Yaşa uygun olmayan sıralar sırt ağrısı yapabilir

Yeni 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte eğitime erken başlayacak öğrencilerin sınıf ve araç gereç durumu vücut gelişimlerini de etkiliyor.

Uzmanlar özellikle sıraların çocukların yaş ve boyuna göre ayarlanmasını öneriyor. Sürat Eğitim Araçları AŞ Genel Müdürü Salih Kahraman, öğrencilerin kullanacağı masa ve sıra ölçülerinin çocukların boylarına uygun olması gerektiğini belirtiyor. Kahraman, "Aksi halde çocuklarda oturuş pozisyonlarının bozukluğundan kaynaklı ileri yaşlarda kamburluk ve duruş bozukluğu oluşabilir." diyor. Masa ve sandalye yüksekliğinin yaşa göre belirlendiğini ve çoğu okulda buna dikkat edildiğini aktaran Kahraman, son yenilikte bu durumun gözden kaçabileceğini belirtiyor: "İlkokul 1-4. sınıflar için masa yüksekliği 64 santimetre, oturma yüksekliği 35 santimetre; ortaokul 5-8.sınıf için masa yüksekliği 70 santimetre, oturma yüksekliği 42 santimetre; lise de ise 9-12.sınıf için masa yüksekliği 76 santimetre, oturma yüksekliği 46 santimetre olmalı. Çocukların boyuna göre alçak ya da yüksek masa ve sandalyeler sırt ağrılarına neden olur."

Fiziksel gelişiminin en hızlı olduğu dönemde çocuklar yanlış oturma şeklinden ve uygun olmayan sırt çantalarını taşımaktan dolayı 'skolyoz' adı verilen omurga bozukluğuna yakalanabileceğini belirten Kahraman, "Hem okul yetkililerin hem de velilerin bu duruma duyarlı olması gerekir." ifadelerini kullanıyor. Bu hastalığa yakalananların omurgaları arkadan bakıldığında C veya S şeklini alıyor. Hastalık, boy kısalığına, estetik görünüm bozukluğuna, akciğer kapasitesinin daralmasına, psikolojik bozukluklara, ileri yaşamda kireçlenmeye sebep oluyor.