Sınavlara hazırlık sürecinde çok kritik bir döneme girmek üzeresiniz. Tabii ki kastettiğim dönem yarıyıl tatili. Özellikle lise-3’te okuyan öğrenciler için bulunmaz bir fırsat bu dönem. Çünkü yarıyıl tatili ile birlikte bütün enerji ve konsantrasyonu sadece ÖSS üzerinde yoğunlaştırma şansı doğuyor. Sınava hafta içi öğrencisi olarak hazırlanan öğrenciler de bu dönem içinde yeniden bir tazelenme yaşabiliyor. O nedenle öğrenciler adına farklı bir mevsimi ifade ettiği için “Çalışma mevsimi” de diyebiliriz yarıyıl tatiline. Sizin en güzel çiçekleriniz bu dönemde açmalı, ağaçlarınız en leziz meyvelerini bu dönemde vermeli!

Peki yarıyıl tatili nasıl değerlendirilmeli? Bu konuda her öğrenci kendi durumuna göre bir çalışma stratejisi belirlemelidir. Dersaneniz zaten bir çalışma takvimi oluşturmuştur bu özel dönem için. Sizin de yapmanız gereken, sadece bu döneme özgü yeni bir çalışma programı oluşturmaktır. Günün, haftanın ve yarıyıl tatilinin sonunda ulaşmayı düşündüğünüz yeni hedefler belirlemelisiniz. Bu hedefler çalışma isteğinizi kamçılayacak nitelikte olmalıdır. Hayali ve gerçekleşmesi imkansız hedefler, belli bir süre sonra ümidinizin kırılmasına ve çalışma isteğinizin azalmasına neden olabilir. Bu dönem içinde uygulanabilecek 4 temel strateji vardır. Her öğrenci kendi durumunu etüt edip buna göre aşağıdaki uygulamalardan birini yapmalıdır. 

1.       Konu tekrarı yapmak: Özellikle geçmiş konulardan çok fazla hatası çıkan öğrenciler genel tekrara ağırlık vermelidir.

2.       Eksik kalan konuları tamamlamak: Eğer öğrenci çalıştığı dergiye ya da dersanedeki konulara yetişememişse acilen bu konuları bitirmeye çalışmalıdır. Konu eksiği fazla olan, konuları sınava kadar yetiştirememe korkusu yaşayan öğrenciler, bu tatilde önceliği eksik konularını tamamlamaya ayırmalılar. Bu tip öğrenciler ikinci döneme konu eksiğini gidermiş şekilde başlamayı amaçlamalılar. Çünkü ikinci dönem hem zamanın daha kısa olması, hem sınavın yaklaşmasıyla birlikte yaşanacak stres ve kaygı, hem de bahar mevsiminin gelmesi ve sıcakların başlamasıyla birlikte ev dışının daha cazip olması nedeniyle öğrenci adına handikap oluşturacaktır.

3.      Çalışılmış olunmasına rağmen zayıf hissedilen derslere ya da konulara yoğunlaşmak: Örneğin öğrencinin matematikten ve geometriden çok fazla eksiği varsa, öğrenci tatil döneminde özellikle bu derslere daha fazla vakit ayırarak bu zayıflığını gidermelidir.

4.       Yeni konular çalışmak: Bunu yapacak arkadaşların konu eksiklerinin olmaması ve çalıştığı konulardan çok az soru kaçırıyor olması gerekir. Yani ders durumu ve puanları iyi olan öğrenciler bu yola başvurmalıdır.

Bunlardan hangisini uygularsanız uygulayın ama az bir süre de olsa bu zamana kadar çalıştığınız konuların genel bir taramasını yapmayı ihmal etmeyin. Günlük belli bir zaman dilimini ‘tekrar yapma’ya ayırın.

Konu yetiştirmede problemi olmayan bir öğrenci için yarıyıl tatili ‘tekrar yapma' açısından bulunmaz bir fırsattır. Öğrencilerin bir kısmı konuları yetiştirme açısından bir problem yaşamamaktadır, ama çalışılan konuların ne derece hazmedildiği önemli bir soru olarak kafaları kurcalamaktadır. Bu nitelikteki öğrenciler, yarıyıl tatilinde sorularla ilk dönemin genel bir tekrarını yapma şansı yakalamış olurlar. Hangi konuların ne derece öğrenildiği, eksik kalan yönlerin ne olduğu böylece görülmüş olur. Buna göre yeniden konu çalışması yapılır.

Yarıyıl tatilinin sonunda bir-iki deneme sınavı çözerek bu çalışmanızın size getirilerini ölçün.

Peki sadece ders mi çalışacaksınız, soru mu çözeceksiniz bu dönemde?.. Tabii ki hayır. İlk dönemin yorgunluğunu atmanızı ve çalışma dönemi içerisinde bir nebze de olsa rahatlamanızı sağlayacak belli aktivitelere de zaman ayırmak gerekir. Bunu yaparken ölçüyü kaçırmamakta fayda vardır.

Kalan sürede belki de çalışma açısından bu kadar verimli geçirebileceğiniz başka bir zaman dilimi bulamayacaksınız. O nedenle bu sıçrama tahtasını iyi değerlendirin ki başarıya ulaşabilesiniz. Yarıyıl tatilinin hepiniz için verimli ve güzel geçmesi ümidiyle…

Kaynak: Hakan Baykal / Zirve Dergileri ÖSS Rehberlik Uzmanı