güleceksiniz.