Yarıyıl Tatilinde Çalışma Programınızı Yeniden Düzenleyin

Henry J. Kaiser, bir nehrin kenarında su baskınlarını önlemesi için bir set yapmış. Çıkan büyük fırtına, sağanak yağmurla beraber hem iş makinelerini götürmüş, hem de yapılan seti yıkmış. Selden sonra bütün işçiler, büyük bir üzüntü ile yıkılan sete ve çamura gömülen makinelere bakıyorlarmış.

Henry, yanlarına gelmiş ve gülümseyerek; ‘Niçin bu kadar üzüntülüsünüz?’ diye sormuş. ‘Ne olduğunu görmüyor musunuz? Bütün makineler çamurun altında kaldı?’ diye cevaplamışlar. ‘Hangi çamur? Yoo, ben çamur göremiyorum.’ demiş. ‘Çünkü ben şu mavi gökyüzüne bakıyorum ve orada hiç çamur yok. Orada çok güzel, parlak bir güneş var. Hiçbir çamur güneşin karşısında dayanamaz, çabucak kurur. Bu kurumuş çamurları çabucak temizleyip makinelerinizi yeniden çalıştırabilirsiniz.’ diye karşılık vermiş.

Bu hikâyeden de anlaşılacağı gibi; üniversite adaylarını başarıya ulaştıracak en önemli adım, kazanacaklarına inanmaları olacaktır. Yarıyıl tatili, adayların eksikliklerini tamamlamaları için en önemli fırsattır.

TATİLDE NASIL ÇALIŞILMALI?

Mevcut çalışma programı gözden geçirilmeli eksik kalan konular merkeze alınmalıdır.

Adaylar, çalışmalarını hızlandırmalı ve eksikliklerini tamamlayacağı tarihleri tespit etmelidir. Bu; adaylarının önlerini görmesini sağlar, umutsuzluğa düşmelerini önler. Dolayısıyla, motivasyonu ve başarıyı arttırır.

Çalışma ortamı yeniden düzenlenmelidir. Adayların odalarında yapacağı ufak değişiklikler bile çalışma ortamında ferahlık sağlar. Adaylar, zamanlarının büyük bir kısmını odalarında geçirdikleri için böyle bir değişikliğe ihtiyaçları vardır.

Adaylar; deneme sınavları uygulayarak, eksiklikleri doğrultusunda çalışmalarını yönlendirmelidir. Örneğin; sabah 09:00-12:45 arasında deneme sınavı uygulamalı, sonuçlarını değerlendirdikten sonra gün içerisindeki çalışmalarını buna göre planlamalıdırlar.

 

Eksiklik olmayan konular rafa kaldırılmalı mı?

Bu konular eğer sözel derslerdeyse, unutmamak için mutlaka tekrar edilmelidir. Tekrarın en faydalı yolu, not tutularak yapılanıdır. Unutulmamalıdır ki; ‘Âlim unutur, kalem unutmaz.’

Sayısal derslerdeki konuların ise, soru çözerek pekiştirilmesi daha faydalı olacaktır. Adayların farklı soru tiplerini görmesi, konuların zihinlerine kalıcı bir şekilde yerleşmesini sağlar. Adaylar; şubat dönemini bu öneriler doğrultusunda değerlendirirlerse, başarılarının arttığını göreceklerdir.

Başarısızlığın sebebi yeterli çalışmamak değil, bilinçsizce çalışmaktır.