Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarıyla beraber hemen herkeste yeni bir başlangıç yapma isteği uyanır. Sağlıklı bir vücuda kavuşmak için spor yapmak yeni bir yaşam için ilk başvurulan yöntemlerin başında gelir.

Ancak sporun hangi koşullarda ve nasıl yapılacağı da sağlık için önemli bir kriterdir. Aksi takdirde istenmeyen sakatlıklar yaşanabilir.

Spor için saat seçimi önemli: Yazın açık havada yapılacak sporlar için sabah veya akşam saatlerinde sıcaklığın artmadığı ya da güneş ışınlarının çok etkili olmadığı zamanlar tercih edilmeli. Sıcak saatlerde dış mekânlar tercih edilecekse sıvı-tuz kaybı normale göre çok daha fazla olacağından sıvı alımının artırılması ya da dengeli su-tuz içeriği olan özel sporcu içecekleri tüketilmelidir.

Kapalı spor merkezlerini tercih edin: Günün büyük kısmında sıcaklık yüksek olacağından olası yan etkileri minimuma indirmek için kapalı spor merkezleri ya da yüzmek yaz sıcağından az etkilenmenizi sağlayacaktır.

Tutulmalara karşı yüzün: Bilgisayar karşısında yanlış pozisyonda durmaya bağlı tutulma ve ağrılara, yaz dönemlerinde klimaların da etkisiyle çok sık rastlıyoruz. Sırt tutulması yaşamayan bir masa başı çalışanı neredeyse yoktur, ta ki düzenli spora başlayana kadar. Tutulmalar için öncelikle önerdiğimiz spor yüzmektir.

Antrenör gözetiminde pilates yapın: Eğer kişi bu imkana sahip değilse spor salonlarında sırt kaslarını çalıştırıcı egzersizler veya pilates yapabilir. Ancak bu egzersizlerin mutlaka antrenörler gözetiminde yapılması gerekmekte. Tutulmalarda sırt kaslarını koordineli olarak kuvvetlendirmek ve germek gerektiğinden, yüzme ve pilates bu iki hedefe aynı anda ulaşmanızı sağlar.

Kilo verirken sakatlanmayın: Kilo vermek için spor yapan kişilerde en sık karşılaştığımız sağlık problemleri, normal kilonun üzerinde olmaya ve fazla yüklenmeye bağlı tendon-kas, kıkırdak problemleridir. Kliniğimize bu tarz şikayetlerle başvuran hasta profilinde en sık rastladığımız hastalıklar ayak tenosinovitleri, aşil tenosinovitleri, diz kapak kıkırdak yumuşamalarıdır.

Önce yürüyün, sonra koşun: Kilonuz fazlaysa bu tarz rahatsızlıklarla karşılaşmamak için koşmak gibi ağır egzersizlere geçmeden önce yürüyüş, yüzme ve aletli jimnastikler ile kilonun bir miktar kontrol altına alınması gerekmektedir. Kas kitlesi artırıldıktan sonra da kas-iskelet sistemini zorlayıcı sporlara başlanmalıdır.

Spor yaparken kilo alımına dikkat: Zayıflamak için yapılan sporlar, kan şekerinde ani düşmelere yol açan, kısa sürede yüksek performans göstermeye dayalı sporlar olmamalıdır. Buna dikkat edilmezse spor yaptığınız sürede kilonuzun ya hiç değişmemesi ya da artması olasıdır. Sporun süresi artırılmalı ve spordan yaklaşık 1 saat önce glisemik indeksi düşük yiyeceklerden az bir miktar tüketilmeli.